Viktigt att tänka på vid fönsterbyte i BRF

Ett fönsterbyte i en BRF är en stor investering. Men det kan också bli en riktigt lyckad affär, bara man väljer rätt fönster. Här kommer några användbara tips.

Ett sätt att sänka föreningens värmekostnader kan vara genom att byta ut dåliga fönster. Men ett fönsterbyte är en stor investering och för att det ska bli lyckat finns det några saker att tänka på. Framförallt gäller det att hitta fönster som passar fastigheten utseendemässigt men som även är energisnåla.

Ett fönsters u-värde indikerar hur energisnålt det är och ju lägre värde desto energisnålare är det. Bor man i norra delarna av landet där temperaturerna kan bli riktigt låga kan det verkligen löna sig att välja fönster med lägsta möjliga u-värde. Dessa fönster kostar vanligtvis lite mer men det är en kostnad man relativt snabbt tjänar in i sänkta energikostnader.

Vid ett fönsterbyte i en BRF kan man behöva ansöka om bygglov

Vid fönsterbyte i bostadsrättsförening är det viktigt att även välja fönster som passar fastigheten. Helst ska de ha samma profil som när huset byggdes eftersom det gör att fastighetens utseende och värde bibehålls. Vill man byta profil och frångå den tidigare modellen på fönster måste man också ansöka om ett bygglov.

Materialmässigt finns det fönster i både PVC, trä och aluminium. Fönster i plast och aluminium är helt underhållsfria till skillnad från träfönster. Men fönster i trä kan däremot hålla hur länge som helst bara man ser till att sköta underhållet. Viktigt är förstås också att välja fönster som är anpassade efter nordiskt klimat och som tål skiftande klimat.

8 Feb 2023