Bygga walk in closet – tips för att bygga egen klädkammare

Har man utrymmet så är en walk in closet verkligen något som rekommenderas. Istället för att ha en- eller två garderober så får man en inbjudande yta för förvaring och genom denna också lite extra guldkant på tillvaron. För; en walk in closet är att anse som ren och skär vardagslyx. Det är lätta att organisera, de är lätta att hitta i och de är lättare att hålla efter och hålla i ett snyggt skick. Ytan är avgörande – men det går även att bygga en mindre walk in closet.

 Här rekommenderas att man kontaktar en snickare för att bygga stommen – efter den yta man har att jobba med – och där man själv inreder efter eget huvud och där de egna behoven ligger som bas. Vi tänkte dock komma med några generella tips som kan hjälpa dig att hitta rätt inredning till din framtida walk in closet och vi säger enligt följande: ska du bygga en sådan – tänk på detta.

  • Öppet. Många bygger en walk in closet med en dörr. Vi anser att det tar bort hela idéen och grundtanken om en öppen och inbjudande yta. Låt din walk in closet vara öppen och du kommer att känna att rummet – förmodligen ditt sovrum – får med rymd. Det ställer dessutom högre krav på din förmåga att hålla rent.
  • Tänk funktion. Du ska ha plats för skor, du ska ha plats för skjortor, byxor, klänningar, kostymer – allt. Passar det bättre med fler hängare eller är det skåp och hyllplan som passar dina behov bäst.? Skissa upp efter hur din garderob ser ut.
  • Belysning: det här är den viktigaste punkten. Du måste se till att ha en tillfredsställande belysning och dels ha en lugnare sådan och dels ha mer punktartad för att kunna hitta det du söker. Spotlights i taket är en bra lösning, men här måste vi komma med en brasklapp. Installera inte dessa själv utan ta hjälp av en elektriker. Sätter du en spotlight fel och i närheten av en träregel så finns det stor risk för överhettning och brand. Låt även elektrikern installera dimmer, det ger dig både mysigare belysning och den starkare du vill ha i vissa lägen. Ett bra alternativ är att köpa slingor – LED – och fästa dessa vid hyllplanen. Det ger ett vackert intryck. Tänk även på att ha belysning i olika nivåer.
  • Möbler. Mån av plats är avgörande i din walk in closet, men har du sådan så ska du definitivt överväga möbler. Tänk smart här: en bänk där du kan sitta – och förvara! – är ett bra exempel på hur du ska tänka. Smart förvaring är nyckeln och tänk compact living; det ger dig extremt många uppsidor.

walk in closet

Walk in closet – så hittar du inspiration

Ett bra sätt att hitta inspiration till din walk in closet är att använda dig av internet. Googla och se hur andra skapat- och inrett sina. Hämta tips här och där och bygg ihop till din egen lösning. Vi har dock även några andra förslag och dessa är aningen mer oortodoxa – men väldigt användbara. Vi tittar närmare på dessa här:

  • Köket: garderoben och köket har väldigt många gemensamma nämnare sett till förvaring kontra utseende. Ett exempel som du kan hämta från köket är den så kallade köksön. Bygger du en sådan i din walk in closet så får du A) mycket utrymme i underskåpen (som du kan designa själv) och där du kan lägga de kläder och föremål som du inte vill ska synas. B) en tilltalande estetisk lösning. Du får en snygg bänk där du kan ställa föremål och detaljer som höjer upplevelsen. Vad sägs om en snygg bordslampa? Dessutom så kan du hitta en snygg bänkskiva också och ha den som grund till övrig inredning.
  • I klädbutiken. Hur organiserar man i butiken? Gå in och låt dig inspireras av de lösningar som de använder. Upphängning, organisering och i synnerhet gällande skor är detta väldigt gångbart. Låt de vackra skorna du har synas – medan de lite mindre snygga ställs in i lådor.
  • Hallen. Tänk likadant i den walk in closet som du gör i hallen. Utnyttja takhöjden, fokus på förvaring och belysning, krydda med de små detaljerna. Golvet är viktigt och här kan vi varmt rekommendera att du lägger en skön heltäckningsmatta – det avråder vi dig dock från att göra i hallen (med tanke på blöta skor, smuts och annat som du drar in). I din walk in closet är en heltäckningsmatta helt perfekt och gärna i en dovare, mysigare färg.