Så slipar du golven själv

Är dina trägolv i behov av lite kärlek? Alla golv behöver slipas om emellanåt, och beroende på vad golven utsätts för kan det behövas med lite olika intervall. Ett trägolv i ett sovrum, där det tassas barfota eller i tofflor, slits vanligen inte alls lika hårt som golvet i barnens rum, eller i köket och så vidare. I genomsnitt kan man säga att trägolv mår bra av att slipas om ungefär vart tionde år.

Läs på ordentligt

En del tänker automatiskt att de behöver anlita hjälp med golvslipning, men det går faktiskt att hyra golvslipningsmaskin själv och slipa golven på egen hand. Är du händig, tålmodig och har god fysik så har du alla möjligheter att lyckas bra med en golvslipning. Dock, och detta är viktigt, om du känner att du inte har så bra koll på hur du ska gå till väga och vad som är viktigt att tänka på när man slipar golv, så måste du se till att läsa på ordentligt. Gör du fel vid en golvslipning så får du ingen andra chans, utan löper risk att skada golvet på ett sätt som inte kan repareras. Vi går här igenom i korthet vad du behöver tänka på om du vill slipa golven hemma.

Hyra golvslipmaskin

Egentligen behöver du hyra två slipmaskiner när du ska slipa golv, en större för det mesta av golvytan, och dessutom en mindre maskin för att komma åt i hörn och längs med väggarna. Firmor som hyr ut golvslipmaskiner slänger ibland med en mindre slipmaskin på köpet, något som så klart gör hyran billigare. Det kostar ungefär 500 kronor per dygn att hyra en golvslipmaskin, och som amatör får du räkna med åtminstone två dagar för att bli klar med ett golv. Hyr du en hel helg brukar priset bli något lägre per dygn.

Att slipa ett trägolv

Principen för att slipa ett trägolv är enkel; du slipar i träets fiberriktning, och du måste hela tiden hålla maskinen i rörelse, så att den inte slipar för djupt på en punkt. Står du still med maskinen i nedfällt läge så börjar maskinen tugga sig nedåt och golvet blir ojämnt. När du ska börja slipa måste du därför först börja gå med maskinen och sedan släppa ned sliprondellen. När du ska ta en paus gör du tvärtom, först upp med slipen medan du rör dig framåt och sedan stanna.

Professionell golvslipning i Stockholm

Ett golv slipas flera gånger, med allt finare slippapper. De sista slipningen blir mer som en polering och efter den ska golvet vara alldeles mjukt och jämnt. Som amatör är det inte alltid lätt att få till ett perfekt slipat golv på första besöket, det vore snarare en rejäl bedrift att lyckas med det. Så har du ett golv som du är extra rädd om och vill att det ska se så snyggt ut som möjligt efter utfört arbete så är det bättre att du tar hjälp med golvslipningen. Bor du i Stockholm har du många bra golvslipare att välja mellan, och golvslipning är dessutom billigt i Stockholm, särskilt med tanke på att du kan dra av ROT och slipper hyra golvslipmaskin.

21 May 2019