Snabba tips för en lyckad badrumsrenovering

Att på egen hand komma fram med stilar, inredning, regler och budget kan vara svårt. Att göra en badrumsrenovering själv är det inte många som gör. Att ständigt ha en input från andra i omgivningen, som kanske också arbetar med projektet, kan göra mycket gott. Det är dock inte fel att hämta inspiration från andra – som inte arbetar med projektet. Här kommer en lista på ett par snabba tips att använda sig av vid badrumsrenoveringen.

  1. Behöver du bygglov? För de flesta badrumsrenoveringar krävs inte bygglov. Om du däremot ska sätta in nya fönster i samband med renoveringen, är det något du bör ansöka om på förhand. Exakt hur reglerna ser ut skiljer sig från kommun till kommun, men i till exempel Ekerö behöver du ansöka om bygglov när du förändrar husets utseende avsevärt. Det här gäller inte bara i Ekerö, utan säkerligen i de flesta av landets kommuner.
  2. Gör inte allt själv. Ett nytt handfat kan du montera på egen hand. Likaså kan du ställa in ett nytt badkar eller måla om. Det finns dock vissa saker som endast behöriga bör utföra. Till exempel bör du inte sätta kakel själv. Det är svårt att få det tätt, och om fuktskador sker finns en risk att du inte får ut några pengar från försäkringsbolaget i sådana fall. Du bör inte heller dra el eller rör på egen hand – såvida du inte är behörig givetvis. Framförallt när det gäller el i våtrum kan det vara rent livsfarligt att ge sig på det själv.
  3. Gör rätt från början. Enligt Vattenskadecentrum kostar vattenskador svenska fastighetsägare över sex miljarder kronor per år. Gör rätt från början och satsa på ett riktigt badrum med god ventilation, tätt kakel och annat som krävs för att skydda rummet.
  4. Effektivisera processen att anlita hantverkare. Behöver du få kakelsättning, el och rör fixat? Att hitta firmor för alla dessa arbeten kan innebära att en hel del tid behöver läggas ner. Effektivisera processen genom att använda dig av offerttjänster. Sök till exempel på ”badrumsrenovering Ekerö offerter” (eller den ort du bor i, om det inte är Ekerö) och se vad du får för träffar. Det kan räcka med endast en uppdragsbeskrivning för att få flera offerter från firmor som kan tänka sig att ha hand om hela, eller delar, av projektet. På så vis slipper du lägga ner onödig tid på att hitta bra firmor, samtidigt som du kan spara pengar genom att välja firman med den billigaste offerten. Kom dock ihåg att billigt sällan innebär bäst.

Läs mer om hur du kan få hjälp med dig badrumsrenovering.

19 Dec 2017