Vilket skick håller dina fönster?

Att fönstren drabbas av slitage är inte så konstigt sett till att de - liksom tak och fasad - skyddar mot all typ av nederbörd, snö, regn och hagel, och samtidigt även ger skydd mot vind och mot stark sol. Detta ger ett naturligt slitage som innebär att man som husägare - men jämna mellanrum - måste hålla efter och reparera sina fönster. Något som många inte är medvetna om - eller som man struntar i. Det här kan få förödande konsekvenser.

“ Har du en hög uppvärmningskostnad, upplever drag i huset eller känner att det är för kallt inomhus? I nio fall av tio så kan dessa problem spåras till undermåliga fönster “

Ett fönster är - även ett nytt sådant - sämre isolerat än vad en vägg är och handlar det om fönster som drabbats av ett väldigt slitage och som inte renoverats på länge så kan dessa bära en stor kostnad. Tycker du att din energi- och uppvärmning blivit dyrare än normalt så är det troligt att det är dina fönster som är boven i dramat. Detta genom att de inte är tillräckligt täta och därför låter kall luft komma in i huset, medan varm luft försvinner ut.

Detsamma gäller om du upplever drag i huset eller om du känner att det är kallt inomhus - trots att du har elementen påslagna. Dessa problem går - i nio fall av tio - att härleda till att fönstren inte håller den kvalitet man kan begära.

En fönsterrenovering löser problemen

Det fina är att fönster ofta går att rädda genom en fönsterrenovering. Något som gör att man slipper att byta fönster - något som brukar kosta ganska mycket pengar. En fönsterrenovering har även andra fördelar utöver det rent ekonomiska. Vi tänkte visa några av dessa genom ett par punkter där vi säger att du äger ett hus i Stockholm och genomför en fönsterrenovering.  

  • Du behåller charmen. Äldre fönster - speciellt trä - har en charm som moderna fönster saknar. ett fönsterbyte kan vara förödande för hur huset ser ut rent exteriört. En fönsterrenovering å sin sida gör att huset bibehåller sin naturliga charm och inbjudande utseende.
  • Du får samma effekt. En fönsterrenovering gör att fönstren blir täta och där din uppvärmningskostnad blir lägre redan från första dagen. Dessutom kan du byta ut de äldre glasen mot energiglas vid en fönsterrenovering; det gör att de blir lika isolerande som nyare modeller.
  • Du kan använda rot-avdraget. En fönsterrenovering går att dra av enligt rot-avdraget. Det innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration, med taket på 50.000 kronor per år att förhålla dig till.
  • Fönstren kan renoveras oavsett årstid. En fönsterrenovering sker antingen på plats eller i en verkstad tillhörande företaget du anlitat. Oavsett årstid så kommer de att sätta upp skydd som gör att er boendemiljö blir - i stort sett - som vanligt.
  • Bullret minskas. I en stad som Stockholm så är ljudvolymen ibland odräglig. Bor du nära exempelvis ett centrum eller en motorväg så kan en fönsterrenovering minska ljudnivån avsevärt.
14 Dec 2017