När du vill bygga ut hemma

Är det dags att bygga ut hemma? Med de kostnader som de flesta har i landets storstäder, lönar det sig mer att bygga ut än att byta bostad. Att köpa ett större hus kan kosta flera miljoner kronor, men att bygga ut kostar i regel några hundratusentals kronor, då det är enkelt att se vilket som lönar sig. Dessutom är det en mindre affär och bök att byga ut än att helt och hållet byta ut hela bostaden för en hel familj. Här går vi igenom fördelarna med att bygga ut och förstora bostaden istället för att byta bostad.

Kostnad

Vad kostar det att bygga ut? Det viktigaste är ju att sätta sig ner och räkna på utgifterna innan man sätter igågn bygget. Ingen vill ha en halvfärdig utbyggnad och sedan bara det och inte resten. Ska man ro i land med hela utbyggnaden vill man inte drabbas av för höga kostnader som man inte klarar av, och allt blir bara halvfärdigt. Då är det bättre att från början rätta "munnen efter magsäcken" och endast satsa på sådana kostnader som man klarar av. Det finns sjater som kan hjälpa dig med beräkningar av kostnader, som till exempel kostadsguiden.se.

Förutsättningar

Vilka förutsättningar finns det för att man ska ro i land hela projektet? Hur stor är tomten, och hur kommer tillbyggnaden att påverka den? Här finns det olika förutsättningar beroende på tomtens storlek. Man bör även fråga sig om det finns de rätta förutsättningarna. Här kan man även tillfråga en arkitekt så att husets tillbyggnad blir snygg och rätt. Ibland har man ju sett en och annan tillbyggnad som inte ser riktigt klok ut och då kan man sluta sig till att man inte har tillfrågat varken bygglov eller arkitekt innan man har gjort sitt hemmabygge. Det är bättre för alla parter att se till att ha både bygglov och arkitektritad tillbyggnad.

Materialval

Vilka material ska du välja? Ska du välja? Hur ska taket se ut? Behöver du pelare som hållar upp vägg eller tak? I vilka material ska du välja att bygga själva tillbyggnaden? Här finns flera materialval som är mer eller mindre hållbara.

Hantverkare

Vilka hantverkare ska du välja? Om du behöver snickare, kan du behöva googla "byggfirma Säter" om det är i Säter som du behöver snickare. Annars skriver du in "byggfirma" och sedan den ort där du behöver din snickare. Sedan tar du kontakt, frågar om offert och referenser.

23 Jul 2019