Vad arbetsmiljölagen säger

Det som arbetsmiljölagen i princip säger är att arbetare runt om på våra arbetsplatser ska kunna arbeta på ett säkert sätt, inte behöva riskera sin hälsa, varken den fysiska eller psykiska hälsan. Arbetstagare ska kunna räkna med att få den skyddsutrustning som de behöver just för att kunna arbeta på ett säkert sätt i sitt arbete. Det finns många arbetsplatser som kan anses vara riskfyllda sådana. Att arbeta på ett stort sjukhus kan innebär att man blir tvungen att gå mycket i långa och många korridorer, skuffa på stora sängar. Då är det viktigt att få medel att ta sig fram på sätt som inte skadar kroppen hos antalet sjukvårdspersonal.

Viktigt med säkerheten för många yrken

Det finns arbetsplatser som äger rum flera meter ovan marken. Särskilt byggjobbare riskerar fallolyckor när de arbetar på byggen som äger rum högt ovan marken. Sedan finns det dykare, journalister, väktare, poliser och brandmän som alla riskerar livhanken i sitt arbete. Alla dessa yrkesgrupper har rätten, enligt lagen om arbetsmiljö för att få det skydd som de behöver för att utöva sitt yrke. 

Som arbetsgivare har man ett särskilt ansvar

Är man då arbetsgivare har man ett särskilt ansvar för sina arbetstagare. Är man det minsta osäker kan man alltid ta kontakt med facket och ta reda på vad som gäller när det kommer till arbetsmiljöskydd. Arbetstagarna kan själva se till att de har ett skyddsombud på sin arbetsplats. Har man arbetstagare som ska arbeta på hög höjd, är det bästa att hyra byggnadsställningar. Då måste man se till att hyra byggnadsställningar av ett bolag som själva har koll på vilka byggnadsställningar som är okej och godkända av lagen.

Hyr eller köp byggställningar med koll på lagen

Det finns nämligen sådana bolag som har kontrollen på vad arbetsmiljölagen säger om de byggnadsställningar som man erbjuder sina arbetstagare. Är du arbetsgivare, eller arbetsledare är det bäst att anlita sådana företag som har koll på vad lagen säger, vad som är viktigt och hur man hela tiden arbetar med arbetsmiljön. Det viktiga är att både få säkra byggnadsställningar men också byggnadsställningar som är lätt för byggjobbarna att arbeta med. De måste vara användarvänliga och inte för krångliga. Det bästa är att både få säkra ställningar och att få flexibla sådana som kan anpassas efter den miljö som de ska stå i; inne i staden, eller ute på landet.

26 Oct 2018