Slipa bänkskivan med rätt sandpapper

Många tycker att det är fint med trä i köket. Som skåpsluckor, köksbänkar eller golv. Det passar fint mot rostfria vitvaror och skapar en varm och mysig känsla. Men hur ska det underhållas?

Det har nog aldrig tidigare funnits så många alternativ för köksinredning. Målade luckor, matta eller blanka, dolda eller exponerade kylskåp och ugnar. Stora fläktar eller nästan osynliga. Stilen kan vara professionell eller enkel, avskalad eller rik på detaljer. Naturligtvis avgör storleken på köket och på din budget vad som är möjligt att göra. Men det finns några grundläggande råd.

Hållbarhet och tidsaspekt

De flesta av oss behöver tänka på vad nästa hyresgäst eller ägare gillar. Det betyder att vi inte kan vara hur galna eller individualistiska som helst. Tänk i alla fall på detta när det gäller de större investeringarna som ugn, diskmaskin, kylskåp eller golvmaterial. Din personliga touch kan levas ut i kakel eller öppna hyllor istället. Även textilier och växter är enkla och billiga saker som får en inredning att lyfta.

Material för bänkar och stänkskydd

Allt fler kostar på sig att ha bänkar av sten i sitt kök. De flesta av sorterna är mycket tåliga, som exempelvis granit. Däremot är den jättepopulära marmorn porös, du måste vara beredd på att det kan bli fläckar av olika livsmedel eller av vin på den. Kompositmaterial är smarta, de kommer i ett otal utföranden och färger. Ser ibland ut som sten. De har en varierande andel kvarts i sig, vilket påverkar kvaliteten och i vilka sammanhang de passar.

Tid, olja och kärlek

Om du gillar bänkskivor av trä, gör dig beredd på att satsa tid och kraft på dem. Även om de är preparerade när du får hem dem, kan det vara bra att själv olja in dem. Eller om du har tagit över begagnade träskivor finns goda möjligheter att få dem att se ut som nya.

Börja med ganska grova sandpapper innan du oljar in. Gå ner i kornighet allteftersom. Torka och dammsug mellan omgångarna. Var beredd på att du behöver bearbeta ytan för att oljan ska tränga ner. Somliga använder svamp för att jobba ner oljan, andra tycker pensel fungerar bäst. Torka med bitar av gamla bomullslakan och var inte rädd för att använda rikligt med olja. Lämna inte ytan alltför oljig under alltför lång tid, men en halvtimme eller så kan den ligga innan du polerar och torkar bort överflödet. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.bänkskivastockholm.se

18 May 2020