Varför inte gjuta egna plattor till din terass?

Betong är ett material som inte måste begränsas till flervåningshus och skyskrapor. Du kan med fördel använda betong hemma i din trädgård, om du så önskar. Då kan du till exempel gjuta betongen i formar och göra dina egna stenplattor. Har du bara tålamod nog, kan du anlägga din egen terass med dina egna plattor av betong. Håller du rätt temperatur och häller på vatten tills du är klar med formen får du betongplattor som håller för lång tid framåt.

Välj passande gjutformar

Egentligen kan du välja vilken form du vill, bara du hittar en form som är stor nog. Ytan ska helst vara stor som möjligt samtidigt som den inte är för djup. Säg att du hittar en form som är 50x50 centimeter och endast 5 centimeter djup. Då har du den perfekta formen för egna plattor till din trädgård. Säg att du vill göra en terass med 5x5 kvadratmeter, då behöver du 20 plattor som du gjuter själv. Det kan vara lagom för ett första försök. Du kanske får räkna med att du inte lyckas med en och annan. Att gjuta 20 plattor är ganska många, så förbered dig på några helgers arbete framför dig.

Så gjuter du dina egna terassplattor

Du behöver tio formar som du gjuter i två omgångar och cement och betong. Den kan du köpa i vilken bygghandel som helst. 

1. Blanda betongen enligt anvisningen på förpackningen. Gör detta utomhus och använd munskydd så du inte får damm i näsa och mun. När massan känns som en trög gröt är den lagom lös.

2. Häll sedan betongen i formarna. Slå formen mot ett hårt underlag så att luftbubblorna flyter upp till ytan. När betongen har stelnat kan du försiktigt trycka ner vackra stenar, snäckor eller något valfritt i formen för ett personligt utseende.

3. När plattorna har fått det rätta utseendet låter du betongen härda under plast i 1, 2 dygn, under skugga, inte i solen för då går härdningen för snabbt. Små härdningar går snabbare än stora formar. Spraya då och då med vetten på betongen, så att inte härdningen går för snabbt.

4. När du ser att betongen har stelnat kan du sedan knacka försiktigt på betongen så den kommer ur sin form. Lägg något mjuk på ett underlag så att betongen kan glida på det mjuka underlaget, så den inte spricker.

5. Slipa till plattorna så att de inte är så kantiga och hårda. Du kan ta vanligt sandpapper. Du kan fortfarande med fördel hålla betongen fuktig ännu några dygn. Måla dem om du så önskar.

6. När du väl har dina plattor i den mängd och form som du önskar, gräver du ut platsen för terassen och täcker med en markduk, fyller på med sand och makadam och sedan är det bara att lägga plattorna så tätt du bara kan och borstar så att sanden fördelar sig jämnt över hela terassen.

Här kan du läsa mer om ett företag som kan gjuta mer än terassplattor, som till exempel husgrunder och husstommar.

15 May 2018