Tips när du ska bygga hus

Att bygga ett eget hus är ett drömprojekt för många. Att själv få påverka läge, utseende och detaljer och forma sitt drömboende, att få följa med i processen från ritbordet till slutbesiktning är en resa man verkligen bör försöka sig på någon gång i livet.

Ett sådant projekt kan verka hisnande och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Ett naturligt steg kan vara att kontakta ett byggföretag och höra sig för, men det skadar inte att vara lite påläst innan. Här har vi ställt samman de viktigaste stegen i processen och några av de val man ställs inför som husbyggare.

Tomten

Att hitta rätt tomt är naturligtvis det första steget. I Stockholm finns otaliga tomter till försäljning men de skiljer sig rejält åt i pris och förutsättningar. Hur långt är det till jobb, skola och andra fritidsaktiviteter? Hur ser kommunikationerna ut? Vad består marken av? En väldigt bergig grund kan försvåra arbetet rejält, likaså en sank grund. Ideala förutsättningar för husbygge kan motivera en högre prislapp. Titta även på kringliggande vegetation och väderstrecken, samt om el och vatten finns framdraget. En promenad i omnejden för att prata lite med grannar är också en god idé!

Ritningen

Här står det första valet mellan att anlita en egen arkitekt eller att se vad byggföretaget har att erbjuda. Att anlita en egen arkitekt som ritar ett hus helt utifrån dina visioner och tomtens förutsättningar är naturligtvis fantastiskt på alla sätt, men risken är att större delen av din budget tar slut redan innan första spadtaget. Ett bra byggföretag i Stockholmstrakten har ofta en stor variation av arkitektritade hustyper som du kan välja mellan, till ett billigare pris. Där finns även möjlighet att göra tillval och skräddarsy efter dina önskemål.

Material

Det allra vanligaste materialet för husbygge i Stockhomstrakten och Sverige generellt är trä. Trä är vackert, det har lång hållbarhetstid och är både lätt och har hög bärförmåga. Det är även det miljövänligaste materialet. Väljer du ett arkitektritat hus från ett byggföretag är det oftast i trä och många delar till huset är förproducerade vilket sparar in väsentligt på kostnaderna.

Ett annat vanligt byggnadsmaterial är sten, och då talar vi oftast om tegel eller lättklinkerblock. Sten är ett oftast ett dyrare materialval än trä. Fördelarna med ett stenhus är dess lufttäthet och goda isoleringsförmåga. Stenen har även fördelen att den suger åt sig och släpper ifrån sig värme med en viss tröghet, något som gör ett stenhus skönt svalt på sommaren och håller värmen bra vintertid. Ett stenhus kräver också betydligt mindre underhåll än ett trähus, något som i längden kan motivera den högre prislappen.

Betong har liknande fördelar som stenhus, god isoleringsförmåga, stor hållbarhet och små underhållskrav. Det är också det dyraste alternativet. Betong ställer krav på arkitekten, fel proportioner kan få huset att framstå som klumpigt och avvisande, medan ett elegant formgett betonghus ger ett djärvt och modernt intryck.

Välja byggföretag

Det finns många byggföretag i Stockholm, vår rekommendation är att du tänker igenom ovanstående punkter så att du har en klar bild av dina önskemål och sedan kontaktar några företag, till exempel detta, som du tycker verkar seriösa och bra. Titta även igenom sociala medier och konsumentforum på nätet för andra husbyggares erfarenheter och rekommendationer. Som du kommer att se kan ett byggföretag hjälpa dig genom hela processen och göra ditt husbyggande till den roliga och lustfyllda erfarenhet det ska vara!

31 Aug 2017