Så kan du bygga säker lekplats

Visste du att den som bygger en lekplats för barn, måste använda sig av EU:s säkerhetsföreskrifter när man bygger en sådan? Det stämmer. Man är så illa tvungen att exakt använda sig av sanddjup, mått på gungorna och alla andra säkerhetsföreskrifter som EU-kommissionen har antagit när det kommer till de slags lekplatser som man kan anta att barn ska komma att använda. Tycker man att det där låter knivigt kan man alltid anlita någon byggare som är erfaren av lekplatsbyggen och som vet vilka mått som krävs och hur man ska bygga en lekplats så att den blir så säker som den kan vara.

Anlita byggfirma för lekplatsbygget

Det är inte många byggföretag som enbart arbetar med lekplatser. De få, kan enkelt räknas på ena handens fingrar. Det är bättre att leta efter en byggfirma som arbetar med markanläggningar, trädgårdsarbete eller som renoverar gårdar. Det bästa är om man kan hitta någon som arbetar med uteområden för fastighetsägare och andra stora byggföretag. Ska man hitta en byggfirma som arbetar med lekplatser bör man leta efter någon som arbetar med utemiljöer och som har erfarenhet av lekplatsbyggen. Erfarenheten av bygge av lekplatser är viktig då det förutom EU:s regler på säkerheten på lekplatserna även kan förekomma lokala krav på lekplatsen.

Vilka ställningar är viktiga på lekplatsen?

På en lekplats är det viktigt att det finns klätterställningar (för större barn), gungor, rutschkanor, sandlådor (för mindre barn) och ställningar där barnen kan öva upp sin balans. Om barnen hittar roliga lekställningar, kan de få inspiration till lekar med varandra och andra. Andra viktiga saker att tänka på när man bygger en lekplats för barn är att det finns växtligheter runt lekplatsen. Många tål inte den starka solen. Då kan några stora träd runt lekplatsen göra så att barnen får den välbehövliga skugga som är viktig. 

Utseendet är viktigt – och underhåll

Annat som är viktigt när man bygger en lekplats är att det är en lekplats som lockar till lek. Då är utseendet mycket viktigt då barnen helst ska bli sugna på att leka på lekplatsen. Den bör vara färggrann, ha en ställning som ser rolig ut och som gör att barnens fantasi väcks till liv och att barnen ser vad de kan göra och hur de kan leka på själva lekplatsen. En lekplats som är ful, saknar färger är egentligen helt onödig. En sådan som inte lockar till lek fyller ingen funktion. Här kan du läsa mer om hur man bäst bygger en lekplats: https://www.lekplatsutrustning.com.

21 Sep 2019