Så kan du pressa priserna på din bergsprängning

Ska du anlita en firma för bergsprängning? I sådana fall funderar du nog på vad det kan kosta. En bergsprängning kan bli en ganska dyr historia för en privatperson, men faktum är att det går att få ned kostnaderna lite grann.

Hur mycket en bergsprängning kostar beror i första hand på förutsättningarna. Ska du till exempel spränga i Stockholm, som generellt sett är ganska bergigt, blir det fler kvadratmeter berg som ska sprängas. En annan faktor som kan vara fördyrande är antalet närliggande grannar. Återigen kan det alltså bli dyrt om du gör sprängningen i en stad som Stockholm. För varje grannfastighet kan besiktningskostnaderna öka med nästan 5 000 kronor.

Oavsett om man bor i Stockholm eller någon annan stad, finns det saker man kan göra för att dra ner kostnaderna för arbetet. Tipsen nedan behöver varken vara särskilt svåra eller tidskrävande att ta sig an.

Kan du använda fraktionerna till utfyllnad?

En betydande del i det totala priset för en bergsprängning utgörs av transportkostnader och tippavgifter. Om du kan undvika dessa, eller åtminstone sänka dem rejält, kan du betala betydligt mindre i slutändan. Kika helt enkelt på om du kan använda fraktionerna från sprängningen till utfyllnad på en lägre del av tomten. Om du kan göra detta är det bara att ta tillfället i akt.

Ge firman så precis information som möjligt

Ett vanligt problem hos privatpersoner som anlitar bergsprängning är att det tillkommer mer berg under arbetsprocessen som inte varit avtäckta. Att täcka dem och även borra i dem kan ställa till det lite för firman och det innebär även ökade kostnader för dig som beställt jobbet.

Se till att ge firman som sköter bergsprängningen så precis information som möjligt. De bör veta hur djupt de ska borra, hur mycket berg det handlar om och de bör även ha ritningar på grunden. På så vis undviker du fördyrande kostnader under arbetsprocessen.

Ta in flera offerter

När du har samlat den information du behöver, kan du skicka en så precis uppdragsbeskrivning du kan till flera olika firmor. Ett tips är att använda en sökmotor och skriva in sökord som ”Bergsprängning Stockholm”, där du helt enkelt byter ut Stockholm mot din stad om det inte är där som sprängningen ska göras.

En sådan sökning ber ge dig flera relevanta förslag på firmor som kan utföra arbetet. Kontakta dem var för sig och skicka din uppdragsbeskrivning. Det kan även fungera att använda sig av en så kallad offertsida, som förmedlar förfrågningar från kunder till firmor i närområdet. Tänk dock även på att ta referenser och att kolla upp firman du anlitar. Bara för att de är billigast – behöver de inte vara bäst.

Använd ROT

För bergsprängning vid din bostad har du möjlighet att göra rotavdrag i vissa fall. Dock gäller det endast sprängning som är nödvändig för att göra en utbyggnad av din bostad, samt för att återställa marken till ursprungligt skick efter att ett mark- eller grävarbete har utförts. Det sistnämnda gäller då inom ett halvår. Avdrag ges dock inte för besiktningar.

9 Jul 2017