Slipa altan - så lyckas du

Du kommer inte undan en altanslipning! Många villaägare har gått på myten om att en altan klarar sig bra om man bara oljar in den regelbundet. Att olja in altanen ger definitivt en längre livslängd, en finare finish och ett bra skydd mot både regn och sol. Men, det kommer även att krävas att du slipar altan med jämna mellanrum - vilket konkret innebär att du vartannat eller var tredje år ska se till att hyra den utrustning du behöver, eller givetvis, köpa den om du hellre vill det.

Att slipa altan är ett projekt som kräver lite förberedelser och träning. Har du aldrig hanterat en slipmaskin så är rekommendationen att du testkör en sådan på en annan träyta innan. En slipmaskin roterar, vibrerar och kan vara svår att få kontroll över. Därför är det också viktigt att du skaffar dig vana innan du kör igång med en altanslipning. För en större altan så kan du med fördel använda en bandslip och komplettera den med en slipmaskin för kanter och hörn.

Tips om golvslipning

Här nedan följer några tips och råd kring hur du ska göra där vi radat upp några viktiga punkter. Innan dess dock: det finns även ett alternativ som ligger i att ta professionell hjälp med altanslipning. Kolla med din lokala golvslipare och anlita denne om du känner att det är ett projekt som ligger ovan din egen kunskapsnivå. Med det sagt - här kommer våra tips:

  • Rengör ytan ordentligt innan. Se alltid till att altanen är ren från smuts, damm och pollen innan du börjar slipa. Fuska inte, det kommer att krävas lite jobb.
  • Slipa. Börja slipa med grovt sandpapper i träets riktning. Slipa jämnt och snyggt och utan att fastna på ett specifikt ställe. Gå över till ett finare sandpapper för det andra varvet.
  • Rengör igen. Hyr med fördel en dammsugare för att få bort allt slipdamm.
  • Olja in. Olja in altanen i träets riktning. Stryk i tunna lager och se till att arbeta metodiskt. Följ alltid anvisningarna som finns från leverantören gällande exempelvis torktid. Välj även en dag då det är lite mulet. Starkt solsken kommer att försvåra arbetet!
9 May 2023