PVC Fönster – en bra och billig lösning

Att byta fönster är något som man som husägare någon gång kommer att tvingas till. Fönster har – liksom allt annat – en begränsad livslängd och då de dessutom påverkar så mycket i ett hus så är ett byte ibland absolut nödvändigt att göra. Ser man till fönster så är det nämligen en stor källa till att många betalar för mycket pengar i uppvärmning och detta då uttjänade, äldre och otäta fönster helt enkelt släpper ut varm luft och låter kall sådan sippra in – en ohållbar ekvation som leder till en hög räkning och som dessutom i allra högsta grad påverkar inomhusklimatet till det sämre.

Kort sagt – ibland måste man byta fönster på sitt hus och detta är något som kommer att kosta pengar; fönster är nämligen allt annat än billiga och även om man sätter in dem på egen hand och utan professionell hjälp från en glasmästare eller en snickare så kommer man att få vara beredd på att öppna sin plånbok ganska rejält.

Dock så finns det olika typer av fönster att välja på vid ett byte och om vi nedan radar upp två stycken av dessa och skriver lite om deras respektive för- och nackdelar så kanske vi kan underlätta för dig om du någon gång ställs inför att byta fönster på ditt hus.

  • PVC fönster: PVC fönster har i Sverige dragits med ett dåligt rykte som går ut på att de inte håller måttet. Ett rykte som dessutom i många fall varit sant. PVC fönster förr var nämligen inte anppasade efter vårt klimat och de klarade inte av våra minusgrader och gick därför lätt sönder. Dagens PVC fönster dock är tillverkade i Sverige och de är gjorda för att stå emot även den kallaste av vinterdagar vårt nordiska klimat kan frambringa. Fördelen – den klara – med PVC fönster är att prislappen är väldigt låg om man jämför med andra alternativ. Detta i kombination med att de inte kräver någon annan skötsel än att man tvättar dem gör att vi numera kan rekommendera PVC fönster med varm hand. Nackdelen? De är inte lika snygga och är speciellt svåra att få att smälta in i ett trähus.
  • Träfönster. Det självklara valet för de flesta. Trä har en naturlig koppling till våra svenska hem och är ett material som vi använder till allt från hus till möbler och leksaker. Träfönster är snygga och de håller – vid rätt skötsel – över en lång tid. Dock – och detta är viktigt: de kräver just skötsel och underhåll. Varje år bör man ta loss fönstren och slipa, måla och skrapa dem för att ge dem så lång livslängd som möjligt. Ett projekt som man slipper vid ovan nämnda PVC fönster. Dessutom – träfönster är dyra och passar därför inte alla.

Här kan du läsa mer om fönsterbyten.

12 Mar 2019