Bygga garderob | Lätt att bygga en egen garderob

Behöver du trots allt ta hjälp av en snickare med bygget kan vi rekommendera denna firma (för dig som bor i Stockholm): https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu/.

Förvaring har nu, mer än någonsin, seglat upp på en framskjuten plats på våra prioriteringslistor. Detta av den anledningen att vi eftersöker öppna planlösningar på ett annat sätt än vad vi gjorde förr och att vi i och med detta sneglar mer åt smart förvaring som sväljer många föremål – men som inte tar så mycket plats i bostaden. Att vi har olika storlekar och olika typer av ytor att röra oss med gör att fantasin ofta får spela en stor roll och att lösningarna allt som oftast stavas att platsbygga.

Kort och gott; man tar genom att platsbygga exempelvis en garderob, en hylla eller en sittbänk – med förvaring – tillvara på på vad som erbjuds i sin bostad och man maximerar den yta man har att jobba med. En köksö är ett annat gott exempel på detta tankesätt; man river ut väggen (om möjligt förstår) mellan kök och vardagsrum och där man bygger upp en köksö – komplett med underskåp för förvaring – och får den öppna lösningen som man vill komma åt. Väggen – där det tidigare suttit vägghängda skåp – försvinner och förvaringen blir densamma tack vare de djupa och generösa underskåpen. En investering och ett klassiskt sätt att platsbygga en lösning i sitt hem.

Kläder och annat då; hur gör man med sina garderober? Jo, på samma sätt och vi tänkte här – i några enkla steg – visa hur man ska gå tillväga för att bygga en garderob. Innan dess så ska vi säga att vi inte tar hänsyn till mått; det handlar trots allt om att du ska kunna bygga och fylla dina behov och att de mått du har att jobba med är just dina. Du ska – kort sagt – platsbygga och du gör det genom att följa dessa steg:

 

  • Mät. Vi säger att du har en yta i sitt sovrum där en garderob skulle passa utmärkt. Börja med att mäta hur stor din garderob kommer att bli och tejpa på golvet exakt hur den kommer att se ut. Mät höjden också.
  • Bygg stommar. Reglarna ska vara av 45x70 mm och dessa skruvar du fast i väggen med vanlig skruv. Se till att bygga stommarna med tanke på den dörr du ska avvända också. Lämna ett tillräckligt stort hål. Ett tips gällande en sådan: sök på Blocket – där brukar det finnas väldigt snygga och prisvärda garderobsdörrar till salu.
  • Fundera först vilken typ av panel du ska ha på väggarna. En bra och populär lösning är att använda pärlspont. Klä väggarna då du bestämt dig, såga till och spika fast.
  • Såga till läkt efter hur dina behov ser ut. Vill du ha bredare hyllplan på vissa ställen, samma nivå eller vill du har plats för en hängare också. Fundera innan och köp hyllplan på en bygghandel. Fräs hyllplanen och lägg dem på plats.
  • Spackla och slipa dörren och sätt den på plats i gångjärnen (som du skruvat fast). Kapa till en golvsockel och sätt ditt den – se till att foga igen hål, glipor och hörn med hjälp av målarfog. Som avslutning så kvistlackar du hela garderoben, målar den först med grundfärg och därefter med vanlig snickerifärg i den nyans du vill ha. Lägg fokus på inredningen och detaljerna. En spegel, udda handtag till garderobsdörren och hyllplan i en annan nyans ger din nya garderob ytterligare en mer personlig touch.

byggverkyg