Trägolv utan trädamm

Trägolv är de snyggaste och mest högklassiga golv man kan ha. De kan varieras med träslag och ytbehandling efter smak. Dessutom är de nästan outslitliga då de kan slipas till nyskick. Nyfiken?

Har du den stora turen att äga ett hem med trägolv är det bara att gratulera dig. Det finns inget golv som ser bättre ut. Trägolv är kemikaliefria och tillverkade av förnybar råvara. Trägolv kan varieras i det oändliga med varierande träslag, mönster och ytbehandlingar. Trä är snällt mot fötterna och de flesta nya trägolv kan kombineras med golvvärme. Dessutom behöver du aldrig någonsin byta golv såvitt du inte fått en allvarlig skada i golvet.

Ett rätt skött trägolv håller i generationer. Alla golv får skavanker med tiden och där är ditt trägolv inget undantag. Husdjur rispar med klor, möbler dras oförsiktigt, små barn ritar och välter saftglas - för den delen välter vuxna glas vi med! Skillnaden är att trägolv kan repareras till nyskick.

Hur man sköter ett trägolv

Så, när du från starten bestämt att behandla ditt golv på ett bra sätt, hur gör du då? Börja med möbeltassar! När du monterat dylika på alla möbler slipper du tänka på fula dragmärken. Det är en enkel och billig åtgärd som sparar mycket bekymmer.

Den dagliga skötseln ska ske med dammsugare, inte med hinkar med vatten. Golvet tolererar små mängder vätska men det gör ingen gladare. Sug ofta upp grus och annat som kan tänkas göra repor. Torka om det blivit smutsigt, men helst med minimala mängder vatten och milt rengöringsmedel. Om något spills är det bra om det torkas upp snabbt - fast det gäller förstås alla golv. Ingen vill trampa i kattspyor eller utspillt rödvin ändå, så snabba på med hushållspappret!

När golvet nått en mogen ålder

Ett trägolv är som en mogen människa - ålder ger märken. På människor är det snyggt och naturligt men på golv är det bara naturligt. Här visar sig trägolvets verkliga styrka. Så länge golvet inte är nerslitet till bjälklaget kan du få hjälp med att slipa det. Behöver du dammfri golvslipning i Stockholm?

En golvslip kan bäst beskrivas som en slipmaskin med dammsugare. Maskinen ska köras lugnt men utan stopp eftersom stopp omedelbart ger ojämnheter i golvet. Dammet tas upp av sugfunktionen och resultatet blir ett golv utan åldersrynkor. Något senare kan du välja vilken ytbehandling du vill följa upp med - olja, lack, vax. Sedan har du ett golv som utseendemässigt kunde varit lagt igår. Vilket lyft!

15 Sep 2020