Vad innebär säkerhetsdörr?

Vad innebär säkerhetsdörr och vilka tydliga fördelar kan en sådan ha jämte en vanlig standarddörr? Allt fler söker lösningar och hjälpmedel för att göra sina bostäder säkrare. Att investera i en ny säkerhetsdörr är ett av de vanligaste - och bästa - sätten att hålla tjuven borta. Vi går igenom lite kring hur en säkerhetsdörr fungerar och vad du ska tänka på gällande en sådan.

Inbrotten ökar i Sverige och då brottet i fråga inte är högprioriterat av Polisen så måste man som privatperson ta saken i egna händer och på egen hand förhindra att tjuven tar sig in. Detta kan ske genom att man skaffar ett larm, att man ökar säkerheten vid fönstren, skaffar bättre lås till uteplatsen/balkongen eller att man köper en säkerhetsdörr.

En säkerhetsdörr är, helt enkelt, en dörr som är avsevärt mycket svårare att forcera - både genom våld och med olika verktyg. Hur svår avgörs av vilken säkerhetsklass dörren i fråga har. Vi kan räkna upp några av dessa för en bättre bild:

  • Säkerhetsklass 1: Denna dörr har den lägsta märkningen och det innebär att en tjuv inte behöver använda några verktyg för att ta sig in. Det räcker men en välriktad tackling med den egna kroppen för att dörren ska ge vika. Den här dörren håller helt på att fasas ut. Tack och lov, ska tilläggas.
  • Säkerhetsklass 2: Lite säkrare, men med mer att önska. En dörr med säkerhetsklass 2 kan inte tacklas upp, men den utgör heller inget hinder för en tjuv att ta sig in med hjälp av exempelvis hammare, skruvmejsel eller en kil.
  • Säkerhetsklass 3: Nu börjar det likna något. Den här dörren är det som man normalt menar i samband med att ordet säkerhetsdörr nämns. Den klarar av angrepp som sker även med tyngre verktyg såsom kofot, slägga och större hammare. En bra dörr, men är den tillräckligt säker?
  • Säkerhetsklass 4 För maximal säkerhet så kan man som privatperson välja att gå upp ytterligare ett snäpp och genom detta få en dörr som även står emot angrepp från exempelvis vinkelslipar och tyngre, mer kraftfulla borrmaskiner. Fler väljer denna lösning - både för sin lägenhet och sin villa.
  • Säkerhetsklass 5: Den här dörren skyddar även mot den mest erfarna och bäst utrustade tjuven - även om han har sällskap av kollegor inom brottets verksamhet.

Det finns även en säkerhetsklass 6 och den ska egentligen skydda mot precis allt. För vanliga privatpersoner skulle vi dock säga att det räcker att välja dörr med en säkerhetsklass mellan 3 och 5.

Finns det andra fördelar med en säkerhetsdörr?

Att skydda sitt hem, sin familj och sin egendom är det primära syftet med att skaffa en säkerhetsdörr. Det behöver inte handla om inbrott eller något försök till rån. Faktum är att en säkerhetsdörr även har andra skyddande egenskaper och uppenbara fördelar. En av dessa handlar om brand och särskilt i lägenheter kan dörren avgöra hur lång tid man har på sig att överleva innan räddningen i form av brandkåren anländer.

Fler hus och byggnadsdetaljer är idag mer brandfarliga; det gör att eld och rök kan spridas fortare och att faran i och med detta är större. En brand i en trappuppgång kan vara en ren katastrof och där de boende längst upp löper störst risk i att skadas eller förolyckas. En säkerhetsdörr köper nödvändig tid till räddning och den gör det genom att A) stå emot eld och B) stänga ute livsfarlig rök. Det är en billig livsförsäkring.

En mer komfortabel aspekt av en säkerhetsdörr handlar om att den stänger ute buller och höga ljud. Bor du i en storstad där trafiken plågar dina öron så kan en säkerhetsdörr hjälpa dig att få en mer behaglig ljudvolym i ditt hem. Detsamma om dina grannar lever om eller har en förmåga att spela musik sent på kvällen. Du stänger din dörr och ett lugn lägger sig över hela din lägenhet, Precis som det ska vara att komma hem.

14 Sep 2020