Alla vackra tak i Enskede

Att jobba som takläggare i Enskede måste vara underbart. Här finns så många vackra hus och framför allt så många vackra hus, både i tegel och i plåt. Som takläggare har man utsikt över det vackra Enskede, och har man någon gång haft turen att jobba uppe på taket till någon av kyrkorna eller skolorna har man säkert fått en utsikt man sent glömmer.

Enskede är tyvärr inte för alla

Framför allt Gamla Enskede har en småstadscharm som känns exotisk. Inte konstigt kanske att många människor som flyttar ut från innerstan helst söker sig hit. Prisnivån ligger därefter, Enskede är attraktivt och det är långt ifrån ett blandat område. Hit är det välbeställda människor som flyttar och de lever i en skyddad värld i sina villor från förra sekelskiftet.

Men man måste ju inte bo i Enskede för att kunna njuta av de många gamla vackra villorna och även flerfamiljshusen. Här finns många fina parker och promenadgator där man kan strosa runt, innan man slår sig ner på något mysigt fik och tar en kaffe.

Generation efter generation har vårdat husen

Det märks att människorna som bott här i generationer har tagit väl hand om sina hus. Från början var det ju inte rika knösar som bodde här, utan syftet med bebyggelsen i Enskede var att även vanligt folk skulle kunna köpa sig ett litet hus här till samma pris som en lägenhet i stan. Det fick många familjer att flytta ut från trånga lägenheter till den nybyggda idyllen där barnen kunde leka i parkerna samtidigt som föräldrarna ändå relativt snabbt kunde ta sig till sina jobb på Söder eller i Gamla Stan. Redan 1909 drogs spårvägen Enskedebanan ut hit från Skanstull.

En tid för länge sedan gör sig påmind

Enskede definieras mycket av sina gamla vackra tegeltak. Ofta är de höga, inte sällan brutna mansardtak med fönsterkupor. Fantasin kan löpa fritt när man betraktar de gamla taken med sina fönster som får en att undra vad för sorts hemligheter som pågått där innanför. Det ligger en aura av svunna tider över taken i Enskede, en känsla som kan vara svår att få fatt i innerstan, trots att de flesta av husen där är ännu äldre. Innerstan har helt enkelt för mycket nutid över sig, trots sitt värdiga gamla utseende. I Enskede tycks det ibland som att tiden stått still, trots att stora stadsjeepar står parkerade utanför skolan och människor bär solglasögon trots att det är mulet.

Restauration istället för destruktion

Mycket beror det nog just på att renoveringar alltid skett varsamt. De gamla generationerna respekterade och tog väl hand om sina hus. Man bytte inte ut material som gamla tegelpannor utan restaurerade dem i stället. Detta syns på alla hus, de har blivit kärleksfullt behandlade. Och numera är de skyddade av detaljplanerna, så den som vill förvanska sitt hus så att det bryter av från områdets stil kommer att få svårt att få bygglov.

Ett jobb för drömmare

Ja, takläggare i Enskede skulle vara ett drömjobb. Då kunde man komma hit varje dag och njuta av utsikten över ett vackert välbevarat område nära stan, där saker på många sätt påminner om hur det ar för hundra år sedan. Och man slipper kryssa mellan stadsjeepar på trottoarerna. 

9 Nov 2018