Välj byggfirma efter kvalitet - inte efter pris

Jakten på ett billigt pris kan i slutändan bli väldigt dyrt. Ett alltför lågt pris brukar nämligen sällan vara synonymt med ren kvalitet. man ska här göra skillnad på produkter och tjänster - i vissa fall kan man definitivt tjäna på att jaga det lägsta priset. Går du exempelvis in på Pricerunner i syfte att jämföra priset på ett par skor som du vill köpa så kan du genom detta tjäna många sköna hundralappar. Sådan prisjämförelse är endast till gagn för oss konsumenter. 

Vi tänkte dock - för att driva vår tes - säga följande: vad skulle hända om du gick in på nämnda sida, hittade ett par skor som kostade femhundra kronor mindre, köpte dessa bara för att upptäcka att det handlar om rena kopior? Nu är detta inte troligt då Pricerunner är en seriös sida - men det visar ändå upp hur lätt det är att bli lurad. I synnerhet då det kommer till tjänster vars kvalitet är svårare att kontrollera per omgående. 

Det vi ska titta närmare på här gäller risken att bli lurad då man anlitar en byggfirma. En risk som är ganska påtaglig sett till att antalet fuskjobb kommit att öka ganska rejält sedan Rot-avdraget infördes. Detta förklaras genoma tt efterfrågan ökade - fler vill anlita en byggfirma - och att fler företag i och med detta också startade. Några av dessa är rena lurendrejarna och många av dm håller till i våra större städer där lejonparten finns i Stockholm. 

Så hittar du rätt byggfirma i Stockholm 

Vill komma i kontakt med en byggfirma i Stockholm så bör du alltså vara på din vakt. Du ska - som vi försökt påtala - definitivt inte välja med plånboken och anlita den billigaste byggfirma du hittar i Stockholm. Därmed dock inte sagt att du ska betala för mycket heller. Allt handlar om egen undersökning och vi tänkte visa hur en sådan kan se ut: 

Det första steget är att begära in offerter från så många byggföretag som möjligt. Detta för att få fram en bättre bild av hur mycket jobbet kommer att kosta. ska du exempelvis bygga en veranda så kan det skilja sig så mycket som 10-15.000 kronor mellan de olika byggföretagen du kontaktat - för samma jobb! 

Välj bort det dyraste alternativet och välj bort det billigaste. De som ligger på ungefär samma nivå rent prismässigt kan du gå vidare med. Ditt nästa steg är också det avgörande: du måste kolla vilka tidigare jobb företaget utfört. det vill säga - du ska ringa referenser och gärna så många du orkar. De byggföretag som inte vill/kan ge några referenser stryker du direkt. 

Det tredje steget är att du ser över vilka certifikat som finns, hur de anställda är utbildade samt hur länge de varit verksamma inom branschen. Ett företag som startat efter Rot-avdraget och har låg omsättning kanske inte är lika pålitliga som ett startat före Rot (men detta är bara en tanke och ingen definitiv vetenskap). Då du valt byggfirma så återstår avtalsskrivningen. I detta avtal bör saker som garanti, försäkring, kostnader och beräknad tid vara skrivna. Se även till att aldrig betala något i förskott. 

5 Dec 2017