Blogg

Hur funkar tredjepartslogistik (3PL)?

20 jan 2020

För många företag är det en självklarhet att använda sig av tredjepartslogistik, för andra är det ett okänt begrepp. Så hur fungerar tredjepartslogistik (3PL)?

Tredjepartslogistik förkortas oftast med 3PL alternativt TPL. Det är ett begrepp som påvisar att en handlare (mycket vanligt inom E-handel) anlitar en tredjepart för de logistiska lösningarna. Handel sker inte enbart mellan köpare och säljare utan även med en tredjepart – företaget som erbjuder tredjepartslogistik.

Kvinna knappar på dator med siffror på skärmen, en miniräknare ligger på bordet

3PL i praktiken

E-handelsföretaget Pelles Strumpor säljer strumpor av olika kvalité, design och storlek på nätet. Pelle har byggt upp hemsidan själv och har flera betalningslösningar via tredjepartslösning. Detta exempelvis via Klarna och Swish.

Pelle inser snabbt att han varken har lagermöjlighet eller tid att paketera alla varor. Han undersöker nu möjligheten med trepartslogistik för att genom detta få hjälp med dessa delar utan att behöva anställa en till person för dessa frågor.

Efter diskussioner med olika aktörer skriver han avtal med ett företag som därmed får ta hand om lagerhantering, packning och transport. Beställningarna går därmed via honom till logistikaktören varpå de tar hand om allt inom distribution. Efterhand växer antalet tjänster han önskar och snart tar företaget även hand om eventuella returer från kunderna.

Lösningen har gjort att Pelle kan lägga all tid på det han är bäst på, dvs driva E-handel, öka trafiken och sälja in sina varor till återförsäljare.

Kraftig tillväxt sedan 80-talet

Branschen har utvecklats mycket kraftigt sedan 80-talet vilket därmed sitter ihop med internationalisering, digitalisering och att handeln idag sker över större ytor. Dessutom har det blivit allt viktigare kostnadseffektivisera vilket är en av de stora fördelarna med denna logistiklösning.

Nu har även en rad olika tillägg vuxit fram inom trepartslogistik vilket innebär fler fördelar för användarna. Istället för att köpa in tjänster från flera olika företag går det mesta att få hjälp med från ett och samma företag.

Logistiska fördelar

Tack vare att företag inom branschen har flera kunder inom lager, transport och hantering skapas även effektivisering och fördelar med storskalighet. Företaget kan regelbundet ha stora transporter mellan exempelvis Asien och Sverige och kan därmed få ner transportkostnaden för de enskilda kunderna. Samma lösning hittas inom lagerhållning där ett stort lager kan utnyttjas för att möta behovet hos flera mindre företag.

Många företag förknippar trepartslogistik enbart med distribution och lagerhållning av varor men dagens system är betydligt mer flexibla och kan interageras med E-butikernas digitala system. Jobbar man med E-handel finns generellt flera fördelar att välja detta logistikalternativ.

Fördelar med balkonginglasning

2 nov 2019

Det finns många fördelar med en balkonginglasning. Den mest uppenbara är den att den förlänger möjligheten att kunna sitta ute på sin balkong. I vårt kalla klimat som vi har vant oss vid, är säsongen för balkongvistelse relativt kort. Men med en balkonginglasning förlänger man den tiden avsevärt.

Man sitter skyddad under tak, regnar det så kan man alltid sitta kvar och slipper flytta på sig. Den svenska sommar som vi har här, gör att även om det ser ut att bli regnfri dag, så kommer regnet trots allt efter några timmar ute. Med en balkonginglasning slipper man sådana bekymmer.

Balkonginglasning isolerar bostaden

En balkonginglasning skyddar och isolerar bostaden ganska så effektivt. Den skyddar mot en kalla vintern. Alla som har gjort en balkonginglasning, märker vilken skillnad den gör för värmen inne i bostaden – och det är ju inte så konstigt, man får ju som en extra fasad av balkonginglasningen. Balkonginglasningen skyddar även mot buller. När balkonginglasning isolerar fasaden innebär det ju även att oljud utifrån blir mindre per automatik. Dessutom i och med att den isolerar fasaden, gör den ju samtidigt så att balkongen blir mindre smutsig. Däremot blir fönster i balkonginglasningen att man bör tvätta dem med regelbundenhet. 

Så kan du tvätta din balkonginglasning

Beroende på var du bor, bör du rengöra din balkonginglasning oftare eller mindre ofta. Den som bor i en storstad märker att fönster blir snabbare smutsiga och får in sot, än de som bor på landsbygden. Bor man i storstaden bör man tvätta fönster var fjärde månad, ungefär. Så kan du göra:

 1. Du behöver en hink med vatten, en mjuk svamp och fönsterskrapa.
 2. Använd endast miljövänligt rengöringsmedel. Gör man detta ofta, räcker det med vanlig Grumme såpa, eller diskmedel.
 3. Ta en sprutflaska och blanda en del såpa och 10 delar vatten.
 4. Spraya först på fönstren med rengöringsmedlet. 
 5. Ta den mjuka svampen och rengör hela fönstret. 
 6. Ta sedan med fönsterrakan. Se till att det inte blir ränder genom att torka omlott på fönstret. 
 7. Torka till sist av kanter och de skenor som fönstren sitter i. Klart!

När du bestämt dig för en balkonginglasning kan du behöva ta kontakt med någon som levererar detta. Då kan du googla; "balkonginglasning Västerås", om du bor i Västerås, vill säga. Annars skriver du in din ort där du bor och trycker sedan på Enter – då bör du nämligen få några sådana förslag av Google och som du kan ta kontakt med. Välj sedan några av dem som verkar vettiga och trevliga. Ta referenser och fråga om offert. Lycka till!

Kan man bygga växthus av gamla fönster?

28 okt 2019

Kan man bygga växthus av gamla fönster? Ja, det kan man och faktum är att det är ett av de bästa sätten att skapa denna ljuvliga oas genom. Gamla fönster är ett perfekt sätt att bygga ett vackert, unikt och personligt växthus av. Men, det finns några saker att tänka på innan man sätter igång. Vi går igenom några tankar om detta.

Ett växthus består av glas och det måste göra så av den enkla anledningen att växter behöver solljus och värme för att växa och ta sig till näring på bästa sätt. Det går att köpa färdiga växthus och montera dessa direkt på plats. Detta är emellertid ingen billig historia. Man får räkna med att kostnaden kan ligga från ungefär 30.000 kronor och uppåt. Det handlar således om ganska mycket pengar som ska fram på ett bräde. Därtill så tillkommer även kostnaden för växter, plantor och inredning.

Men, det går även utmärkt att bygga ett eget sådant och det är just här som gamla fönster kommer in i bilden. Gamla fönster har en charm och det finns dessutom också en möjlighet att skapa ett unikt växthus genom detta. Många väljer att blanda olika modeller och olika storlekar. Det är bra, men det sätter emellertid också vissa krav på konstruktionen i stort. Felet många gör är att man fokuserar på fönstren och glömmer bort att dessa ska bäras upp av en konstruktion också; den måste vara stabil och stadig samt vila på en grund som är fullt ut genomarbetad.

Tanken med ett växthus är att släppa in solljus - men det handlar även om att värmen ska hållas kvar: därför krävs det eftertanke och absolut täthet mellan de fönster man använder. Det första steget är således att bygga en stabil konstruktion - gärna så hög som möjligt - och använda sig av trä- och limbalkar. Här kan man ta hjälp av en snickare; både för inspiration, för råd och för själva utförandet.

växthus i trädgård

Behöver du bygglov?

Storleken på ditt växthus är avgörande för om du behöver bygglov eller inte. Om du håller dig till måtten för en friggebod - 15 meter2 och med en höjd om maximalt 3 meter - så är det något som ej kommer att kräva ett bygglov; detta om du samtidigt håller dig från att bygga närmare än 4.5 meter från din egen tomtgräns. Bygger du närmare än så kommer du att behöva ett godkännande från dina grannar.

Attefallshuset går även det att väva in i denna formel. Det ger dige n möjlighet att bygga ett växthus i hela 25 kvm och med en höjd på 4 meter från mark till nock. Här bör man dock även vara medveten om att denna typ av byggnad kräver en bygganmälan och att man erhåller ett startbesked. Samma regler gällande närhet till grannarna gäller även för ett Attefallshus.

Kolla alltid upp detta innan du sätter igång. Annars kan du få riva växthuset och dessutom då ett vite som måste betalas. Är du osäker så kan du med fördel kontakta Byggnadsnämnden i din kommun för vidare vägledning.

Så hittar du gamla fönster

Gamla fönster då? Var hittar man sådana? Vi tänkte ge några tips, men innan dess så ska vi även säga att du bör vara lite selektiv i denna fråga. Glasets kvalitet är en sak, en annan gäller karmarna och andra detaljer. Se till att dessa inte är ruttna eller alltför spruckna. Du behöver inte vara extremt petig, men du ska heller inte vara alltför lössläppt i frågan. Det handlar även om säkerhet. Du ska kunna vistas inne i växthuset utan någon risk för skada eller att taket - som kommer att bestå av fönsterpartier - rasar in.

 • Blocket. Skapa en sökning på Blocket och ha den sparad. Att hitta gamla fönster handlar mycket om tur. Ibland så får man vänta länge innan man hittar det man söker. Var beredd på att åka en bit - med släpvagn - om du hittar det du söker.
 • Kolla med byggare. Åk till några lokala snickare och byggföretag och berätta om ditt intresse. Dessa kasserar dagligen fönster i samband med rivning och fönsterbyten och du kan säkerligen få dessa gratis om du anmäler ett intresse för dem.
 • Byggnadsvård. Svenska Byggnadsvård är ett nätverk vars syfte är att ta hand om - och rädda! - gamla byggnadsdetaljer och gamla byggnadstekniker. Gå in på deras hemsida och se över vilka filialer som finns i närheten av dig.

När behövs konstruktionsritningar?

28 okt 2019

En konstruktionsritning är en ritning som på detaljnivå visar allt från byggkomponenter till konstruktion på en byggnation. Ritningen kan därmed både användas vid ansökan till bygglov samt för att beräkna materialåtgång. 

Används vid bygglov

Konstruktionsritningar används primärt vid projekt som kräver bygglov. Men det ska även vara lite större projekt. Om en privatperson vill bygga en inglasad uteplats kommer bygglov krävas men det är mycket sällan som man beställer konstruktionsritningar för detta. Det blir helt enkelt för kostsamt i förhållande till arbetets storlek. 

Ska däremot en ny byggnad ställas upp på gården eller om ett byggföretag planerar en större byggnation är konstruktionsritningar fördelaktigt att ta fram. 

Ofta tillsammans med flera andra ritningar

Konstruktionsritningar skapas generellt i större ”paketlösningar”. Man kan exempelvis få planritningar, snittritningar och detaljritningar av samma företag. Allt beroende på projektets storlek och komplexitet. 

Vad blir kostnaden?

Vad det kostar att ta fram konstruktionsritningar beror delvis på vilka ritningar som behövs, dess omfattning och vad som ska byggas. Dessutom vad de ska användas till. Ett företag i Stockholm anger att man som kund bör förvänta sig en kostnad på 20 – 50 000 kr. Det är då ett paket av ritningar som anpassas efter kundens behov. 

Även hjälp med övrigt inom bygglov

De företag som anlitas för detaljritningar, konstruktionsritningar och andra ritningar är mycket insatta i hur bygglovsansökningar sker och vad kommunen kräver för dokument för att processen ska flyta på så smidigt som möjligt. Många hjälper därmed till från början till slut så att arbetet så snabbt som möjligt kan komma igång. 

Andra tjänster som erbjuds av dessa arkitekter är:

 • Projektledning

Vid byggprojekt är det ofta en arkitekt som är projektledare. Detta ”från ritbord till byggnad”. I och med att de arbetat fram konstruktionsritningar och andra ritningar som ligger till grund för bygget är de redan från början väl insatta i projektet. Här varierar det däremot hur stora projekt de kan ta på sig. 

 • Utredningar

Utredningar kan gälla en rad olika faktorer och kan krävas innan en byggnation påbörjas. Finns det möjlighet att bygga en specifik byggnad på ett speciellt ställe? Vad kan påverkas av val av plats? Finns det ekonomiska, funktionella eller estetiska punkter som man måste ta hänsyn till? Det kan vara saker som en utredning kan svara på. 

 • Skissförslag

Ett skissförslag är underlaget som sedan används vid kommande ritningar. I skissförslaget finns funktioner och lösningar som kunden vill ha på sin byggnation. Det kan handla om geometri, planlösningar och funktioner.

Läs mer mer om konstruktionsritningar här: https://www.konstruktionsritningar.nu/

Bygg en nytt badrum

19 okt 2019

Hur ska man egentligen tänka när man ska bygga om det gamla slitna badrummet? För det första måste man undersöka om det finns några befintliga fukt- eller vattenskador. Om det finns tecken på det är det det första som måste åtgärdas innan man kan börja själva renoveringen.

Det är mycket viktigt att fukten försvinner för att inte få återkommande problem och i värsta fall vara tvungen att riva det nya badrummet.

Tecken på fuktskador

Vanliga tecken på fuktproblem kan vara att du upptäcker missfärgningar på taket eller på väggen. Det kan också vara att kakel spruckit på grund av att vatten tar sig ut. Om det ofta är kondens på fönster och speglar kan tyda på dålig ventilation och då ökar risken för vatten- coh fuktskador. Sedan ska man såklart vara uppmärksam så inte vattenledningar och avloppsrör inte är skadade så det blir läckor. Det kan också upptäckas på att det luktar illa i badrummet. Men det är ibland svårt att upptäcka så det är först när man river upp den gamla våtrumsmattan eller kaklet som man kan vara helt säker att det inte finns problem med fukt.

Viktigt med grundligt förarbete

När man gör en badrumsrenovering måste man vara oerhört noggrann med förarbetet oavsett man har fuktskador eller ej. Är det inte 100% tätt och om inte arbetet görs på ett fackmannamässigt sätt enligt gällande branchregler kommer man garanterat att få fuktproblem i framtiden.

Eventuell tidigare fukt måste noga åtgärdas innan man till exempel lägger nytt kakel och klinker.

Använd ROT-avdraget på badrummet

Självklart kostar det mycket pengar att renovera ett badrum. Dels för att det är tidskrävande och dels för att det är dyrt med vitvaror och porslin för badrummet. WC, handfat och badkar för att ta några exempel kostar en del. Och ofta brukar man passa på att byta ut allt när man ändå renoverar. Anlitar man hjälp av en byggfirma så kan man utnyttja ROT på arbetskostnaden. ROT-avdraget gör att man få dra av 30 % direkt på fakturan och man får dra av upp till 50 000 på ett år och per person. Det är mycket enkelt för byggfirman sköter kontakten med skatteverket och avdraget görs direkt på fakturan så man behöver inte vänta på att få tillbaka pengarna vid årets slut.

Ta hjälp av en behörig hantverkare 

För att försäkringsbolaget ska godkänna arbetet krävs att denne har våtrumsbehörighet. Behöver du göra en grundlig badrumsrenovering i Södertälje? Här kan du läsa mer om en skicklig byggfirma som har lång erfarenhet av det: https://www.badrumsrenoveringsödertälje.nu.

Vikten av att reglerna följs på bygget

17 okt 2019

Du som jobbar inom byggbranschen skyddas både rättsligt och ur säkerhetssynpunkt av de arbetsrättsliga regler och lagar som gäller i Sverige. Regler om kollektivavtal och arbetsmiljö finns till för att säkerställa att alla som arbetar inom byggbranschen har schyssta villkor och att ingen arbetsgivare slarvar med säkerheten eller låter de anställda jobba för lägre än de överenskomna minimilönerna.

Trots detta förekommer det mycket fusk inom byggbranschen i Stockholm, inte minst med avseende på arbetsrättsliga frågor. Att arbetsgivare låter folk jobba svart är kanske det vanligaste fusket, men det slarvas även med säkerheten på många byggen runt om i landet. Om du misstänker att din arbetsgivare bryter mot lagar eller regler så kan du kontakta en arbetsrättsjurist. En arbetsrättsjurist är en advokat specialiserad på arbetsrättsliga frågor kring kollektivavtal, medbestämmande och så vidare. En arbetsrättsjurist kan hjälpa dig att utröna om din arbetsgivare bryter mot arbetsrätten, samt hjälpa till att föra din talan

Slarvas det med säkerheten?

Du och dina medarbetare har rätt att jobba under så säkra förhållanden som möjligt. Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige, och det kan naturligtvis aldrig bli lika säkert att arbeta på ett bygge än på ett kontor, men det är ingen ursäkt för en arbetsgivare att tumma på säkerheten. Med säkerhet menas här både att se till att det finns rätt säkerhetsutrustning på bygget och att se till att alla som jobbar på bygget har kunskap och en medvetenhet kring säkerhetsfrågor. Precis som ett trasigt räcke kan vara en risk kan en dåligt utbildad kollega vara det.

Finns kollektivavtal?

Som byggjobbare ska du aldrig ta arbete hos ett byggföretag som saknar kollektivavtal. Det gör det mycket svårt att få lika bra villkor som andra inom branschen med samma utbildning och erfarenhet. Dessutom är det ett tecken på att din chef tar lätt på arbetsrätten och kanske även på säkerheten. Alla seriösa byggföretag har kollektivavtal där vissa grundläggande villkor förhandlats fram.

Misstänker du att din chef anlitar svart arbetskraft?

Om du arbetar på ett större bygge och misstänker att det förekommer svartarbete kan du anmäla detta till Byggnads eller det fackförbund du annars är medlem hos. Svartarbete är både en arbetsrättslig fråga och en säkerhetsfråga. Risken är stor att de som jobbar svart saknar kunskap om säkerhetsrutiner och dessutom finns risk att de utnyttjas av arbetsgivaren. Är du osäker kan du alltid kontakta en arbetsrättsjurist som kan hjälpa dig att undersöka situationen. Du ska aldrig passivt acceptera att din chef anlitar svart arbetskraft. Att byggföretag låter människor jobba med sämre villkor underminerar hela byggbranschen.

Kontakta en arbetsrättsjurist i Stockholm

Det kan vara bra att läsa på lite om arbetsrätten för dig som jobbar i byggbranschen. Har du frågor om ditt jobb eller din arbetsgivare eller har sett eller hört något du undrar över kan du också kontakta en arbetsrättsjurist. En advokat som kan arbetsrätt har verktygen för att analysera situationen och ge dig råd kring hur du bör agera.

Läs mer på https://www.arbetsrättsjuriststockholm.se.

 

Det behöver du till din häst

10 okt 2019

Det finns många regler om hur man ska sköta om sin häst, enligt Jordbruksverket. En häst ska alltid ha hästskor eller liknande, och man bör inte klippa hästens känslehår. All utrustning som en häst har, ska passa så att den inte skadar hästen, och ska bära täcke bara när det verkligen behövs, som när det är som kallas till exempel på vintern. Hästen måste kunna äta under lång tid – då är det bäst med en egen spilta där hästen kan vistas. 

Vidare bör den varken bli överviktig eller för mager. Man får inte lägga taggtråd kring sin häst och hästen måste alltid få vara tillsammans med andra hästar, för att känna sig lugn och trygg. Man får inte ha sin häst i en spulta mer än 16 timmar per dygn, alltså egentligen endast över natten. Sedan måste den få komma ut och röra sig fritt. Boxväggar, -dörrar och väggar måste vara byggda så att hästarna kan umgås med varandra, hör varandra och kan kommunicera med varandra.

Så bör hästspiltorna se ut

Spiltorna bör var så pass stora att hästen kan röra sig fritt i den. Där ska hästen kunna äta, och då måste det finnas sådan inredning som ger hästen mat på särsktilt ställe. Den behöver både foder och vatten. Hästen måste kunna vara fri i sin spilta (alltså inte bunden). Alla spiltor måste vara utformade så att de är lätta att hålla rena. Sedan ska hästarna alltid ha en ströbädd som ska vara både rena och torra. Det bästa är om hästen kan få en gummimatta som är mjuk och skön. Här kan man läsa mer om underlag till hästen: https://www.city-boxen.se/sida/gummimatta-hast.

Varje dag måste hästen få springa ute

Hästen måste få tillgång till utevistelse, helst i en egen hage med tillgång till bete. Där ska inte finnas saker som kan ge hästen skador och den ska ha stängsel som inte skadar hästen. Vill man ha stängsel ska de vara sträckta och taggtråd är helt uteslutet till en häst. Hästen får varken vara bunden i sitt stall, eller fri utomhus mer än i 16 timmar – detta för att hästen både ska få vara inomhus på nätterna, men sedan utomhus på dagarna vilket är det absolut bästa för en häst; variationen av både inomhus och utomhus, variationen i att både vara ensam i en spilta men även ute med andra hästar i det fria. Så när du bygger stall, se då till så hästarna får både och.

Väl byggd isolering – när kylan är här

9 okt 2019

Den som fryser inomhus, får antingen lita på att man har en mycket effektiv värmekälla inomhus, eller en mycket bra isolering, men helst kanske man har både och. I våra kalla breddgrader har vi en vana och tradition av gediget husbygge. Då bygger man med både betongkonstruktion, luftspalt, isolering av väggar, tak och fönster. Men vad isolerar man hus med? Vilket material är bäst?

Beroende på vem man frågar, kanske man får olika svar på vilket material som är bäst. Frågar man någon som är anhängare av byggnadsvård och vill ha "naturligt" isoleringsmaterial, kan svaret vara att man bör isolering av sågspån, träflis eller papper, glasfiber eller olika fibrer. Frågar man någon som aldrig har brytt sig om byggnadsvård kanske man får svaret att man ska isolera med plast av olika slag.

Isolera med lager på lager

Precis som när man klär sig varmt och utnyttjar varm luft, kan man isolera och bygga med olika lager på lager. Särskilt viktigt är det om man isolerar med naturliga material att man i så fall bygger med en fuktspärr. Det innebär bland annat att man måste lämna en del av isoleringen öppen för luft så att materialet kan "andas". Det råder en del olika åsikter om hur en isolering görs bäst, med luftspalt eller inte. En del hus har blivit dåliga för att man har isolerat "för bra", det vill säga, man har isolerat utan tanke på att även isoleringsmaterialet behöver luft för att inte huset ska bli sjukt och drabbas av fukt. Till syvende och sist återkommer man till byggtekniken som man alltid har byggt; med luftspalt.

Träfibrer

Vill man använda produkter som kommer från skogen, kan man använda allt från träfibrer, sågspån eller cellulosa till isoleringsmaterial. Träfibrerna är det grövsta som kommer ur skogshanteringen, medan sågspånet är ännu mer bearbetat, och cellulosan är bearbetat till papper. Många reagerar på att dessa material kan vara lättantändliga och brinner bra. Men man blandar det med kemikalier som gör materialet minder lättantändligt.

Mineralull

Vill man använda mineralull, som är samlingsnamn för både glasull eller stenull. Glasullen, är av glas som man förstår. Glasullen är smält glas som spinns till tunna tråd. Trådarna härdas i ugn med bindemedel. Det är bindemedlet som gör glasullen gul. Stenull tillverkas mineralerna diabas och dolomit. Stenarna smälter i hög temperatur och spinns sedan till tunna trådar, och blandas sedan med bindemedel som tillsammans härdas i ugn. Läs mer om hur du får tag i rätt isolering i Uppsala på: isoleringstockholm.nu.

Vilka regler gäller för elstängsel?

27 sep 2019

Vilka regler finns för elstängsel, är det möjligt att sätta upp ett sådant på den egna tomten och måste installationen utföras av en certifierad elektriker? Elstängsel avger korta impulser med starkare ström. Det används primärt för att hålla djur inom en inhägnad och för att förhindra att djuren i fråga trasslar in sig i tråden och kvävs. En liten, så att säga, kyss är avskräckande – men den är inte farlig. Om man håller sig till reglerna.

Enligt de regler som tagit fram av Elsäkerhetsverket så får ett elstängsel inte avge mer än 5 Joule vid 50-500 Ohm. Allt högre än så bedöms som farligt och här ska vi även tillägga att reglerna dels har skärpts och dels också fått tillägg. Det senare som en direkt följd av att vissa stängsel kunnat avge så mycket som 30 joule vid 300 Ohm och att detta kunnat göras - via kryphål som en följd av oklara direktiv – och därmed haft potential att skada exempelvis barn.

Tidigare hette det att elstängsel inte fick avge mer än 5 joule vid ca 500 Ohm. Att man nu använder sig av 50 till 500 ohm har skapat mer säkerhet. Vill man ha ett starkare, mer kraftfullt elstängsel så krävs det ett särskilt intyg och undantag. Ett sådant kan man ansöka om hos Elsäkerhetsverket.

elstängsel

Får jag montera elstängsel på egen hand?

Ja, det får man göra. I och med att det handlar om elektricitet så bör man dock vara försiktig och man måste följa de föreskrifter som finns. Vi skulle definitivt säga att man med fördel kan ta hjälp av en elektriker för att få största möjliga säkerhet och – i slutändan – bäst effekt av stängslet i fråga.

Får jag montera elstängsel runt tomten?

På denna fråga skulle förmodligen de flesta svara nej. Faktum är dock att reglerna är väldigt luddiga. Primärt så används ett elstängsel för att stänga inne djur - men även den motsatta måste kunna tas i beaktning. Vad händer om man bor i ett område med mycket vilt? Hur hanterar man en hungrig rådjursfamilj, hur kan man hålla den växande vildsvinsstammen borta och hur ska man kunna förhindra att andra vilda djur tar sig in på tomten? För många kanske detta låter som ett skämt, men för andra så handlar det om en realitet.

Vildsvin och den växande stammen i speciellt södra delarna av Sverige har kommit att bli ett problem. Det är inget skyggt djur och det är heller inget djur som ber om ursäkt för sin existens. Upplever ett vildsvin fara eller känner att ungarna kan hamna i en riskfylld situation så kan de gå till attack. Utöver detta så är det heller inte speciellt trevligt att se hela tomten uppbökad och förstörd. Där kan ett elstängsel vara den enda lösningen.

Man måste ha tydliga skyltar om elstängsel

Om man sätter upp ett elstängsel kring villan så måste man också ha tydliga skyltar som varnar för detta. Att barn inte tar skada är inte synonymt med att det inte är obehagligt. Man kanske inte behöver söka tillstånd för att sätta upp elstängsel, men att kontakta exempelvis Byggnadsnämnden i den kommun man tillhör är ingen dum idé. De kanske har andra idéer eller kan bifoga frågan vidare till Länsstyrelsen som kan besluta om eventuell jakt av exempelvis vildsvin.

Tänk även på att vara tydlig med information till dina grannar. Bor det barnfamiljer i området så bör dessa få ta del av dina planer och kan på egen hand informera sina barn om vikten av att hålla sig på ett behörigt avstånd.

OBS! Vill du få tag i en elektriker som kan installera elstängslet i Bromma? Läs här om hur du kommer i kontakt med elektriker i Bromma.

Första åtgärden om radiatorn läcker

24 sep 2019

Vilken är den första åtgärden om radiatorn läcker? Många drabbas av panik i samband med att någonting springer läck och i synnerhet om det handlar om ett så ovanligt fenomen som om en radiator gör det. Panik är sällan gångbart, det förhindrar dig från att tänka rationellt och logiskt och det kan innebära att större skador sker som en direkt följd. Och då kan det bli fråga om en kostsam renovering.

Ingenting håller för evigt och alla saker har en begränsad livslängd. Saker kan inträffa och även de mest oväntade sådana måste man vara beredd på. Vad gör du om du kommer hem och ser att en radiator står och läcker eller sprutar vatten ut på ditt vardagsrumsgolv? Med våra tips så kommer du att veta exakt hur du ska agera och vi hoppas att du i och med dessa har lösningen på denna prekära situation.

Så här ska du agera

När du behöver en renovering i Stockholm

Om du kommer hem och ser att det rinner, droppar eller sprutar vatten från en radiator så ska du först och främst behålla lugnet och börja tänka logiskt. Det innebär i det här fallet att du måste skydda det som är känsligt runtomkring. Det vill säga; har du ett trägolv eller ett snyggt parkettgolv så vet du att vatten i större mängder kan leda till fula fläckar och omfattande skador.

Ditt första steg blir således att springa iväg för att hämta en hink eller något annat kärl som du sedan placerar under läckaget i fråga. Så, nu är golvet skyddat och då kan du arbeta i lugn och enligt följande steg.

 1. Lokalisera varifrån läckaget kommer. Är det från själva ventilen? Är det någon koppling som brustit eller handlar det om ett läckage från rörskarven. Det här är ett väsentligt steg så var uppmärksam.
 2. Handlar det om ett läckage härstammande från rörskarven? Ta fram telefonen och googla upp numret till en rörmokare. Där kan du inte göra så mycket mer än att låta professionellt folk göra sitt jobb - även om det kostar några kronor. Det är ett akut läge.
 3. Om radiatorn saknar termostat och det samtidigt handlar om att ventilen läcker så stänger du av värmepannan och cirkulationspumpen. Genom denna aktion så tömmer du systemet ner till en nivå som ligger under själva läckaget. Därefter kan du påbörja bytet av ventil och det går till enligt följande steg:

Så byter du ventil och packning

 • Börja med att vrida reglaget så långt till vänster som möjligt. Det avlastar själva ventilen.
 • Lossa på ratten till ventilen. I vissa fall kräver det en nyckel.
 • Dra loss ratten och märk ut var suttit gällande läge. Viktigt är att du inte drar eller vrider den på något sätt.
 • Packboxen är sexkantig och det kräver således en lämplig nyckel för att du ska kunna skruva loss den. Hitta en nyckel och sätt igång!
 • När packboxen lossats så blottas en liten ventil. Den stoppar vattnet.
 • Sätt i en ny packbox och gör exakt samma sak igen - men vänd på ordningen denna gång. Grattis. Du har precis fixat ett läckage i din radiator.

Läs mer här om du behöver renovering i Stockholm.

Så kan du bygga säker lekplats

21 sep 2019

Visste du att den som bygger en lekplats för barn, måste använda sig av EU:s säkerhetsföreskrifter när man bygger en sådan? Det stämmer. Man är så illa tvungen att exakt använda sig av sanddjup, mått på gungorna och alla andra säkerhetsföreskrifter som EU-kommissionen har antagit när det kommer till de slags lekplatser som man kan anta att barn ska komma att använda. Tycker man att det där låter knivigt kan man alltid anlita någon byggare som är erfaren av lekplatsbyggen och som vet vilka mått som krävs och hur man ska bygga en lekplats så att den blir så säker som den kan vara.

Anlita byggfirma för lekplatsbygget

Det är inte många byggföretag som enbart arbetar med lekplatser. De få, kan enkelt räknas på ena handens fingrar. Det är bättre att leta efter en byggfirma som arbetar med markanläggningar, trädgårdsarbete eller som renoverar gårdar. Det bästa är om man kan hitta någon som arbetar med uteområden för fastighetsägare och andra stora byggföretag. Ska man hitta en byggfirma som arbetar med lekplatser bör man leta efter någon som arbetar med utemiljöer och som har erfarenhet av lekplatsbyggen. Erfarenheten av bygge av lekplatser är viktig då det förutom EU:s regler på säkerheten på lekplatserna även kan förekomma lokala krav på lekplatsen.

Vilka ställningar är viktiga på lekplatsen?

På en lekplats är det viktigt att det finns klätterställningar (för större barn), gungor, rutschkanor, sandlådor (för mindre barn) och ställningar där barnen kan öva upp sin balans. Om barnen hittar roliga lekställningar, kan de få inspiration till lekar med varandra och andra. Andra viktiga saker att tänka på när man bygger en lekplats för barn är att det finns växtligheter runt lekplatsen. Många tål inte den starka solen. Då kan några stora träd runt lekplatsen göra så att barnen får den välbehövliga skugga som är viktig. 

Utseendet är viktigt – och underhåll

Annat som är viktigt när man bygger en lekplats är att det är en lekplats som lockar till lek. Då är utseendet mycket viktigt då barnen helst ska bli sugna på att leka på lekplatsen. Den bör vara färggrann, ha en ställning som ser rolig ut och som gör att barnens fantasi väcks till liv och att barnen ser vad de kan göra och hur de kan leka på själva lekplatsen. En lekplats som är ful, saknar färger är egentligen helt onödig. En sådan som inte lockar till lek fyller ingen funktion. Här kan du läsa mer om hur man bäst bygger en lekplats: https://www.lekplatsutrustning.com.

Så här beräknar du ditt REN-stöd

11 sep 2019

REN-stödet kom fram som en satsning på att lyfta socioekonomiska områden och så här beräknar du som fastighetsägare ditt REN-stöd. Det bäst sättet är att besöka Boverket och använda deras kalkylator för REN-stöd. Genom att fylla i dina uppgifter så får du också, mer eller mindre, svart på vitt kring hur mycket du kan få i stöd.

mynt på hög

Vad är REN-stöd?

REN-stödet togs fram med ett tydligt syfte som gick ut på att lyfta speciella områden - både ekonomiskt och rent socialt. Det innebar en satsning om en pott där nära 800 miljoner kronor skulle vara möjliga att söka för fastighetsägare i områden som stämde in på givna beskrivningar. Satsningen sjösattes av Peter Eriksson – dåvarande bostads- och digitaliseringsminister – och den har kommit att kallas för ett problembarn.

Detta av den enkla anledningen att en stor del av den utlovade satsningen drogs tillbaka till statskassan som en följd av administrativa hinder. Många av de miljoner som skulle satsas på att höja standarden på fastigheter, hålla hyror på en anständig nivå och för att minska energiförbrukningen betalades aldrig ut och då samtliga dessa tre knäckfrågor ofta luftas i debatten så har man också hamnat i ett prekärt läge.

Vad göra och hur kan REN-stödet utvecklas och bli relevant igen? Den stora utmaningen ligger i det vi inledde texten med: hur beräknar man REN-stödet? Det går att besöka Boverket och använda deras kalkylator som ett första steg. Det som emellertid visar sig är att vägen därifrån till att de facto få pengarna och stödet i fråga varit väldigt, väldigt lång. En väg kantrad av krångliga regler, hårda krav på allehanda redovisning och på allmän segdragen byråkrati.

Detta innebar att väldigt många fastighetsägare gav upp sin ansökan om REN-stöd och en talande siffra i sammanhanget är att det år 2016 dels kom in väldigt få ansökningar (som en följd av den svåra processen) och att inte en enda en av dessa beviljades.

Sök REN-stöd idag

Processen kring att söka – och slutligen erhålla – ett REN-stöd är fortfarande komplicerad. Rådet är emellertid att som fastighetsägare ändå söka om REN-stöd och lägga ner lite tid och kraft för att få ekonomiska muskler att renovera och skapa mer energivänliga fastigheter. Ett tips i sammanhanget – och ett bra första steg att ta – är att kontakta Länsstyrelsen och be om råd. Det är hos Länsstyrelsen som ansökningarna behandlas och det är dessa som fattar de slutliga besluten.

Man ska veta att det även hos personalen där handlat om en lång startsträcka med många frågetecken längs vägen. Förhoppningsvis så handlar det numera dock om utropstecken och där du - inför en ansökan om REN-stöd – kan få den hjälp du behöver kring vad som ska redovisas, inkluderas och framgå i din ansökan.

Här kan man läsa mer om man vill, om fastighetsförvaltning i Stockholm på: https://www.fastighetsförvaltningstockholm.se.

Vilka takmaterial är bäst?

11 sep 2019

Ska du bygga nytt tak? Då har du ett ganska stort projekt framför dig. Det tar sin tid att bygga ett nytt tak, det blir ganska bullrigt och bökigt för några veckor framför. Bland det viktigaste, förutom att bestämma vilket material som man vill ha sitt tak byggt av, är att välja hantverkare som kan bygga det så viktiga taket åt dig. Hur hittar man duktiga hantverkare då? Och hur vet man att de är duktiga? Det bästa är ju att alltid fråga om referenser när man funderar på vilka hantverkare som man ska anlita. Referenserna säger ju en hel del om hur de arbetar, och hur de bemöter sina kunder. Man kan även läsa på om företaget på en del omdömessidor, såsom yelp.se eller reco.se. Känner man sig misstänksam mot sådana sidor kan man även kontrollera med Allmänna reklamationsnämnden om de har många klagompl från det hantverkarföretag som man funderar på att anlita.

Välja material till taket

Om man har fått tag i duktiga hantverkare för takbygget, är det sedan upp till en att välja vilket material som man vill ha taket i. Här är det ju upp till det egna tyckandet och smaken, men även kostnader spelar in och hur länge man önskar att taket ska hålla. Vi börjar med det material som håller längst och går sedan till tak med lägst hållbarhet och kostnad.

 1. Tegeltak – detta är ett klassiskt tak och de flesta tak som man bygger i Sverige är just med tegelpannor. Tegel är ett material som håller i princip, tills någon yttre kraft söndrar det. Det kostar mellan 1.000-1.800 kronor per kvadratmeter att lägga ett tak med tegelpannor.
 2. Betongtak – ett betongtak är inte så vanliga, men blir kanske allt vanligare, ju mer folk får upp ögonen för att lägga ett tak i betong. Även betongen håller i 1000-tals år. Titta bara på alla ruiner från Antiken, till exempel. Det kostar mellan 900-1.600 att lägga ett tak med betongpannor.
 3. Plåttak – även plåt på tak är ett klassiskt material. Stora, fina kyrkor och allmänna hus lades med plåttak för 300 år sedan och man har fortsatt att lägga tak med plåt. De håller i minst 50 år, men ännu längre om man ser till att underhålla ett sådant tak. Det kostar mellan 800-1.500 per kvadratmeter att lägga ett tak med plåt.
 4. Papptak – ett papptak brukar man lägga på hus från 50- och 60-talet. De håller inte så länge, kanske som mest i 20 år men kostar inte särskilt mycket. Men med tanke på den korta hållbarheten, vete katten om det verkligen är värt att lägga ett papptak. De kostar mellan 350-600 kronor per kvadratmeter.
 5. Tak med Shingel – detta tak kostar minst och håller ungefär lika länge som papptaket. Det brukar kosta mellan 170-230 kronor per kvadratmeter. Då har vi inte räknat med arbetskostnaden i dessa beräkningar, utan bara materialkostnaderna. 

Behöver du takläggare i Bromma? Läs då mer här: https://www.takläggarebromma.se.

Kan man bygga hus för 1 miljon?

6 sep 2019

Hur stor budget krävs för att skapa sitt drömhem; kan man exempelvis bygga ett hus för 1 miljon kronor eller är det en omöjlig uppgift? Allt fler väljer att bygga hus och genom detta också få ett hem som fullt ut är anpassat efter de egna behoven och den egna smaken. Få av dessa kommer - tyvärr - under en miljon kronor i kostnad.

Det talande för att bygga ett nytt hus är att kostnaden är konstant och oberoende av var i Sverige du bygger. Visst, det kanske kan komma att kosta extra att bygga i Stockholm som en följd av att hantverkare där generellt är dyrare. Men gällande virke, material och annat så finns det ingen skillnad i att bygga hus i Stockholm eller i Vilhelmina.

Ett sidospår i detta blir därför: ska du bygga hus med en tanke på en framtida vinst så bör du också se till vilka faktiska huspriser som finns i den stad du bor i. Att bygga ett hus för kanske tre miljoner kronor i Stockholm kan mycket väl inbringa den dubbla vinsten. Samma hus upprest i Kramfors eller någon annan tätort får kanske svårt att ens säljas med vinst.

Utbud och efterfrågan styr alltid och just gällande ett bygge av ett nytt hus så bör man ha detta i åtanke. Det vill säga: är detta rakt igenom en kostnad och förlust, eller finns det en chans att få pengarna tillbaka - eller gå med vinst - vid en framtida försäljning?

Två män står framför ett bort med ritningar och verktyg

Alla kostnader räknas

Vän av ordning kan dock även se att en detalj som markpriser även spelar roll. Behöver du köpa mark så kostar det pengar och betydligt mer i exempelvis Stockholm än vad fallet är i en mindre tätort. 

Även försäkringsvärde ska vägas in i aspekten och faktum är att många försäkringsbolag kräver en högre premie om man exempelvis vill bygga på västkusten – detta som en följd av den nyckfulla väderlek som finns där. Att bygga hus är mer än att bara sätt ihop väggar, golv och tak – allt ska räknas in i budgeten.

Läs det finstilta och räkna på tillvalskostnader

Det är dyrt att bygga hus och detta även om du väljer ett nyckelfärdigt sådant. Många ser en prislapp och tar denna för given. Riktigt så fungerar det inte i verkligheten. I själva verket så kan olika tillval komma att kosta pengar och i vissa fall så räknas inte viktiga saker in i själva kostnaden. Exempel på detta kan vara husgrunden som då kan komma att ytterligare addera en kostnad till bygget av ett nyckelfärdigt hus.

Det är annars en bra lösning då huset i fråga ofta håller budgeten och att huset blir klart snabbt som en följd av att alla moduler redan är anpassade i varandra och redo att sättas ihop. Ett nyckelfärdigt hus kan av dessa skäl vara en bra lösning och även de billigaste modellerna kan definitivt ha fördelar.

Kan du bygga huset på egen hand?

Det bästa sättet att komma billigast undan vid ett husbygge är också det naturliga: att bygga själv. Naturligtvis så är det en fråga som inte faller alla på läppen. Vi har olika kunskaper, olika färdigheter och vi har alla liv vid sidan av – familj, vänner, arbete och så vidare.

Kan man bygga på egen hand så blir det också billigare, men här måste man ställa sig frågan om till vilket pris. Var beredd på att försumma allt annat i ditt liv under tiden. Är du - och din familj - redo att göra den uppoffringen.

Vissa typer av hus är billigare att bygga

Vi ska även säga att det skiljer i pris mellan olika husmodeller. En enplansvilla är dyrare att bygga än vad en villa med 1, 5 plan är. Det förklaras av att markarbetet blir mer omfattande och att det är ofta är en dyrare historia. Att bygga på höjden sänker priset.

Anlita en arkitekt då? Varför inte. Många tar för givet att det handlar om extravagans och betydligt högre kostnader. Det stämmer i många fall, men beror också helt på vilket typ av uppdrag du som kund ger arkitekten. I grund och botten kan ditt uppdrag alltså handla om att du säger till en arkitekt att rita ett hus som kostar en miljon kronor att bygga och han/hon kommer att komma väldigt nära den budgeten. Men, du får då även inkludera priset för arkitekten i kostnaden.

I vissa fall kan ett så kallat Attefallshus vara ett alternativ. Läs mer på https://www.attefallshusstockholm.nu

Överraska byggjobbarna med en fruktkorg

22 aug 2019

Upplever du att byggnationen kört fast? Ser du att byggföretaget du anlitat går på ångor och inte orkar göra det där lilla extra? Alla byggen hamnar i svackor och här kan man behöva steppa in som beställare. Vi tänkte ge några tips om hur du ska göra om du känner att det hela tiden går på halvfart och där ingen egentliga kliv tas mot en färdig lösning:

 • Bli involverad. Detta är en lite vanskligt stig att gå på. Å ena sidan så uppskattar många att beställaren visar delaktighet och vill vara med under resans gång. Man vill svara på frågor, man vill visa upp sin kunskap och man är mån om att du som beställare ska känna att du får valuta för dina pengar. Men, å andra sidan så vill ingen känna sig övervakad och man vill heller inte bli störd under arbetet. Hur skulle du känna om någon ställde sig bakom din rygg och ställde en massa frågor under din arbetsdag? Det är en delikat balansgång mellan att visa entusiasm och att vara rent påträngande. Fråga om du kan hjälpa till med något - köpa material, hämta verktyg eller hålla i någonting och ge positiv feedback hela tiden. Skicka sms och ge beröm efter avslutad arbetsdag. Även det lilla berömmet kan ge positiv effekt och få teamet att känna mer energi som tar dem ur svackan.
 • Överraska med en fruktkorg. Det finns idag företag som erbjuder en fruktkorg för leverans direkt till dörr. En fruktleverans i samband med en byggnation kan vara ett stort tecken på uppskattning och det är även något som kommer att ge god energi. Ett tips är att du beställer en fruktkorg varje vecka och säger till byggjobbarna att det ät fritt fram att plocka på sig och äta efter eget behag. Ta reda på ungefär hur stor åtgången ser ut - och var noga med allergier! - och anpassa de senare beställningarna efter den första veckan. En fruktlåda- eller en fruktkorg kan definitivt vara värt att testa om det börjar bli stiltje i leden. Du framstår som schysst och generös, alla får i sig nyttigheter och allt detta till en rimlig summa där din ansträngning blir minimal. Ett fruktbud kommer på utsatt tid efter er överenskommelse och lämnar din beställning vid dörren. Allt du behöver göra är att fylla i en lista online där du skriver var du bor samt vilka frukter som ska levereras.
 • Ta upp saken på ett möte. Är du missnöjd och känner att det inte finns något ljus längre fram i tunneln? Dra inte ut på det utan se till att kalla till ett möte. Du ska inte gå omkring och känna att dina pengar försvinner som en följd av att personalen på företaget du anlitat inte gör sitt jobb på ett korrekt sätt. Kalla till dig din kontaktperson och beskriv hur du känner det. Upplever du att de som finns på plats spenderar mer tid med att prata i telefonen än att hålla i hammaren så ska du också säga det. Det är svårt att göra detta då fakturan väl har kommit till dig. I många fall kan det finnas logiska förklaringar till varför arbetet inte går som på räls. Men, då är det också viktigt att du som beställare informeras om detta och får en förklaring till varför. Våga ta bladet från munnen!

Byggarbetare i röd hjälm

← Äldre inlägg