Blogg

RSS

Utstakning sker vid bygge i Sundsvall

21 Mar 2023

Utstakning är ett annat ord för utsättning och du kan komma att höra dessa uttryck om du jobbar på en byggarbetsplats som är belägen i närheten av Sundsvall.

När det gäller byggtekniska mätningar kan tjänsterna variera en hel del. Det är allt från inmätning till utsättning. Andra saker som erbjuds kan vara sådant som mängdreglering och byggledning. När det gäller bygge är det verkligen viktigt att det är rätt kvinna, eller man, på rätt plats.

Det du kanske inte vet är att det krävs ett helt team för att ett bygge ska kunna fungera till hundra procent. Alla ska veta vad de har för uppgift och alla måste också kunna samarbeta och samtidigt vara självständiga i den mån att de vet precis vad de ska göra när det väl är dags.

Utstakning i Sundsvall är en viktigt del av ett bygge

Om du funderar på vad en utstakning i Sundsvall kan ha för betydelse så ska du läsa vidare här. En enkel liten förklaring kanske kan vara på plats. När man gjort en mätning av platsen och marken där det ska byggas låter man dessa mätningar hamna på en karta eller två.

Efter att detta steg har fullbordats är det dags för en person att sätta ut en hel del markeringar på marken, för att alla som är vid bygget enkelt ska kunna se var de olika strategiska punkterna ligger för byggets framåtskridande. Lätt som en plätt eller hur? Inte att göra men att fatta kanske.

Asbestsanering Uppsala - professionell rivning ett måste

11 Mar 2023

Bor du i ett äldre hus i Uppsala och planerar att renovera i detta? I så fall är rådet att du först kontaktar en saneringsfirma för en grundlig undersökning kring huruvida det finns asbest som byggmaterial eller inte. Varför? Av den enkla anledningen att denna undersökning kan rädda ditt liv på sikt.

Ser man till asbest och en asbestsanering i Uppsala så handlar det om något som alltid bör utföras av professionella rivnings- och saneringsföretag. Att själv chansa och riva i ett äldre hus kan vara extremt skadlig och leda till svåra sjukdomar - både för dig själv och andra som bor i huset/närområdet - där exempelvis cancer kan nämnas. Asbest är livsfarligt och det är en kunskap som inte får falla i glömska.

Äldre hus kan ha asbest i byggmaterial

Asbest då, hur har det använts och varför är det så farligt? Det första man ska veta är att asbest är lite av det ultimata ämnet att använda i byggmaterial. Dels så isolerar det utmärkt, dels så är det beständigt och hållbart, dels tar det bort buller och oljud och dels så står det även emot exempelvis brand på ett bra sätt.

Allt detta gjorde att asbest användes frekvent ända fram till 1979 då man började upptäcka att byggmaterialet var farligt. Sedan 1982 är det totalförbjudet att använda asbest i Sverige - men det finns fortfarande kvar i äldre hus. Detta innebär också att många lever farligt.

Välj professionell asbestsanering i Uppsala

Bor du i ett äldre hus i Uppsala och misstänker att det finns asbest i exempelvis fogar, fönsterkitt, ventilationstrummor, kakelugnen eller i isoleringen så är det definitivt läge att agera. Genom en undersökning följt av en asbestsanering i Uppsala kan du skapa en frisk, trygg och säker bostad igen. Bor du i ett hus där asbest de facto finns så behöver inte detta innebära att du levt i en livsfarlig byggnad.

Asbest är farligt i samband med rivning och då dammet börjar spridas - är det helt och på plats så handlar det sällan om några faror. Det är vid rivning och övrig hantering som asbest utgör en fara. Detta gör att en asbestsanering i Uppsala A) måste ske av utbildad och certifierad personal B) anmälas till Arbetsmiljöverket och C) ske utan risk för framtida skador. Du som privatperson måste agera direkt vid misstanke om asbest. Kostnaden för en asbestsanering i Uppsala är relativt låg och den är - utan tvekan - värd att ta.

Med golvslipning i Nacka blir golvet som nytt

10 Mar 2023

När man genomfört en golvslipning i Nacka kommer det att synas en tydlig förändring när slipningen är gjord av proffs. Golvet kommer att ge ett nytt intryck.

Ronja såg fram emot att åka ut och hälsa på Linnéa i Nacka. Hon var på tillfälligt besök i Stockholmstrakten efter att själv ha flyttat till Skåne. Ibland saknade hon stockholmspulsen och de hade faktiskt pratat om att flytta tillbaka.

Ronja funderade på hur länge sedan det var sedan hon hälsat på Linnéa i villan. Det var minst tre år, alldeles strax innan Vilhelm föddes. Det skulle bli roligt att få träffa gudsonen och se deras hem igen. Hon svängde in på uppfarten och parkerade.

Golvslipning ger bostaden ett nytt intryck

Ronja tog kassen med presenter i handen och ringde på dörren. En sprallig Vilhelm öppnade dörren med Linnéa strax bakom sig. Med världens största kram hälsades hon välkommen in i huset. Hon tittade sig runt. Det var något som var förändrat, men hon kunde inte sätta fingret på vad.

Tapeterna kände hon igen, det var något annat. Linnéa såg hennes konfunderade min och skrattade. Hon sa att Ronja såg ut som alla andra som klev in i hallen. Det var något som hade ändrats – golvet! Det vita golvet som hon mindes var utbytt mot ett mörkt betsat golv. Linnéa berättade att de hade behövt att anlita en firma som ägnade sig åt golvslipning. Det gamla golvet var outhärdligt på många sätt. Så egentligen är det fortfarande gamla golvet, men golvet var ändå som nytt.

Med hjälp av en takläggare kan du få plåt över huvudet i Göteborg

8 Mar 2023

Ska du lägga om ditt tak i Göteborg? Överväg om inte ett plåttak kan passa ditt hus. Det passar de flesta hus och en takläggare kan få det riktigt snyggt.

Ett plåttak är ett bra alternativ när man ska lägga om taket. Även om ditt tak har haft till exempel betongpannor tidigare kan du byta till ett tak av plåt. Det har fördelen att det väger mindre än pannor av tegel eller betong, vilket innebär att konstruktionen håller bättre.

Förr i tiden var plåten på tak ofta så tjock att en vuxen människa kunde gå på den utan att lämna spår i form av bucklor. Tekniken för att tillverka plåtar har dock gått framåt och idag är plåtarna betydligt tunnare. Trots det är de inte mindre hållbara, utan står emot väder och vind lika bra.

En takläggare vet hur plåtarna ska läggas

Plåt passar på de allra flesta hus. Det är inte själva materialet som avgör, utan mer vilken typ av plåttak man väljer. Ett äldre hus kanske till exempel passar bättre med en klassisk bandplåt medan ett modernt hus kan passa bättre med falsad plåt. Det är designen på huset som avgör.

Oavsett vilken typ av plåttak du vill ha på ditt hus kan en takläggare i Göteborg hjälpa dig. Det är oftast bra att ta in ett proffs, eftersom det är riskabelt att röra sig uppe på ett tak. En takläggare lägger plåtarna säkert och resultatet blir snyggt.

Geotekniker – för dig som inte vill ha ett sjunkande hus

5 Mar 2023

En geotekniker kan hjälpa dig undersöka tomten du tänkt bygga hus på. För du vill väl gud förbjude inte att huset ska börja sjunka ned efter några år?

Vet du vad som är det allra värsta som skulle kunna hända med ditt nybyggda hus? Att det brinner upp? Att det blir inbrott? Nej, faktiskt inte. Det värsta som skulle kunna hända är faktiskt att det sjunker. Då har du nämligen inte ens någon mark kvar på tomten att bygga upp ett nytt hus.

Det här vill du ju såklart undvika till varje pris. Och det kan du göra på ett mycket enkelt sätt, i alla fall om du ännu inte byggt huset. Ring en geotekniker och anlita honom eller henne för att göra en geoteknisk analys av din byggplats. Då får du veta om marken du tänkt bygga hus på verkligen håller för att göra det.

Geotekniker undersöker tomtmark innan köp

Om du ännu inte köpt någon tomt att bygga hus på, kan du också med fördel ringa till en geotekniker. Många gånger kan en geotekniker tillåtas göra en analys av mark som är till salu, även om detta kan variera beroende på säljare. Med hjälp av en geotekniker kan du undvika att råka köpa fel en tomt som inte går att bygga på.

Det är faktiskt inte ovanligt att tomma tomter är just tomma på grund av att marken inte är bärig nog för att bygga hus. Om du funderar på att köpa en obebyggd tomt finns det alltså all anledning att undersöka saken närmare. Gärna med hjälp av en erfaren geotekniker. Läs mer kring geotekniker, gå till denna sida: https://www.geoteknikerna.se/ 

Byggföretag i Norrköping gör avtryck på stadens siluett

1 Mar 2023

Ett byggföretag i Norrköping har alla möjligheter att bli känt som ett av de företag som ger ett nytt avtryck på det som brukar kallas för stadens siluett.

Den staden i världen som är mest avbildad och känd för sin siluett är New York. Det är nog lite väl mycket att leva upp till att försöka slå den utsikten. Det är dock inget som hindrar att man bygger på ett sådant sätt att stadens siluett blir vacker på sitt eget unika och kanske speciella sätt.

I första hand är det nog stadsarkitekten som sätter stadens prägel på pränt. Men sedan kommer det ett byggföretag som ska få i uppgift att sätta upp dessa byggnader så att alla kan se dem och vistas i dem. Det är faktiskt en riktigt stor och mäktig uppgift när man tänker efter lite grann.

Ett byggföretag från Norrköping är att lita på

Väljer du en trygg och erfaren byggfirma i Norrköping att utföra en entreprenad eller ett litet mindre bygge kan du vara lugn och slappna av. De är att lita på. Trots det behöver du ju själv vara alert när det gäller hur du vill ha det och se till så att ni har en väl fungerande kommunikation.

Ett byggföretag är flexibelt. De kan ta hand om ditt tak om du behöver lägga om det. Vill du anlägga en fin trädgård kan de stå till tjänst där också. Är det så att du vill ha hjälp med fasaden är det ingen match för dem att klara av det. Vad vore livet utan ett byggföretag när du ska bygga.

Markiser i Stockholm ger bra skydd

25 Feb 2023

Med hjälp av en markis i Stockholm skyddar du din bostad från solens starka strålar, samtidigt som du får ett behagligt inomhusklimat - en smidig investering.

Solen är härlig! Runt om i världen skojas det om hur nordbor vänder näsan mot solen och njuter, varje vår. Oavsett hur efterlängtad och saknad vårsolen är kan det vara irriterande när solstrålarna letar sig in i ditt hus. Plötsligt blänker solen i din datorskärm, steker dina krukväxter och bländar dig vid köksbordet.

Med hjälp av en markis i Stockholm slipper du irriteras av solen. Det finns många olika sorters markiser, så att du kan välja något som passar dig och dina behov. Kanske vill du ha automatiska markiser, eller inbyggda som i princip är osynliga? Du väljer helt efter tycke och smak.

Markiser finns i flera utföranden

Markiser är ett bra sätt att ta hand om din inomhusmiljö. Stekande sol kan förutom att blända dig höja inomhustemperaturen, bleka textilier och möbler, samt skada dina krukväxter. Att enkelt kunna skugga ditt hem eller kontor kan göra stor skillnad för trivseln. En markis i Stockholm kan helt enkelt göra stor skillnad.

Det finns även markiser som är anpassade för terrasser och uteplatser. De skuggar inte bara under årets varmaste månader, utan fungerar även som regnskydd, så att utesäsongen förlängs. Då kan du njuta av din härliga uteplats längre och verkligen utnyttja ytan. Eftersom markiser finns i flera modeller och design kan du skräddarsy en lösning för just dig. Det är ett smartare sätt att ta hand om din bostad.

Alltid proffshjälp med VVS i Stockholm

25 Feb 2023

Värme eller avlopp, akuthjälp, service och underhåll eller en helrenovering – med VVS i Stockholm får du den hjälp du behöver från professionella rörmokare.

Ibland är det mer bråttom än vanligt. Det kan man plötsligt inse efter det att badrumsgolvet fyllts med vatten av icke drickbar kvalitet – minst sagt. Det förstår man också när tvättmaskinen slutar fungera eller när köksvasken bara fylls upp med onämnbara substanser. Något har uppenbarligen hänt i hemmets okända innanmäte.

En annan gång är det inte bråttom alls. Men det utrymme vi kallar badrum är byggt på sjuttiotalet och fungerar inte längre tillfredsställande. Vitvaror och porslin är slitet, det saknas kakel och golvet ska man helst inte nämna. Standard och utseende gör ingen människa glad. Var finns det där varma och skönt smålyxiga rum som man längtar efter att använda?

VVS är arbete för yrkeskunniga

Vilket av dessa lägen befinner ni er i? Strategierna får bli helt annorlunda. Fel och läckage kan kräva rena panikinsatser eller ett besök inom några dagar. Badrumsrenovering är långsiktigt och en kontakt behöver tas. Värmepump? Allt ifrån snabb reparation, service eller nyinstallation. I samtliga fall behöver man en firma inom VVS.

Man bör tänka på kvaliteten. Det gör nämligen en etablerad och kompetent firma i Stockholm. Ska du göra om badrummet behövs någon som kan utfärda våtrumsintyg. Rätt kunskaper och erfarenhet gör alltid stor skillnad. Tillfredsställelsen när det nya badrummet kan invigas är stor och när rörproblem åtgärdats gäller samma sak. Man blir lika nöjd, fast liksom inte på samma sätt. Ta reda på mer om VVS, på denna sida: https://www.stockholmvvs.com/ 

Ett stängsel visar var gränsen går

25 Feb 2023

Ett stängsel kan användas i många syften. Bland annat för att visa var tomtgränsen går eller hindra hunden från att smita iväg. Industristängsel finns också.

Det finns stängsel i olika storlekar, material och utföranden. Ett stängsel är användbart och ibland nödvändigt för företag, privatpersoner och lantbrukare. Med ett villastängsel kan du visa var tomtgränsen går och hålla obehöriga på avstånd. Ett stängsel förhindrar också att din hund, dina höns eller andra djur smiter iväg på upptäcksfärd.

Är du företagare kan det kännas tryggt med ett stängsel som skydd för er verksamhet. Några olika exempel på stängsel är: pallisadstängsel, elstängsel, panelstängsel och fältverk. Om det är större ytor som ska hägnas in kan det vara lämpligt med ett palissadstängsel. Det är starkare och mer hållbart än till exempel ett panelstängsel.

Ett stängsel behöver en praktisk och snygg grind

Är det bara att sätta upp ett lämpligt stängsel och sedan är det klart? Givetvis är det inte så, du behöver även en grind för att komma in och ut ur området. Urvalet av grindar är stort och du behöver tänka igenom ditt val noggrant. Ska en bil kunna köra genom grinden? Hur mycket plats finns till förfogande? Passar det bäst med en slaggrind eller en skjutgrind?

Det är mycket att tänka på när du ska köpa ett stängsel och en grind. Ett företag som är experter på stängsel i Uppsala hjälper dig med rätt val. Ni kan tillsammans gå igenom dina önskemål, behov och krav. Företaget arbetar effektivt och bygger samt ger service åt alla typer av stängsel.

Nya pallställ kan förbättra lagerverksamheten

25 Feb 2023

Som företagare kan man sukta efter ett höglager. Om inte förutsättningarna för detta finns så kan något så enkelt som nya pallställ ge bättre lagerfunktioner.

Har du sett ett höglager i drift någon gång? Det är en modern lösning för modern lagerverksamhet. Och det sparar markyta något enormt. Istället för att bre ut lagret i sidled så anordnas det i höjdled. Det kan handla om höjder i storleksordningen av 40 meter!

Lagerhanteringen kan, av naturliga skäl, inte göras med vanliga manuella truckar i ett höglager. Inte heller går det att använda golvbundna, automatiska truckar. Istället är det robotstyrda enheter som far runt, upp och ned, för att hämta eller lämna av godset. Och allt styrs via dator.

Moderna och smarta pallställ

En förutsättning för att kunna anordna ett höglager är förstås att man har en takhöjd som är anpassad för detta. Det innebär att det i princip endast vid är nybyggnation som det är aktuellt att bygga ett sådant. Så den som bedriver en verksamhet med begränsad lagerkapacitet men inte har möjlighet att bygga ut, kan bara sukta efter möjligheten till ett höglager.

Så, vad kan man göra istället då? En entresol kan vara ett alternativ, om det finns utrymme till det. Men ibland kan det faktiskt vara så enkelt som att slänga ut alla gamla pallställ och skaffa nya moderna varianter. Då kan man organisera om från grunden och utnyttja de finesser som finns i nyare typer av pallställage. Kontakta gärna en leverantör för att diskutera vilka möjligheter det finns. Mer om pallställ hittar du på denna sida: pallställ.net

En entresol var den perfekta lösningen

23 Feb 2023

En entresol för att få mer golvyta är ett koncept som ofta används i fabriker. Men tänker man utanför boxen så kan det med fördel användas i bostäder också.

Den gamla tvålfabriken, som hade stått oanvänd i många år, skulle göras om till bostäder. Sofia jobbade på en av de arkitektbyråer som tagit sig an uppdraget att ta fram förslag. Anbudsförfarandet hade faktiskt lagts upp som en tävling och det var fem olika arkitektbyråer som nu arbetade frenetiskt med att ta fram ett vinnande koncept.

En sak som gjorde det hela knepigt var att utnyttja utrymmena på bästa sätt. Särskilt ett av våningsplanen hade väldigt högt i tak. Det gällde att hitta lösningar för att använda höjden. Tyvärr var det dock inte riktigt tillräckligt högt för att man skulle kunna dela upp det i två separata våningsplan.

Entresol i en del av rummet

Sofia hade en klar vision. Hon ville att den gamla fabrikskaraktären skulle bevaras, så mycket som det var möjligt. Väggarna som var gjorda i gammalt fint, handslaget tegel skulle till exempel absolut inte täckas med annat material.

Men nu var det det där med att utnyttja takhöjden som hon satt och funderade på. Plötsligt slog det henne – de skulle kunna utnyttja ett typiskt fabrikskoncept, nämligen en entresol. Med ett entresolplan i varje lägenhet skulle man fortfarande kunna ha högt i tak i en del och samtidigt få till mer golvyta i en annan del. Trappan upp skulle naturligtvis vara med gallerdurk. Det skulle förstärka känslan av fabrikslokal. Det skulle helt enkelt bli perfekt.

Hitta mer om entresolplan på denna sida: https://www.entresolplan.nu/ 

En trapphusrenovering gör alla glada

18 Feb 2023

Ett fult och slitet trapphus sänker värdet på en fastighet. En trapphusrenovering kan vara nödvändig för att öka värdet och trivseln för hyresgästerna.

När du kliver in i en fastighet i en bostadsrättsförening är ett trapphus det första du möts av. Om det är en spekulant på en lägenhet kan ett välskött trapphus öka intresset avsevärt. Ett vackert och inbjudande trapphus ökar värdet en hel del på en lägenhet. Det ökar även trivseln för befintliga hyresgäster.

Hur känner du själv när du går in i ett grått, dystert och slitet trapphus? Förmodligen känner du ingen glädje alls av att vistas där. En trapphusrenovering fräschar upp och snyggar till trapphuset så att både hyresgäster och besökare trivs och blir glada. Det går att göra en enorm förvandling med till exempel rätt färgsättning, mattor och belysning.

Låt proffsen ta hand om din trapphusrenovering

För dig som fastighetsägare är det viktigt att trapphuset är trivsamt, funktionellt och inbjudande. När det är dags att snygga till ett trapphus kan du överlåta jobbet till ett företag som är proffs på just trapphusrenovering. Duktiga hantverkare hjälper dig med att ta fram en design som matchar byggnadens övriga utseende.

Renoveringen utförs på ett korrekt och effektivt sätt så att resultatet blir både snyggt och hållbart. En trapphusrenovering kan leda till minskat slitage, då boende ofta visar större hänsyn när trapphuset är rent och fräscht. I ett nyrenoverat trapphus minskar även risken för sprickor, mögel och fuktproblem. Det finns mycket att vinna på att hålla alla trapphus i toppskick.

Golvslipning – en smart lösning i Täby

11 Feb 2023

Beroende på vilken typ av lack man har på golvet är det olika tåligt. Ett tunt lack kan innebära en nödvändig golvslipning i huset i utkanten av Täby.

Erika var eld och lågor. Hon och Anders skulle vara husvakt en hel vinter då Erikas föräldrar skulle åka på långtidssemester. De hade fått en hel lista med förmaningar om vad de fick och inte fick göra i huset. Den största förmaningen var att inte göra något som kunde förstöra deras vackra fiskbensparkett.

Paret hade varit tillsammans i sex månader och ville bara vara med varandra och mysa. Inget skulle hända, det var vad de trodde innan Anders pappa bröt benet och de lovade ta hand om dennes grand danois. Det var en valp, men en stor busig sådan. De hade plats, men vardagsrummet skulle vara stängt för hunden.

Golvslipning nödvändig

Allt gick bra de första månaderna i huset. De lekte familj och njöt av varje sekund. Så en dag då Erika kom hem från jobbet stod vardagsrumsdörren på glänt. I ett hav av dun, som kom från soffkuddarna, låg hunden. Det var när hon fått undan fjädrarna hon såg det. Golvet var fullt av fula repor från klor.

Förkrossade berättade de för Anders pappa som nu blivit av med gipset. Hunden fick flytta hem igen. Anders pappa lovade att betala och beställde golvslipning i Täby för att laga skadan. Det var trots allt hans hund. När Erikas föräldrar kom hem och frågade om allt gått bra, log de stort och sa ja, samtidigt som de sneglade på varandra.

Markarbete i Stockholm som märks

11 Feb 2023

Snygga plattor eller terrassbyggen är något folk ibland vill ha i trädgårdarna. Det är enklast att anlita en skicklig firma för allt markarbete i Stockholm.

Markarbete kan vara så mycket. Både när man vill göra om en trädgård eller när man ska bygga ett helt nytt hus ingår det olika typer av markarbete i Stockholm. Det ska schaktas och grävas för rör, det kan behövas dränering, och man kan också flytta stora jordmassor på en tomt som lutar.

Man kan göra om trädgården precis som man vill. Trädfällning ger ljus och man kan rensa upp och lägga plattor och ha modern trädgårdsbelysning. Det finns grus och sten i många olika färger som man kan lägga som prydnad, så det är bara fantasin och den personliga smaken som avgör vad det blir.

Markarbete på rätt grund

Det är slitsamt att lossa sten, singel och grus, och det kräver ett bra förarbete om man ska lägga ut plattor och få en trädgårdsgång att vara helt plan. Företag som är specialister på markarbete i Stockholm har både maskiner och kunnig personal, så jobbet går snabbt och effektivt.

När det gäller grävning för avloppsrör eller om man behöver göra en dränering har man stor hjälp av företaget som kan allt om markarbete. Som fastighetsägare slipper man oroa sig för att det blir fel eller läckor när det är proffs som har gjort jobbet. Oavsett om det gäller en uppfart eller en ny berså är det säkrast att anlita någon som har vana vid markarbete.

← Äldre inlägg