Välj rätt företag för din relining

Relining är en relativt ny metod som kommit att fungera som ett väldigt bra komplement till ett stambyte. Märk väl här; ett stambyte – med allt vad det innebär – kommer förmodligen någon gång ändå att göras, men genom en relining så kan man fördröja det med upp till tjugo år. Det vill säga; äger du ett hus och genomför en relining i detta snarare än ett stambyte så har du minst tjugo år av lugn och ro och kan i och med detta lägga undan mer pengar för det stambyte som i framtiden kommer att äga rum.

Vad är då skillnaden mellan en relining och ett stambyte och varför inte genomföra det senare om det nu ändå måste göras? Jo, först och främst så handlar det om ekonomiska skäl: ett stambyte är ett dyrt ingrepp och en relining är upp till 80% billigare. Här räknar vi allt som allt; för det som även kommer med ett stambyte är att man tvingas riva väggar och golv för att komma åt de rör och ledningar som ska bytas. Något som främst sker i badrummet och där detta därefter måste återställas – något som naturligtvis kostar mycket pengar att göra.

Genom en relining så slipper man detta då en sådan går ut på att man – med hjälp av elastisk och härdad plast – reparera- och bygger nya rör inuti de befintliga. Vi sa ovan att metoden är ny och sträcker sig tillbaka ungefär 20 år i tiden. Därför är det svårt att säga något om framtiden – hur länge klarar sig ett hus efter en relining och kommer det att utvecklas metoder som helt ersätter stambytet? Men; forskning har visat goda prognoser och det finns således all anledning att som hus- eller fastighetsägare överväga en relining.

Ring referenser till företaget innan

Dock: i och med att det handlar om en ny metod så finns det definitivt ett värde i att anlita en etablerad firma. Kort och gott – det finns specialister som hängt med från starten och så finns det företag som saknar den nödvändiga vanan. Dessutom så använder många företag olika metoder vid relining, olika typer av material och tekniker.

Du som husägare har här ett ansvar i att undersöka företagen och ringa exempelvis referenser innan du skriver ett kontrakt. Det slutgiltiga resultatet av din relining blir aldrig bättre än den firma som utfört jobbet.

2 Apr 2017