Skydda ditt hus med ett nytt och fräscht tak

Taket är utan tvekan den viktigaste komponenten på ett hus eller en byggnad, och således en investering man absolut bör satsa på. Sjunger ditt tak på sista versen? Då är det hög tid att byta.

När såg du över ditt tak senast? Kontrollerade hängrännor, plattor och förekomst av mögelpåväxt t ex? Det är lätt hänt att det går lite för länge mellan gångerna som man faktiskt tar sig en ordentlig titt på takets skick - men det är icke desto mindre viktigt, och något man bör försöka göra regelbundet. Ett risigt tak kan nämligen ge långt större problem än att det bara drar ned estetiken på själva huset - låter man det gå för långt riskerar man även att få såväl allvarliga fuktskador som påhälsning av mögel. Ett nytt tak är förstås inte gratis utan något man kan behöva spara länge till alternativt ta ett lån för att kunna bekosta. Men det är en investering väl värd pengarna, och något du kommer ha igen under många år.

Anlita en takläggare för bästa resultat

Takläggning är ett kvalificerat hantverksyrke som ställer krav på såväl kunskap och kompetens, som noggrannhet och skicklighet. Det är av största vikt att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt och att det blir korrekt gjort, varför hjälp av en professionell takläggarfirma är att rekommendera. Många hemmafixare och hobbysnickare är förvisso väldigt händiga och kan både bygga, snickra, kakla och måla på egen hand - men takläggning är trots allt något man gör bäst i att överlåta åt proffsen. Dessutom gäller det ju att vara stadig på foten och kunna balansera uppe på taknocken utan att få svindel - något som kan vara en rejäl utmaning om man inte är van.

Takrenovering kan vara ett alternativ till att byta tak

Då ett tak har en genomsnittlig teknisk livslängd på omkring 50 år, blir ett byte aktuellt för alla hus förr eller senare. Men skulle det uppstå skador, läckage eller förslitningar innan dess - som inte innebär att hela taket nödvändigtvis måste bytas - kan en takrenovering göra susen. En takrenovering kan innefatta att man byter ut vissa partier, skrotar gamla hängrännor eller målar om taket med förstärkande färg. Även här kan förstås en takfirma vara behjälplig. Behöver du en duktig takläggare i Borlänge? Eller kanske i Ystad, Östersund eller Norrtälje? Inga problem. Takläggare finns det gott om i Sverige, och genom en snabb sökning på nätet kan du enkelt hitta en nära dig.

28 May 2020