Tänk på detta när du gjuter i betong

Här försöker vi inspirera till byggen och konstruktioner och gör det med hänsyn till de vanligaste materialen när det kommer just till byggen och konstruktioner, som i detta inlägg som handlar om betong och armeringar. Att bygga med betong är att arbeta med ett mycket gammalt material. Betong har varit det givna materialvalet när det har kommit till byggen och konstruktioner.

Redan under romartiden användes ett slags betong, som egentligen inte skiljde sig åt så mycket från våra betongarbeten, förutom det att de använde sig av vulkanaska, istället för cement. Det viktigaste är att du alltid behöver en form när du ska gjuta med betong, eftersom betongen är något som inte är fast till formen, förrän den är härdad och har stelnat. Har den väl stelnat, kan du knappast rubba den. Det sitter som berget. Det är därför gjutna betongplattor passar bäst till husgrunder, liksom till husväggar i flerfamiljshus.

gjuta betong

Armerad betong innebär längre hållbarhet

För att dessutom säkerställa betongens härdighet, brukar man armera den. I princip kan du gjuta vad som helst i betong, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Varför inte utnyttja betongens egenskaper och bygga eldstäder, kaminer eller platsbyggda möbler i betong? Många anser inte att betongen är så vacker, men den blir inte vackrare eller fulare än den form vari du gjuter betongen. Du kan dessutom både kakla och måla betongen, och på så sätt påverka utseendet.

När du arbetar med betong är det vissa saker som du bör komma ihåg för att betongarbetet ska bli så bra som möjligt:

1) använd inte borrmaskinen på högsta varvtal, den kan kortslutas

2) härda inte betongen för snabbt, ytan bör hållas fuktig så länge som möjligt

3) ha tålamod med betong, det tar 3 veckor innan betongen härdas, så se därför upp med att kanter och hörn när du tar bort den form som du har hällt betongen i

4) det får inte finnas luftbubblor i betongen, då är det bäst att vibrera den för att få ett bra resultat

Välj ett företag nära där du bor

Det är viktigt att du väljer ett företag som har lång erfarenhet av betongarbeten. Om du inte känner till något sådant företag kan du googla betongarbeten Stockholm, så får du fram några bra förslag på betongfirmor om du bor i Stockholm. Gör du inte det, googlar du betongarbeten plus det ort där du bor. Så får du flera bra förslag på företag nära där du bor.

30 Mar 2018