Vad kan jag göra själv och vad måste en elektriker göra?

Funderar du på din el därhemma? Det finns saker du kan ordna enkelt själv och det finns saker bara en elektriker får göra. Och det finns skäl till båda. Läs och lär!

Elektricitet är en naturlig del av vår vardag och av våra hem. Det är ingenting en stor majoritet av oss har någon önskan att leva utan. Skulle den försvinna, om än bara för en kortare stund, blir livet betydligt krångligare. Efter en längre stund blir det besvärligt på riktigt. Matlagning och värme upphör att fungera, och snart även att spola vatten. Om du har något att läsa och har tillgång till batterilampor eller stearinljus kan du roa dig en stund. Men din radio, tv, dator och mobil är snart minnen blott. Kan du fixa detta själv eller behöver du en elektriker? Vi går igenom alternativen.

Detta är saker du får göra själv

Att få tag på en elektriker när livet krisar är inte alltid okomplicerat. Självklart vill de gärna hjälpa till och kommer så fort de kan, men elproblem kan kännas akuta. Vissa saker går alldeles utmärkt för dig att fixa själv om du bara vet hur. Du känner förstås till hur jordfelsbrytare fungerar och att de kan slås på igen - men det är bra att fundera på varför den löste ut och åtgärda eventuella problem. En elektriker kan ge råd! Sedan får du också byta fasta strömbrytare och vägguttag. Oftast handlar inte det om akuta insatser, men det är bra att veta. Det finns även en del arbete med sladdar som du kan göra. Reparera och byta ut delar, och montera skarvsladdar. Om du vet hur man gör - men annars går det att lära sig. Till sist får du också montera utebelysning med lågspänningsystem. Allt annan lämnas till en behörig elektriker. Vi rekommenderar elektriker i Danderyd.

Detta ska alltid din elektriker göra

En auktoriserad elektriker måste utföra fasta elinstallationer. Det har med säkerhet att göra då misstag kan åstadkomma allvarliga skador och även göra att försäkringsbolag inte betalar ut ersättning vid brand eller liknande. Installation av golvvärme och värmekabel är också något din elektriker får hjälpa dig med. Ska en kabel läggas i mark är det också elektrikerns jobb. När ett ojordat vägguttag ska bytas mot ett jordat får du inte heller utföra det arbetet själv, och inte heller en stickpropp. En fast utebelysning är också något en elektriker bör ta hand om. För din säkerhet, och för andras - anlita en elfirma.

5 Mar 2020