Stuckatur: En tidsenlig finess för ditt hem

Stilfullt och förföriskt, strukturerat och storslaget, elegant och förtjusande. Dessa ord kan knappast beskriva något så underbart som stuckatur. Stuckatur är verkligen kronan på verket när det kommer till att försköna en vacker bostad.

För de som har lyckan att äga ett sekelskifteshem med välbevarad stuckatur är det en gåva. Stuckatur ger en unik karaktär till bostaden och omedelbart tillför den elegans och personlighet. Ingen stuckatur är den andra lik, och utbudet är brett, vilket gör det möjligt att hitta något för varje smak. Det finns de imponerande varianterna med breda och svepande mönster, försedda med takrosetter i varje rum. Sedan finns det de mer återhållsamma och stilrena alternativen med raka linjer och mjukt avrundade hörn.

Vad är egentligen stuckatur?

För den oinvigde är stuckatur en form av heminredning som används för att dekorera väggar, tak, lister, dörrar och fönsternischer. En genuin stuckatur görs av en gipsblandning som gjuts i en designad form. Formen är avgörande för stuckaturens utseende, och när man skulpterar gipsblandningen med konstnärlig omsorg kallas det för stuckatur.

I dagens samhälle förekommer det mycket fusk när det gäller tillverkningen av stuckatur. I stället för äkta gips används ibland polyuretan, en plastmaterial. Detta görs enbart av ekonomiska skäl, men resultatet avslöjar ofta bristen på äkthet. Om du väljer att använda det billigare alternativet är det bäst att placera det på ställen där det inte syns så tydligt. Till exempel på höga tak är det svårt att urskilja skillnaden. Därmed kan du använda det mer prisvärda alternativet på mindre synliga områden och spara de äkta alternativen för de mest framträdande platserna.

Bevara och förnya stuckaturen

Om du äger en äldre stuckatur i Stockholm som har sett sina bästa dagar kan det vara nödvändigt att ge den lite kärlek och omsorg. Ibland kräver den att vissa delar byts ut helt eller att den utökas för att skapa en enhetlig estetik i hemmet. Det kan även vara så att tidigare ägare har avlägsnat stuckaturen utan att förstå dess charm och värde.

Om du vill ha stuckatur som harmonierar med resten av ditt hem är det en god idé att konsultera experter. De kan skräddarsy och tillverka stuckaturen enligt dina önskemål. Många specialister kan även ordna skurklossar, socklar, bröstpaneler och dekorlister i samma stil. Att hålla en enhetlig design i hela hemmet är både enkelt och estetiskt tilltalande. Nu är det bara att välja – klassiskt och elegant eller extravagant och praktfullt. Oavsett vad du väljer, kommer stuckaturen att vara kronan på verket i ditt hem!

22 Dec 2023