Tips för en säkrare badrumsrenovering

Köket är det mest använda rummet i ett hushåll och som god tvåa så kan vi räkna badrummet. Två rum som har en gemensam nämnare – åtminstone under senare år – och denna i att de renoveras i en större omfattning.

Köket och en renovering i det rummet sker ofta i syfte att göra det större. Fler och fler eftersöker en öppen kökslösning och exempelvis det stora genomslaget för det så kallade köksön (där exempelvis IKEA tagit fram prisvärda, snygga och flexibla lösningar) har verkligen underlättat. Tack vare den så får man – utan en vägg – ändå en tydlig markör och gräns mellan vad som är kök och vad som är vardagsrum. Att dessutom lösningarna för förvaring blivit smartare  och att skåp, luckor och vitvaror blivit billigare är ytterligare anledningar till varför många valt att renovera sitt kök.

Badrummet å sin sida; det renoveras inte för en större yta – där är det istället det estetiska, det personliga och det funktionella som man vill komma åt. Snyggt kakel, snygg blandare, en snygg kommod, en läcker lösning i form av en frostad duschvägg, ett läckert badkar. Man vill, helt enkelt, ha det där lilla extra. Och: varför inte? Har man råd så är båda dessa rum värda att renovera och göra snygga. Inte minst sett till en framtida ekonomisk förtjänst och där en försäljning av en lägenhet med ett nyrenoverat badrum definitivt kan höja värdet ganska markant.

Dock, det var det här med säkerheten också. En badrumsrenovering innebär obönhörligt att man kommer i kontakt med vatten och att det kommer att vara fuktigt därinne även efter att renoveringen i fråga ägt rum. Viktigt är att att allt blir rätt och att man verkligen säkerställer att ingen framtida vattenskada kommer upp. Vi vill här passa på att komma med en uppmaning innan vi fortsätter: har du tänkt dig att genomföra en badrumsrenovering på egen hand; se till att kontakta ditt försäkringsbolag innan för att höra hur de ser på saken och om de vill att du ska följa några speciella riktlinjer (exempelvis jobba efter Boverkets byggregler eller GVK:s Säkra Våtrum).

Anlita professionell hjälp

Det bästa är naturligtvis att du tar hjälp och anlitar ett företag som sköter om din badrumsrenovering. Men även där finns det en risk och vi tänkte ge några snabba tips om vad du ska tänka på innan- och efter det att du skrivit ett kontrakt.

  • Innan: Se till att företaget har certifikat för att arbete i våtrum. Tänk på att använda rot-avdraget (om du är berättigad). Överväg totalentreprenad (det kostar lite mer, men det brukar ge ett säkrare och snabbare jobb). Se till att företaget har försäkring. Kolla referenser.
  • Under pågående badrumsrenovering: se till att dokumentera alla moment. Se till att få alla garantisedlar, alla monterings-och skötselanvisningar. Se till att få garanti på jobbet. Våtrumsintyg ska du också definitivt se till att få.
  • Efter arbetet: se till att en ordentlig slutbesiktning genomförs tillsammans med entreprenören.
10 Dec 2016