Vilken utrustning krävs för en golvslipning?

Dags för en golvslipning? Om det var länge sedan sist kommer en korrekt utförd golvslipning att få ditt trägolv att se ut som nytt igen. Många väljer att anlita hjälp utifrån för att slipa golvet, men det är ändå ganska vanligt att privatpersoner gör det på egen hand.

Den här utrustningen krävs 

Oavsett var man utför sin golvslipning kommer man sannolikt att behöva hyra och köpa in en del utrustning. De flesta har helt enkelt inte en golvslip ståendes hemma i garaget. Trots detta brukar det bli billigare att göra det själv än att hyra in hjälp. Materialkostnaderna kommer ju ändå att läggas på fakturan om en hantverkare gör jobbet.

Golvslip

Hyran för själva golvslipen kommer troligen att vara den största utgiftsposten under din golvslipning. Givetvis kan du välja att köpa en golvslip också, men med tanke på hur sällan de normalt sett används, är det något som för de flesta inte är särskilt ekonomiskt.

När du hyr din golvslip bör du vara noga med att bekanta dig med hur den fungerar. En golvslip är stor och tung, och det gäller således att den hanteras på ett säkert sätt. Om du är osäker på något ska du kunna fråga företaget du hyrde golvslipen av.

Kantslip

Den stora golvslipen används för att den större delen av golvytan. Därutöver krävs en kantslip för att komma åt hörnen ordentligt. Kantslipar är mindre och är betydligt billigare att hyra in än den stora golvslipmaskinen.

Vissa undviker att hyra in en kantslip för att spara pengar. Gör du det kommer du sannolikt att ångra dig. Att komma åt de små och trånga ytorna med den stora golvslipmaskinen är riktigt svårt.

Slippapper

Slippapper kostar inte särskilt mycket per ark. Dock kommer du troligtvis att behöva använda ganska många, vilket gör att det blir en betydande utgift i projektet. Det går dock att försöka hålla nere kostnaderna genom att slipa smart.

Ett exempel på att slipa smart är att inte byta till det finare slippappret för tidigt. Det är det grova pappret som ska användas för att slipa bort repor och annat i golvet. De finare arken används sedan för att ta bort slipspåren från tjockleken som användes innan. Ett annat tips för att slipa smart är att säkerställa att det inte finns något i golvet som kan förstöra slippappret, till exempel en skruv som sticker upp lite grann.

Vanligt att inte göra det själv i storstäder

Kanske är det i större städer som Stockholm, som det är vanligast att man anlitar hjälp utifrån. Åtminstone kan man spekulera i det om man utgår från statistik från Skatteverket, som säger att boende i Stockholm är flitiga användare av rut- och rot-avdragen. Rot-avdraget är något som har gynnat företag med tjänster som golvslipning, oavsett om de verkar i Stockholm eller inte. Dock har de visat sig användas särskilt mycket i just Stockholm och stadens kranskommuner.

Du kan läsa mer om golvslipning på http://www.golvslipningstockholm.biz/.

11 Aug 2017