Solceller - framtiden är redan här

Dags att ta steget in i framtiden? För många så handlar det om att man har förutfattade meningar. Man tänker sig att det alltid kommer nya lösningar som kommer att förändra och göra livet bättre. Det gör att man väntar och att man gör det för länge. Man kan redan nu göra investeringar och börja tjäna pengar. Solceller är ett ypperligt exempel på detta.

Som villaägare så märker man hela tiden av hur elpriserna går upp och ned. I Sverige har vi fina förutsättningar för att på naturlig väg producera el, vilket primärt sker genom vattenkraft och vindkraft. Även kärnkraft är en stor producent av el i Sverige. Vårt nordiska klimat kan emellertid påverka priset för el och under vintern - då vi även förbrukar som mest - så kan det bli ganska dyrt. Vilket gör att man ser över andra lösningar och där solceller är en av de absolut populäraste valen.

Genom att sätta upp paneler och solceller på taket så fångas energi från solen upp och omvandlas - här förenklar vi, givetvis - till elektricitet. Det innebär att man själv blir en producent snarare än en konsument: man sätter sig i förarsätet och får en bättre kontroll över den egna ekonomin. Många tjänar pengar på detta. Inte sällan så produceras mer el än vad man förbrukar och det överskott som finns - det går också att sälja vidare till olika elbolag.

Grön Teknik - dra av kostnaden för material och installation

Som sagt: framtiden är redan här och att välja solceller idag är ytterst gynnsamt sett till att man som privatperson även kan få ett frikostigt bidrag att använda både för inköp av material och för installationen. Detta bidrag heter Grön Teknik och fungerar på samma sätt som exempelvis Rut- och Rot-avdrag.

Du anlitar ett företag inom solenergi och du låter detta företag undersöka din villa för att se över A) vilka förutsättningar du har och B) vilken lösning som är bäst för dig. Planering och projektering är avgörande för vilken effekt du slutligen får och den installation som sedan sker sätter pricken över i:et. Då detta är slutfört så erhåller du en faktura och på denna så halva kostnaden - för material och arbete - draget. Det är en smidig väg till att bli självförsörjande på el.

Solceller - fungerar det i Norden?

Många pekar på en elefant som kan anas i rummet. Hur mycket sol finns egentligen i ett land vars placering nära polcirkeln ger oss ett halvår av mörker? Det finns relevans i denna fundering, men faktum är att solceller fungerar ypperligt. Att vi lever i ett land som har en sommar med ljus en masse gör att vi producerar mycket el just då. Man ska även veta att solenergi kan återvinnas även då solen inte är stekande het.

En annan farhåga kan röra hållbarhet. Står solceller pall för minusgrader och snö? Idag så gör de det. Utvecklingen har gått framåt och produktionen av solpaneler har skett med vårt klimat i åtanke. Rätt installerad och med rätt förutsättningar så kan man få en lösning som håller i minst 20 år. Solceller är definitivt värda att överväga!

28 Dec 2021