Ska du bygga om huset?

Funderar du på att bygga om ditt hus? Har ni blivit fler och behöver fler rum? Eller behöver ni anpassa ert boende för rullstol? Oavsett orsak till att ni behöver större, mer praktiskt boende, kan ni behöva bygganvisningar för er ombyggnation. Eller ni kanske vill ha ett helt nytt hus? Då har ni lite olika alternativ att välja mellan.

Be en arkitekt titta på ritningen

Antingen kan man bygga ett nytt hus, helt från grunden. Då behöver man först rita huset och be en arkitekt var med vid ritningen av det nya huset. Fördelen med det är att ni verkligen kan få ett hus helt och håller unikt, och som är designat utifrån era önskemål och behov. Arkitektritade hus är så gott som garanti på att ni får ett vackert hus.

Att utbilda sig till arkitekt innebär en lång utbildning. De kan räkna ut vilka balkar som ska till för att balansera huset och få rätt vinklar på tak och vilka fönster som lämpar sig bäst i de olika rummen. Anlitar du själv en arkitekt, behöver ni sedan ta kontakt med en som kan gjuta grunden, bygga markplanet och sedan ta in hantverkare som kan bygga väggar, tak, och ta in VVS-hantverkare som kan installera bad, dusch, toalett och köksutrustning.

Gör ett arbetsschema

När väl det är gjort behöver ni sedan hantverkare som gör själva inredningen på huset; gipsväggar, tapet och som målar i de färger som ni önskar. Det kan ta tid till alla olika moment. Det viktiga är att det finns ett arbetsschema där alla olika hantverkare kan arbeta efter och att de kommer i tid, så att ingen grupp behöver vänta in den andra.

Anlita en totalentreprenör

Låter det bökigt? Annars kan man lägga det på ett företag som tar ett helhetsansvar, från grund till tak. Då slipper man själv bekymra sig över att de olika hantverkarna kommer när man behöver dem. En del som är händiga och kan grundläggande arbete, kan göra en del själva, och som tar in hantverkare som gör det arbete man själv inte klarar av. Elektriker och VVS-montörer är sådana hantverkare. Elektriciteten i huset är inte något man får göra själv. Även när det kommer till våtutrymmen i det nya huset, är det bäst att låta en professionell hantverkare lägga golvet så att det har rätt lutning för vattnet att rinna ner i avloppet, i stället för att man riskerar att bygga in vatten i huset.

Tryggt låta någon annan ta ansvar

Det finns några sådana byggföretag som låter en vara med och rita huset, men som sedan tar hela ansvaret och har egna elektriker och VVS-montörer som kan sitt arbete. Om man så önskar kan de bygga in möbler i det nya huset. Ibland kan man spara yta genom att låta bygga in garderober eller hyllor i väggarna. Tänk bara på att den dagen ni vill sälja kanske inte de nya ägarna önskar att ha garderoben eller hyllorna som ni har placerat dem.

6 Feb 2018