Skaffa ett nytt och modernt badrum

När det är dags att riva ut det gamla badrummet i förmån för ett nytt är det mycket att fundera på. Först och främst måste man utröna om det finns några fukt- eller vattenskador. I så fall måste man åtgärda detta först innan man kan gå vidare men själva renoveringen. Hur går det då till? Först och främst måste man sätta en budget så man vet hur mycket man har att röra sig med.

När man renoverar sitt badrum är det inte bara något nödvändigt utan även en investering för framtiden. Det ökar värdet på bostaden, och ett snyggt badrum ökar intresset.

Ta hjälp med renoveringen

Om man tänker sig att göra göra om sitt badrum på egen hand måste man ha våtrumsbehörighet för att försäkringsbolaget ska godkänna den. Samma gäller självklart även om man behöver göra elinstallationer.

Så för oss utan det så rekommenderas att anlita att erfaren byggfirma. Det är många delar i en helrenovering, därför bör man hitta en hantverkare som klarar alla delmomenten så man slipper anlita flera. Man behöver plattsättare, rörmokare, elektriker och eventuellt fuktsanerare.

Det är skönt att få allt på en faktura. Kolla upp olika aktörer och be om ett offertförslag och referenser. 

Våtutrymmen har höga krav 

Badrummen ställer stora krav på väggar, golv och tak. Väggarna i våra badrum består oftast av gipsskivor eller betong. Direkt på underlaget läggs en så kallad primer för att fuktspärren ska fästa bra. Man flytspacklar sedan golvet med lutning mot golvbrunnen så vatten leds rätt.

Sedan ska fuktspärren på plats. Man måste noga förstärka golvbrunnen, runt alla avloppsrör och i hörn. Man ansvänder sig av en speciell manschett. För bästa täthet läggser man spärren i tre lager. 

Efter det är det dags för att lägga ett eller flera laget tätskikt innan amn kan börja lägga det nya kaklet och klinker.

Har man därimot plastvägger behöver man inte ha fuktspärr. Det går att kakla direkt på platsväggen om man vill det. Om badrummet är under marknivå kan det tränga in markfukt så ska man inte ha någon fuktspärr alls. Det gör det troligen mer skada än nytta.

Vad kostar det att renovera badrummet?

Det är såklart beroende på omfattningen. Behövs åtgärder för fukt- och vattenskador blir det såklart dyrare. Och vill man byta ut kakel, klinker, toalettstolar, handfat, dusch eller badkar så får man räkna med från 50 000 kr till flera hundra tusen kronor. Som privatperson kan man utnyttja ROT-avdraget.

21 Jun 2019