Blogg

Högglansig färg med lätt avtorkning

29 sep 2020

Som småbarnsförälder vet man vilken spridning barnets aktiviteter får i bostaden. Kök och badrum är oftast mest utsatta, men man kan förenkla livet om man väljer rätt målarfärg på väggarna.

Inom alla områden kan man förenkla eller försvåra sitt liv. Ett av dessa områden är hemmet och vilka ytskikt man väljer. Vill man som djurägare eller småbarnsförälder ha ett lite mer spännande liv så väljer man obehandlade furugolv, vita tygsoffor och en matt, vit färg på väggen. Det är ytskikt som oundvikligen kommer att få fläckar och repor så länge man vistas i det rummet. Men vill man istället göra sitt liv enkelt och lättsamt så finns det många olika sätt att lösa det på. Och det utan att man inreder sitt småbarnshem som en biltvätt.

Ett golv som har en hård yta eller är omslipningsbart tål barnets leksaker. Även när den lilla leksaksbilen dras över samma yta för hundrade gången den dagen. Soffan kanske får ett tyg med lite olika färger och mönster i sig som gör att fläckarna inte syns så väl. Och som dessutom går att ta av och tvätta vid behov. Men det finns även mycket man kan göra med väggarna förutom att måla dit roströda fläckar med stänk-teknik. Något som annars gör att ketchup-stänken kommer smälta in istället för att sticka ut.

Proffs på färg och färg

Färg, som i målarfärg, och färg, som i färgnyans, är precis det som målare är proffs på. För när man ska måla om något så handlar det om två olika faktorer för att ett resultat ska bli bästa möjliga. Det ska vara en målarfärg som passar ihop med materialet och som ger en yta som är önskvärd. Men det ska även vara en färgnyans som ger det intryck som man önskar av ytan. Och vill man få bästa möjliga resultat direkt, utan att prova sig fram, så kan man anlita en målare som gör jobbet.

Förenkla sin vardag

Inom färgsorterna så finns det flera olika grader av glansighet. På burkarna kan det stå matt eller glansig. Och till och med högglansig eller något i skalan däremellan. Med högre glans blir det en ökad spegling av ljusets strålar från lampor och fönster. Men en högre glans innebär också att det är en yta som är lättare att torka av. Därför passar det perfekt för småbarnsfamiljer att ha högglansiga ytor som är lätta att torka av. Läs mer om målning på denna sida: https://www.målerifirmastockholm.biz

Trägolv utan trädamm

15 sep 2020

Trägolv är de snyggaste och mest högklassiga golv man kan ha. De kan varieras med träslag och ytbehandling efter smak. Dessutom är de nästan outslitliga då de kan slipas till nyskick. Nyfiken?

Har du den stora turen att äga ett hem med trägolv är det bara att gratulera dig. Det finns inget golv som ser bättre ut. Trägolv är kemikaliefria och tillverkade av förnybar råvara. Trägolv kan varieras i det oändliga med varierande träslag, mönster och ytbehandlingar. Trä är snällt mot fötterna och de flesta nya trägolv kan kombineras med golvvärme. Dessutom behöver du aldrig någonsin byta golv såvitt du inte fått en allvarlig skada i golvet.

Ett rätt skött trägolv håller i generationer. Alla golv får skavanker med tiden och där är ditt trägolv inget undantag. Husdjur rispar med klor, möbler dras oförsiktigt, små barn ritar och välter saftglas - för den delen välter vuxna glas vi med! Skillnaden är att trägolv kan repareras till nyskick.

Hur man sköter ett trägolv

Så, när du från starten bestämt att behandla ditt golv på ett bra sätt, hur gör du då? Börja med möbeltassar! När du monterat dylika på alla möbler slipper du tänka på fula dragmärken. Det är en enkel och billig åtgärd som sparar mycket bekymmer.

Den dagliga skötseln ska ske med dammsugare, inte med hinkar med vatten. Golvet tolererar små mängder vätska men det gör ingen gladare. Sug ofta upp grus och annat som kan tänkas göra repor. Torka om det blivit smutsigt, men helst med minimala mängder vatten och milt rengöringsmedel. Om något spills är det bra om det torkas upp snabbt - fast det gäller förstås alla golv. Ingen vill trampa i kattspyor eller utspillt rödvin ändå, så snabba på med hushållspappret!

När golvet nått en mogen ålder

Ett trägolv är som en mogen människa - ålder ger märken. På människor är det snyggt och naturligt men på golv är det bara naturligt. Här visar sig trägolvets verkliga styrka. Så länge golvet inte är nerslitet till bjälklaget kan du få hjälp med att slipa det. Behöver du dammfri golvslipning i Stockholm?

En golvslip kan bäst beskrivas som en slipmaskin med dammsugare. Maskinen ska köras lugnt men utan stopp eftersom stopp omedelbart ger ojämnheter i golvet. Dammet tas upp av sugfunktionen och resultatet blir ett golv utan åldersrynkor. Något senare kan du välja vilken ytbehandling du vill följa upp med - olja, lack, vax. Sedan har du ett golv som utseendemässigt kunde varit lagt igår. Vilket lyft!

Vad innebär säkerhetsdörr?

14 sep 2020

Vad innebär säkerhetsdörr och vilka tydliga fördelar kan en sådan ha jämte en vanlig standarddörr? Allt fler söker lösningar och hjälpmedel för att göra sina bostäder säkrare. Att investera i en ny säkerhetsdörr är ett av de vanligaste - och bästa - sätten att hålla tjuven borta. Vi går igenom lite kring hur en säkerhetsdörr fungerar och vad du ska tänka på gällande en sådan.

Inbrotten ökar i Sverige och då brottet i fråga inte är högprioriterat av Polisen så måste man som privatperson ta saken i egna händer och på egen hand förhindra att tjuven tar sig in. Detta kan ske genom att man skaffar ett larm, att man ökar säkerheten vid fönstren, skaffar bättre lås till uteplatsen/balkongen eller att man köper en säkerhetsdörr.

En säkerhetsdörr är, helt enkelt, en dörr som är avsevärt mycket svårare att forcera - både genom våld och med olika verktyg. Hur svår avgörs av vilken säkerhetsklass dörren i fråga har. Vi kan räkna upp några av dessa för en bättre bild:

  • Säkerhetsklass 1: Denna dörr har den lägsta märkningen och det innebär att en tjuv inte behöver använda några verktyg för att ta sig in. Det räcker men en välriktad tackling med den egna kroppen för att dörren ska ge vika. Den här dörren håller helt på att fasas ut. Tack och lov, ska tilläggas.
  • Säkerhetsklass 2: Lite säkrare, men med mer att önska. En dörr med säkerhetsklass 2 kan inte tacklas upp, men den utgör heller inget hinder för en tjuv att ta sig in med hjälp av exempelvis hammare, skruvmejsel eller en kil.
  • Säkerhetsklass 3: Nu börjar det likna något. Den här dörren är det som man normalt menar i samband med att ordet säkerhetsdörr nämns. Den klarar av angrepp som sker även med tyngre verktyg såsom kofot, slägga och större hammare. En bra dörr, men är den tillräckligt säker?
  • Säkerhetsklass 4 För maximal säkerhet så kan man som privatperson välja att gå upp ytterligare ett snäpp och genom detta få en dörr som även står emot angrepp från exempelvis vinkelslipar och tyngre, mer kraftfulla borrmaskiner. Fler väljer denna lösning - både för sin lägenhet och sin villa.
  • Säkerhetsklass 5: Den här dörren skyddar även mot den mest erfarna och bäst utrustade tjuven - även om han har sällskap av kollegor inom brottets verksamhet.

Det finns även en säkerhetsklass 6 och den ska egentligen skydda mot precis allt. För vanliga privatpersoner skulle vi dock säga att det räcker att välja dörr med en säkerhetsklass mellan 3 och 5.

Finns det andra fördelar med en säkerhetsdörr?

Att skydda sitt hem, sin familj och sin egendom är det primära syftet med att skaffa en säkerhetsdörr. Det behöver inte handla om inbrott eller något försök till rån. Faktum är att en säkerhetsdörr även har andra skyddande egenskaper och uppenbara fördelar. En av dessa handlar om brand och särskilt i lägenheter kan dörren avgöra hur lång tid man har på sig att överleva innan räddningen i form av brandkåren anländer.

Fler hus och byggnadsdetaljer är idag mer brandfarliga; det gör att eld och rök kan spridas fortare och att faran i och med detta är större. En brand i en trappuppgång kan vara en ren katastrof och där de boende längst upp löper störst risk i att skadas eller förolyckas. En säkerhetsdörr köper nödvändig tid till räddning och den gör det genom att A) stå emot eld och B) stänga ute livsfarlig rök. Det är en billig livsförsäkring.

En mer komfortabel aspekt av en säkerhetsdörr handlar om att den stänger ute buller och höga ljud. Bor du i en storstad där trafiken plågar dina öron så kan en säkerhetsdörr hjälpa dig att få en mer behaglig ljudvolym i ditt hem. Detsamma om dina grannar lever om eller har en förmåga att spela musik sent på kvällen. Du stänger din dörr och ett lugn lägger sig över hela din lägenhet, Precis som det ska vara att komma hem.

Rätt kabel, ibland en fråga om liv och död

11 sep 2020

Elkablar och annan överföring måste fungera överallt. På land, till sjöss, i industrier och datorhallar. Kraven på hållbarhet, miljövänlighet och pålitlig kabelmärkning är höga.

De flesta av oss behöver aldrig fundera på saken. Självklart använder vi elsladdar till diverse hushållsmaskiner, tv-apparater eller för laddning av surfplatta eller mobiltelefon. Men det väger lätt jämfört med den som har ansvar för ett sjukhus, oljeplattform eller kärnkraftverk. Där finns inte utrymme för tveksamheter. Alla delar i utrustningen ska så att säga tala samma språk och vara snabb att ta till sig. Det gäller oavsett det är färgmärkning, etiketter eller själva benämningarna. Självklart spelar också närmiljön runt utrustningen roll. Kraven varierar. Utrustning av syrafritt rostfritt stål klarar de tuffaste miljöerna som stålindustri, infrastruktur som järnvägar eller utomhus. För hus och byggnader kan en lösning av halogenfritt utförande vara rätt. Enkelt att sätta buntband runt och som klarar miljökraven. Om du är osäker på att du ensam kan avgöra valet av rätt kabelmärkning, skicka ett underlag till leverantören så återkommer de med ett förslag på kabellister, ritningar och driftkort.

Skräddarsydd märkning i alla storlekar

I alla typer av skyltar eller märkning ska text fästas på ett material. Det ställer höga krav på att det är rätt kombination. Tanken är ju att bokstäverna och siffrorna ska vara läsbara under en längre tid. Lasermärkning är ett snabbt sätt och fungerar bra på isoleringsmaterial. Det kan dock upplevas som dyrt. Tryck eller märkning med bläckstråleskrivare har många fördelar och kan läggas på ett fast underlag eller på kabel som roterar eller flyttar sig. Alltså en löpande band princip. Utrustningen är lätt att underhålla och kan programmeras. Många tycker det är praktiskt med en ryggsäck där kabeln löper eller där du bär med dig en tryckutrustning eller skrivare för märkningen.

Standarder och typer

Givetvis finns en svensk standard för kraftkablar och installationskablar. Det är viktigt för säkerheten inte minst att använda rätt kablage vid exempelvis arbete under spänning. Data-, kraft- eller styrkablar ska också vara brandtåliga och hålla minimikraven som sätts i Elinstallationsreglerna. En elektriker kan detta på sina fem fingrar och det är inget vi amatörer ska chansa med. En standard finns för att säkra kvalitet och för effektivare och mer resurssnål produktion. Om det här är nytt för dig, var inte blyg för att fråga. De fiffiga lösningarna finns där, men verkar kanske inte självklara vid den första användningen.

Tillgång till eget vatten

8 sep 2020

Många hus har sina egna brunnar för att få vatten i hushållets kranar. Men vad ska man tänka på om man vill skaffa en brunn? Vem kan man få hjälp av och hur går det till när brunnen installeras?

Vatten från en egen källa kan klinga vackert i mångas öron. Det är precis det som en egen brunn handlar om. Genom att borra en brunn på sin egen tomt kan man få vatten som kan vara helt eget. Under marken finns det fickor med vatten som kallas grundvatten och som är det vatten som vi kan ta del av. Men precis som när man renar avfallsvatten och skapar dricksvatten av det så finns det en del att tänka på. Även det vatten som man tar upp från egen brunn ska renas. Det gör man både genom filter och eventuella kemikalier. Meningen är att vattnet som kommer i hushållets kranar ska vara drickbart. I vissa fall kan vattnet i sig vara av godkänd kvalitet men ibland behövs det lite hjälp. För att veta hur vattnet i den egna brunnen är gör man då och då kontroller. En säkerhet och trygghet för hushållets boenden.

Hitta till källan

Företag som arbetar med brunnsborrning vet var man bäst ska borra efter vatten. Men även hur djupt man måste gå för att finna en bra källa. För att komma dit kan man behöva gå genom alla möjliga lager som kan finnas i marken. Det kan vara sand, lera, jord, grus och berggrund. Men för allt som kan krävas att ta sig igenom finns det passande borrar. Det går även att förlänga borrarna så pass att man kan komma så pass djupt som det behövs. Den enda skillnaden för kunden är priset eftersom djupare och hårdare mark tar längre tid. Det kräver även mer avancerade borrar och material.

Nytta och nytta

Det kan finnas olika anledningar till att man borrar i marken. Innan man fattar ett beslut kan det vara klokt att fundera över vad syftet är. Men även var den bästa placeringen kan vara. Borrar gör man både för bergvärme och dricksvattenbrunnar. Det kan därför vara en idé att använda sig av borrfirmans råd när brunnen planeras. Man bör även tänka sig för så att man inte lägger brunnen där ett hus ska byggas framöver. När brunnen är borrad ansluts en pump och rör dras till huset. Efter ett godkänt dricksvattenprov kan kranarna användas. Läs mer om brunnsborrning på denna sida: brunnsborrningnorrtälje.se

Den viktiga grunden att stå på

20 aug 2020

När man tittar på hus att bygga så är det inte ett utan tusentals beslut att fatta. Men vilka val finns det när det gäller grundläggning? Hur ska man välja vilken grund som passar huset bäst?

Man brukar säga att en kedja inte är starkare än sin svagaste länk. Ett hus är på ett liknande sätt inte mer stabilt eller hållbart än sin grundläggning. Det är något som många privatpersoner glömmer bort när ett nytt hus planeras. Om en grundläggning är dåligt gjord så kommer man få problem som kan bli mycket besvärliga. För att inte tala om dyra och långsiktiga. Det är därför oerhört viktigt att den man anlitar för grundläggningen är välrenommerad och skicklig. Grunden är inte den delen av huset där man ska snåla med pengarna. Det innebär däremot inte att man måste välja den dyraste grunden i sig. Den sorts grund man ska välja är den som passar till huset, marken den står på och de önskemål man har. Men vilken man än väljer så ska den stå stabilt och med en mycket god dränering.

Hus och mark

En del hus kommer helt färdiga på en trailer. Det kan innebära att till och med golvet är installerat och klart. Huset lyfts bara på plats och efter inkoppling av el och v/a är det bara att flytta in. Ett sådant hus har ingen nytta av en gjuten platta. Där väljer man lika bra plintar eller torpargrund. Det är upp till den egna smaken. Men om marken den ska stå på endast består av sand så kan ändå en viss gjutning vara nödvändig. Bygger man dessutom på en mark som består av berg så kan man behöva spränga och borra för pålar. Därför ska man ta hänsyn både till huset och marken när grunden planeras.

Byggt på plats

Med en gjuten grund brukar man slippa bekymmer som golvdrag och skadedjur som förstör isolering. Det är också enkelt att lägga in värmeslingor och sedan lägga klinker eller annat golv direkt på. Därför är det ett mycket vanligt val för de hus som är platsbyggda. Eller som kommer utan installerat golv. Men vilken grund man än väljer så är dränering a och o. Om inte huset kommer stå på bergrund på pålar så börjar man med att gräva bort jorden. Sedan fyller man på med makadam och drar de ledningar som ska installeras. Samt dränering runt husgrunden.

Läs mer om grundläggning och hur det fungerar på denna sida: https://www.grundläggningstockholm.se

Borra för det livsnödvändiga vattnet

10 aug 2020

Inget annat är lika nödvändigt för människor och djur som vatten. Vi klarar oss länge utan mat, men inte utan vatten. Rent vatten utan olämpliga tillsatser är inte svårt att få i Sverige.

Hela människans historia är tätt sammanvävd med vatten. Inga mänskliga boningar har någonsin kunnat existera där inte vattentillgången varit säkrad. Vi har använt det att färdas på och för att finna nya boplatser. Vi har rengjort oss i det. Våra husdjur har kunnat leva vidare p.g.a. vatten. Ingen utveckling har skett utan behovet av vatten är konstant. Idag och i landet Sverige är vi många som har vatten ordnat genom kommunala ledningar. Dock inte alla. En relativt stor del av befolkningen lever utanför de kommunala näten och har alltså enskilt vatten. Detta betyder i regel egen brunn. För att ett hushåll alls ska fungera måste också brunnen göra det. Vad gör vi annars?

Brunnsborrning för amatörer?

Idag är trenden med gör-det-själv starkare än någonsin. Fler människor arbetar från hemmet och kan utnyttja den ökade friheten till husprojekt. Noll restid till och från arbetet betyder mer fritid. Många passar på att renovera utsida och insida av det egna hemmet. Ibland med blandat resultat men alltid med goda intentioner. Målning, visst snickeri och lite annat passar bra att ägna sig åt för den glada amatören och sedan får rörmokaren och elektrikern ta vid där proffshjälp är ett måste. Men hur är det då med brunnen och vattnet? Misstänker man att det egna vattnet inte är av toppenkvalitet får man börja med att ta vattenprov. Om värdena inte är acceptabla och det inte går att lösa med filter så är det dags för brunnsborrning. Det är inget amatörjobb.

Teknik, redskap och kunskap

Din insats vid brunnsborrning ska vara åskådarens och inget annat. När dina vattenprover visar rött behöver du prata med yrkespersonerna. Vad kommer de att göra som du själv inte kan? Först tar de reda på var på din tomt det är lämpligast att borra. Vad man vill göra är att borra ner till berggrund och få tillgång till grundvatten. Detta garanterar att ditt dricksvatten inte löper risk att förorenas av exempelvis avlopp eller kemikalier. För att bergborra korrekt behövs en borr av alldeles speciella mått och människor med erfarenheter och kunskap. När din nya brunn slutligen anslutits till din bostad och provtagningen visar att vattnet är godkänt att dricka är det dags att dricka vatten och känna sig väldigt nöjd. Läs mer om brunnsborrning på denna hemsida: https://www.brunnsborrningstockholm.com/

En inmätning spar både tid och pengar

3 aug 2020

Vill ni ha koll på ert byggprojekt? Kanske vara säkra på att ni inte gräver ner avloppstanken på grannens tomt? Gör en detaljerad inmätning innan projektet drar igång och få bättre koll.

En inmätning är ett stort projekt innan bygget kan sätta igång, men görs den på rätt sätt och med noggrannhet så finns det både tid och pengar att spara. En detaljerad inmätning av byggprojektet kan innebära att man får kolla på kostnaderna för schaktvolymer - något som många gånger är en stor kostnad i olika byggprojekt. Man schaktar helt enkelt bara bort det man behöver och har full kolla på var gränsen går. Detta spar även en massa tid vid grundläggningsarbetet.

Så går en inmätning av ett byggprojekt till

När man mäter in ett projekt börjar man med att mäta upp tomten där huset ska byggas. Man mäter även alla höjder och nivåskillnader och mäter sist in en bra placering av huset eller byggnaderna. De mått man fått fram överförs sedan till en ritning. Ibland tas även flera ritningar fram för att visa på avstånd och nivåskillnader mellan olika byggnader. Ritningarna och framförallt måtten används sedan så att byggnaderna hamnar på exakt rätt plats på tomten och inget krockar med omgivningen. Det är viktigt att allt hamnar på exakt rätt plats då en millimeters fel i ena änden i värsta fall kan bli flera centimeters fel i en annan del av konstruktionen. Kanske ska man bygga ett nytt hus nära ett redan befintligt hus och koppla ihop dessa med en passage. För att detta ska bli bra vill det till att det nya huset och grunden läggs på exakt rätt ställe.

Olika tjänster som erbjuds

Med dagens teknik går det att uppnå extremt hög exakthet vid ett byggprojekt. De olika företag som erbjuder inmätning kan hjälpa till med flera moment i planeringen såsom exempelvis datainsamling, ritningar av det inscannade projektet, lägesbestämning av det som ska byggas och andra viktiga beräkningar som underlättar bygget och spar pengar. Är det ett större byggprojekt med flera byggnader kan de hjälp till att tillverka både 2D- och 3D-modeller samt markdetaljer som beskriver omgivningarna. Detta kan underlätta mycket i den fortsatta planeringen av byggprojektet och vid en eventuell presentation. Det finns flera bra företag som sysslar med inmätning och som man kan anlita för sitt byggprojekt. Att även välja någon som har ett antal större kunder i sin portfolio kan kännas tryggt.

Den livsviktiga luftväxlingen

30 jul 2020

En faktor som sällan märks så länge den fungerar är luftväxling. Lokaler vi vistas i har fläktsystem som reglerar temperatur och luftfuktighet. Strejkar systemen märks det direkt!

Det finns alldeles för många olika problem att fundera över. Detta gäller oss alla. Om du äger din egen bostad eller om du äger andras bostäder - problemet med ventilation är detsamma. Skillnaden är att för den enskilde husägaren drabbar konsekvenser endast få personer. Ventilation är förstås bara ett av många intressanta projekt vi behöver ta ställning till. Det finns altaner att bygga och grönytor att sköta. Det finns städning att utföra och takrenovering att svettas över. Allt tar sin tid och allt tar sin del av kostnaderna.

Varför är ventilation viktigt? Luften finns ju ändå överallt och flödar fritt, liksom? Varför ska allting vara så komplicerat? Ventilation och luftens kvalitet spelar en viktig roll för människors hälsa, så är det. Det påverkar byggnadens skick och det påverkar i hög grad kostnaden för uppvärmning. Goda skäl att fundera, alltså.

Stora skillnader på byggnaders ventilationssystem

Hur ventilation fungerar varierar enormt beroende på en mängd faktorer. Hos många äldre och mer lantligt belägna byggnader benämns ventilationen som “självdrag”. Därav kan man förstå att ingen tid och inga pengar lagts ner på ett ventilationssystem alls. Kanske behövs det inte heller avancerade system för ett fritidshus som endast används sommartid.

Ett hyreshus i en större stad har helt andra förutsättningar. Ventilationen där måste kunna tillgodose de boendes behov av frisk och värmeanpassad luft året om. Många personer som äger hyreshus passar på att förnya, renovera och bygga om vid så kallade stambyten. Detta görs vanligen med intervall på mellan 20-30 år och en del hinner hända tekniskt på den tiden.

Finns det något system som är “bäst”?

Frågan diskuteras! Vad de flesta verkar vara överens om är att ett system där värmeväxlare används är överlägset. En värmeväxlare tar tillvara på värmen i frånluften och använder denna för att värma tilluften. Systemet är alltså mycket fördelaktigt ur ekonomisk synvinkel och fungerar smidigt för de allra flesta.

Att installera FTX, alltså från- och tilluftsventilation med värmeväxlare är det bästa du kan göra för din fastighet. Systemet fungerar för alla typer av byggnader och förutom de rent finansiella vinsterna gör filter att fler partiklar i tilluft fångas upp. Detta är till fördel för allergiker men även för personer och djur i största allmänhet. Vänd dig till ett välrenommerat företag för offert!

Vad innebär det att utföra brandtätning?

30 jul 2020

Brandskydd är viktigt, i alla olika typer av byggnader och hus. Det finns olika varianter på brandskydd att ha hemma men det finns också saker man kan göra för att brandsäkra huset inifrån.

De flesta av oss har nog en och annan brandvarnare hemma. Är man riktigt ordentligt förberedd så kanske man även har en brandsläckare eller två, det är i alla fall någonting som alla borde ha ifall det någon gång skulle börja brinna. Att se till att det är brandsäkert där man vistas är en viktig fråga som bör prioriteras och inte slarvas med. Vad som helst i våra hem kan faktiskt ta eld och starta en eldsvåda väldigt snabbt. Det kan handla om allt från våra mobilladdare till kontakter i väggar. Se till att alltid vara förberedd och att ha ditt hem säkrat mot brand.

Vad finns det för olika typer av brandskydd?

Det finns ju faktiskt en hel del olika saker man kan göra med sin fastighet när det kommer till just brandskydd. En av dem är en så kallad brandtätning som många idag väljer att göra i sin bostad. De allra vanligaste platserna där brandtätning utförs är i större byggnader såsom simhallar, shoppingcentrum eller stora konferensanläggningar. Men det finns ingenting som säger att det inte går att ha även i sin bostad. Att brandtäta handlar om att skydda både byggnaden och personer som befinner sig i den när elden tar fart. Genom att brandtäta så förhindrar man elden och röken från att sprida sig i huset eller fastigheten, innan den har hunnit utrymmas.

Varför är det så viktigt med brandtätning?

Som skrivet ovan så är det viktigt med brandtätning först och främst för de personer som befinner sig inne i det hus som tagit eld, men det är även viktigt för själva byggnaden. En brandtätning kan förhindra att det blir för stora skador på huset i sig, detta eftersom elden hindras från att spridas för snabbt till andra rum i huset. Det är av stor vikt att ett hus är brandtätat eftersom det räddar både liv och säkrar de utrymmen som finns i byggnaden. Vid en brand så finns det stor risk för ras och allvarliga skador på huset ifråga men om det är brandtätat så kan detta alltså förhindras. Se över ditt boende och kolla upp så att huset är brandsäkrat och framförallt brandtätat, det skyddar både ert hus och era liv.

Olika hjälpmedel för att kunna utföra byggen

29 jul 2020

Vid renoveringar eller nybyggnationer kan det ibland vara bra att ha lite olika typer av hjälpmedel. Detta för att arbetet ska flyta på bra och för att säkerheten ska bli tillgodosedd.

Stora byggen eller små byggen - det finns en massa olika typer av byggen och dessa kan ha olika slags behov när det kommer till varianter av hjälpmedel. Hjälpmedlen kan vara en fråga om säkerhet eller för att man överhuvudtaget ska kunna bygga och färdigställa renoveringen ifråga. Byggnadsställningar för olika typer av ombyggnationer eller renoveringar finns vanligtvis att hyra. Det är inte så många gånger som man kommer att vara i behov av sådana, så därför är det mest lämpligt och smidigt att kunna hyra. Även när det gäller företag och olika typer av entreprenader, så brukar de oftast hyra istället för att köpa in.

Små och stora byggnadsställningar

Säg att ni är i behov av en byggnadsställning för att kunna lägga om ert tak på huset. Då kommer inte bara själva ställningen med priset utan den kommer även att sättas på plats ordentligt med hjälp av utbildad personal. För att försäkringar och annat ska gälla så behöver ställningen vara godkänd och uppsättningen bör ske med hjälp av personer som vet hur det ska gå till. Ofta har dessa uthyrningsföretag både små och stora ställningar att hyra ut. Oavsett om ert hus är väldigt litet eller om det är en stor byggnad, så finns det ställningar som passar till ert ändamål. Behöver ni hyra in byggnadsställningar i Göteborg så finns det företag som hyr ut dessa till förmånliga priser, de har ställningar för alla typer av byggen.

Arbeten där det behövs byggnadsställning

Det kan vara bra att ha en byggnadsställning till hands om man behöver göra andra saker än bara lägga nytt tak. Ska fasaden på fastigheten målas och kanske till och med bytas, så kan det vara lämpligt med en ställning för arbetet. Är det ett högt hus som behöver byta ut alla fönster så kan det också krävas att man har en rejäl ställning, så att man kan ta sig upp överallt på ett säkert sätt. Säkerheten är väldigt viktig, det säger nog sig självt. Ställningen ifråga behöver vara uppsatt på ett korrekt sätt och den bör vara fullt funktionsduglig. Har man satt upp en byggnadsställning på fel sätt kan det orsaka stora skador både på byggnad såväl som på de personer som arbetar på och kring ställningen.

En asfalterad uppfart sköter sig själv

21 jul 2020

Med en asfalterad uppfart slipper du trampa i lera på väg till bilen varje gång det regnat. Kliv in och ur bilen med rena skor och spola eller borsta snabbt och enkelt av uppfarten när det behövs.

Det kanske vid första anblick framstår som ett överdrivet påslag att asfaltera sin uppfart. Men ärligt talat nu. Hur ofta har du inte svurit över leran i gruset eller hoppat sicksack mellan vattenpölarna på väg till bilen när det har regnat? Eller förbannat dig över det gyttjestänk som drabbat din nytvättade bil, bara av att stå på din uppfart över en regnig natt. Och regnar gör det som bekant med råge här i Sverige. Året runt. Framstår det verkligen fortfarande som lika oresonligt eller överdrivet att asfaltera din uppfart? Det är många små irritationsmoment som du därmed hade sluppit. Irritationsmoments som lätt kan ge en tråkig start på morgonen och utvecklas till ett dåligt humör hela dagen.

Mer än bara bilnytta

Du kan ha stor nytta av en asfalterad uppfart. Förutom det uppenbara att du slipper leriga skor och en smutsig bil, så finns det många andra kreativa sätt att använda en asfalterad uppfart på. Till exempel blir det ett perfekt ställe för ungarna att lära sig åka skateboard på. Ingen lutning utan en trygg plats att lära sig balansera och skjuta fart. Dessutom är det nära hem till plåstren.

Sedan är det ju naturligtvis ett plus också att det ser bra ut. En asfalterad uppfart ger ett snyggt och stilrent intryck. Det ger intrycket att här är någon som kan unna sig att reducera de små irritationsögonblicken i vardagen. Den här personen vet verkligen hur det ska gå till.

Stora praktiska fördelar

Det är ju även så att en asfalterad uppfart kräver betydligt mindre underhåll. En uppfart på grus kommer från och till att behöva krattas eller rensas från ogräs och du löper alltid risken att bilen fastnar i någon irriterande lerpöl så att du blir ståendes och stressat inser att du kommer bli sen. Allt detta försvinner med en asfalterad uppfart.

När det regnar rinner vattnet av asfalten. Det blir inga stora vattenpölar och bilens däck får bättre grepp om underlaget. Asfalten sköter i princip sig självt. I värsta fall får du anstränga dig att spola av den med en slang eller snabbt borsta bort lite löv. En asfalterad uppfarts fördelar väger utan tvekan över dess alternativ ordentligt.

Konsten att jobba som kontrollansvarig i Stockholm

10 jul 2020

Att kontrollera någon eller något kan innebära en maktposition. Men det är också ett stort ansvar, för om man missar i kontrollen kan det få stora konsekvenser. Vem är lämpad för jobbet?

Det är mycket i samhället som ska kontrolleras, allt från bilparkeringar till leveranser och avancerad teknisk utrustning som ska avsynas. Ofta ingår det någon sorts uniform för den som är kontrollant, så att alla vet att det är en myndighetsperson det handlar om, som har rätt att se till att stadgar och föreskrifter efterlevs. Men det kan också vara en butikskontrollant, som arbetar i skymundan för att avslöja tjuvar.

Den som är kontrollansvarig måste göra rätt

Den som är kontrollansvarig, till exempel för ett bygge i Stockholm, eller för att alla betalar sin biljett på tunnelbanan, måste vara hederlig och göra ett fullgott arbete. Slarv i produktionen kan ibland medföra olyckor eller missöden. Den som har betalat sin biljett vill inte att andra ska få åka gratis. Det spelar egentligen ingen roll om man är anlitad av en privat företagare eller en statlig myndighet. Man måste företräda arbetsgivarens intressen och vara lojal. Kontrollanten ska vara omutlig och får inte påverkas av folks dåliga humör eller hotelser. Den som är mest lämpad måste både kunna hålla kollen och hålla huvudet kallt.

Vi gillar inte nitiska kontrollanter. När vi parkerar fel vill vi inte ha böter. Vi gillar inte tanken av att storebror ser oss och ska hålla oss i örat. Kan vi lura en vakt och tjäna en tia kanske vi rentav skrattar åt det. Det finns något rebelliskt i oss alla och paragrafryttare tycker vi illa om. Det är tufft att jobba som kontrollansvarig, för det kan blåsa från alla håll samtidigt.

Kontrollansvarig för hälsa och säkerhet

Att kolla så att golvet håller, att fallskärmen fungerar, att det vi betalar för är det vi får, ja det finns mycket i Stockholm att kolla upp. Vissa funktioner är väldigt viktiga, till exempel att kolla matsäkerheten i restaurangköket eller på vägkrogen. Ibland får matställena i Stockholm oönskad publicitet, när en kontroll blir omtalad i media. Man gör tillslag och kan hitta mycket smuts och bakterier om man tar prover för analys. Men ofta blir det fart på städningen och hygienschemat efter en sådan myndighetskontroll. Visst retar man sig på alla kontrollfasoner, men det finns en poäng med att kontroller görs, det kan vi nog alla hålla med om.

Skydda bygget och byggarna

26 jun 2020

Stora byggen och renoveringar innebär att området blir en arbetsplats. Många människor rör sig på arbetsplatsen. Därför måste den vara skyddad, precis som alla andra arbetsplatser.

Du har säkert gått förbi en byggarbetsplats och sett en fasad med byggnadsställningar inklädda med en väv, med en bild av hur huset kommer att se ut på väven. Spännande, eller hur. Det är inte bara ett sätt att låta gatubilden vara någorlunda intakt, genom att projicera en faktisk fasad utanpå ställningarna. Det är också ett sätt att kommunicera det förväntade resultatet. Men framför allt är det ett skydd för dem som arbetar där. Plus att det skyddar själva bygget. Det kan vara målningsarbete eller murningsarbete som pågår, vilket kan behöva göras i en skyddad miljö.

Kommunicera ett budskap

Vid nybyggen är det inte ovanligt att man kan se och läsa vad som är på gång på så kallade väderskydd. Det är ju en stor yta, som lämpar sig väldigt väl för att kommunicera ut ett budskap. Till exempel: “Här byggs nu femtio nya lägenheter, klara i september 2021, ettor, tvåor och treor”. Information om kvadratmeterpris och en kontakt för de intresserade. På så sätt har man gjort alla som går förbi uppmärksamma på vad som är på gång. Det hinner sjunka in och man kanske börjar fundera på att kontakta byggherren för att ställa sig i kö. Det ökar också människors förståelse för själva processen, som ibland kan ställa till i gatubilden, med trånga passager, höga ljud och annat. Vad det än är som är på gång bakom väven finns det ett värde i att berätta för omgivningen vad som är på gång.

Viktigt med god arbetsmiljö

Kan du tänka dig att sitta och arbeta oskyddad för väder och vind? Skulle du gilla det? Regn, vind, sol, snö, det skulle inte vara acceptabelt. Det är ju faktiskt precis de förhållandena som råder på en byggarbetsplats. Utomhusarbete innebär påfrestningar både på människor och verktyg. Det är om inte annat en ekonomisk fråga, med tanke på de gånger arbetet kanske hade fått avbrytas på grund av vädret, men kan fortsätta med bra skydd. Resultatet blir onekligen bättre om förutsättningarna är torra och säkra. Säkerhetsmässigt är det också viktigt att det finns något som skyddar från halka, kastvindar och liknande. I synnerhet på våra breddgrader är det nästan ett måste att ha någon form av väderskydd, med tanke på klimatet. Arbetet måste ju fortgå året runt.

Dränering hjälper dig att hålla fukten borta

23 jun 2020

Som husägare är det viktigt att utföra regelbundna dräneringar av husgrunden för att undvika fuktskador. En dränering innebär att regn- och grundvatten förs bort med dräneringsrör.

Dränering är en teknik vars mål är att föra bort vatten från en specifik plats, till exempel en husgrund. Vid dränering av en husgrund eller källarvägg grävs först ett dike intill huset, i vilket ett dräneringsrör placeras ovanpå en fiberduk. Röret, som ska leda bort både grundvatten och regnvatten, är oftast producerat i plast, och perforerat med hål för att vattnet ska kunna tränga in lättare. När arbetet avslutats förs vattnet kontinuerligt via röret till en dräneringsbrunn eller ett avloppssystem. Ovanpå röret i diket läggs ett dränerande material, vanligtvis grus eller så kallat makadam, och därefter viks fiberduken över så att dikets fyllning bildar en cylinder. På duken placeras sedan en typ av grus som är måttligt genomsläppande, och ovanpå det ett bärlager, som lutar bort från väggen. En valfri åtgärd som också skyddar huset mot fukt är att lägga stenar intill väggen, och anlägga eventuella rabatter utanför denna barriär.

Två metoder för att behandla husväggen

Utöver dräneringsröret som för bort vatten från huset brukar en dränering även innefatta en fuktskyddande behandling av husgrunden eller källarväggens utsida. Det finns två huvudsakliga sätt att utföra den här behandlingen på. En äldre metod är att lägga ett lager kallasfalt på ytan, alternativt att man använder en plastmatta. Båda varianter kan appliceras i kombination med cellplast som även isolerar värme. Ett modernare sätt att behandla ytan är att använda cellplastskivor som dränerar bort fukt. Denna metod ger en varm och torr vägg.

En utmaning även för händiga personer

Utebliven dränering kan leda till fuktskador, vilket ofta blir dyrt och omständigt att åtgärda. För att undvika problem rekommenderas husägare att utföra dränering var tjugonde till var trettionde år. Eftersom arbetet utförs så pass sällan händer det ofta att husägare glömmer bort det, och vid ett ägarskifte är det inte ovanligt att säljaren inte kan säga när en dränering utfördes senast. När det gäller fuktskador är det bättre att ta det säkra före det osäkra, och om du inte vet när den senaste dräneringen utfördes kan det vara en god idé att anlita en firma som undersöker husgrunden. Skulle det visa sig att ditt hus är i behov av dränering är det säkrast att överlåta uppgiften till företaget, eftersom det är en mycket slitsam uppgift för privatpersoner, som dessutom kräver speciell utrustning.

← Äldre inlägg