Rätt målare ger bättre resultat

Det finns en ganska slapp attityd gentemot målare i allmänhet. Den visar sig i många fall genom två saker. Den ena är att man målar på egen hand och helt väljer bort en målare. Den andra ligger i att man väljer professionell hjälp - men där man väljer fel målare. Det senare är ett större problem enligt oss. Har man valt att betala för en tjänst så vill man också få den utförd på ett professionell sätt.

Väljer man att måla på egen hand så har man också gjort ett aktivt val som ligger i att man A) tjänar pengar men B) köper ett sämre jobb som kommer på köpet. Det är värre om man betalar ganska dyra pengar och ändå får ett fuskjobb halsen. Något som är vanligare i Stockholm och som kommer av att man där har ett större urval och således, i och med detta, också har fler potentiella minor att kliva.

Undermålig fasadmålning kan skapa fuktskador

För, alla målare i Stockholm håller inte samma klass. Faktum är att många knappast kan anses hålla högre standard än vad du själv gör. Det jobb han har gjort skulle du själv kunna utföra - till ett betydligt bättre pris. Men, om du istället väljer en utbildad och kunnig målare så kommer du att få ett arbete som håller i längden. Vi ska här även göra viss skillnad på inomhus och på fasaden. Det senare området är viktigare, enligt oss.

Ett målerijobb inomhus som utförs på ett undermåligt sätt kan man göra om. Förvisso till en kostnad, men den blir inte så påtaglig som vid en fasadmålning. Gäller det fasaden så har färgen en större funktion än det rent estetiska och där är rådet definitivt att undersöka vilken firma du har att göra med.

En målning av fasaden som sker på ett sämre sätt - fusk med grundjobbet, billig färg och slarvig påstrykning - kan skada hela huskroppen på sikt. Tränger det in fukt mellan färg och trä så kan det leda till röta, mögel och rena fuktskador som försvagar huset och som - på sikt - kan kosta extremt mycket pengar att korrigera.

Hur hittar man då rätt målare? Vi tänkte ge några snabba tips:

  • Kolla F-skatt och betalningsanmärkningar. Vill du - vilket du borde - använda rot-avdraget så måste målarfirman ha F-skatt. Annars kan du inte dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Du ska själv också vara berättigad och båda dessa saker går att kolla hos Skatteverket. Har ett företag många anmärkningar och fordringar mot sig så bör vissa varningsklockor ringa. Kolla med Kronofogden.
  • Tidigare kunder. Det är det bästa sättet att ta reda på kompetens. Har man nöjda kunder - som rekommenderar ett företag vidare - så har man också gjort någonting bra. Enkel logik. En referens som går långt tillbaka i tiden är alltid bättre än en ny sådan; särskilt om det gäller en fasadmålning då problemen visar sig efter några år.
  • Priset. Du har alltså hittat en målare som kostar flera tusentals kronor mindre än alla andra och gjort det stora klippet? Nej, du har förmodligen svalt både bete, krok och lina. Det talande för hur en del företag jobbar är att de håller lägre priser - betydligt lägre - än konkurrenterna. Det handlar om lockpriser och det finns sällan någon kvalitet i ett sådant företag. Du köper dig problem.
15 dec 2018