Vilka takmaterial är bäst?

Ska du bygga nytt tak? Då har du ett ganska stort projekt framför dig. Det tar sin tid att bygga ett nytt tak, det blir ganska bullrigt och bökigt för några veckor framför. Bland det viktigaste, förutom att bestämma vilket material som man vill ha sitt tak byggt av, är att välja hantverkare som kan bygga det så viktiga taket åt dig. Hur hittar man duktiga hantverkare då? Och hur vet man att de är duktiga? Det bästa är ju att alltid fråga om referenser när man funderar på vilka hantverkare som man ska anlita. Referenserna säger ju en hel del om hur de arbetar, och hur de bemöter sina kunder. Man kan även läsa på om företaget på en del omdömessidor, såsom yelp.se eller reco.se. Känner man sig misstänksam mot sådana sidor kan man även kontrollera med Allmänna reklamationsnämnden om de har många klagompl från det hantverkarföretag som man funderar på att anlita.

Välja material till taket

Om man har fått tag i duktiga hantverkare för takbygget, är det sedan upp till en att välja vilket material som man vill ha taket i. Här är det ju upp till det egna tyckandet och smaken, men även kostnader spelar in och hur länge man önskar att taket ska hålla. Vi börjar med det material som håller längst och går sedan till tak med lägst hållbarhet och kostnad.

  1. Tegeltak – detta är ett klassiskt tak och de flesta tak som man bygger i Sverige är just med tegelpannor. Tegel är ett material som håller i princip, tills någon yttre kraft söndrar det. Det kostar mellan 1.000-1.800 kronor per kvadratmeter att lägga ett tak med tegelpannor.
  2. Betongtak – ett betongtak är inte så vanliga, men blir kanske allt vanligare, ju mer folk får upp ögonen för att lägga ett tak i betong. Även betongen håller i 1000-tals år. Titta bara på alla ruiner från Antiken, till exempel. Det kostar mellan 900-1.600 att lägga ett tak med betongpannor.
  3. Plåttak – även plåt på tak är ett klassiskt material. Stora, fina kyrkor och allmänna hus lades med plåttak för 300 år sedan och man har fortsatt att lägga tak med plåt. De håller i minst 50 år, men ännu längre om man ser till att underhålla ett sådant tak. Det kostar mellan 800-1.500 per kvadratmeter att lägga ett tak med plåt.
  4. Papptak – ett papptak brukar man lägga på hus från 50- och 60-talet. De håller inte så länge, kanske som mest i 20 år men kostar inte särskilt mycket. Men med tanke på den korta hållbarheten, vete katten om det verkligen är värt att lägga ett papptak. De kostar mellan 350-600 kronor per kvadratmeter.
  5. Tak med Shingel – detta tak kostar minst och håller ungefär lika länge som papptaket. Det brukar kosta mellan 170-230 kronor per kvadratmeter. Då har vi inte räknat med arbetskostnaden i dessa beräkningar, utan bara materialkostnaderna. 

Behöver du takläggare i Bromma? Läs då mer här: https://www.takläggarebromma.se.

11 Sep 2019