Prova cellbetong

Betong är ett mycket bra och hårt material som passar till det mesta när man bygger eller renoverar. Men det är mycket tungt så det passar inte på till exempel källare eller i vindar på grund av detta.

Det finns flera lättare varianter av betong som passar på platser där det inte går att lägga vanlig betong. Ett av dessa är cellbetong som bytt ut sten och grus mot lätta plastkulor. Det gör att materialet blir upp till 90 procent lättare än vanlig betong och gör att det passar perfekt för platser som inte skulle hålla för tung standardbetong.

Cellbetong - ett lätt val

När man ska fylla hålrum i till exempel golv är det mycket enkelt att fylla med cellbetong. Trots sin låga vikt är den mycket hållfast och har dessutom utomordentliga värme- och ljudisolerande egenskaper. Det går att jämföra isoleringsvärdet med vanliga cellplatsskivor.

Cellbetong är lättarbetat som snabbtorkande vilket gör det populärt bland villaägare. En annan fördel är det går att pumpa cellbetong långa sträckor. Det gör det perfekt för till exempel poolarbeten. Det ger ett hårt och hållbart grund men är ändå lätt och enkelt att slipa.

Fyll mot träbjälkslag

När man ska göra ett golv i ett trähus kan man enkelt göra detta med cellbetong. Det görs genom att först lägga så kallat PE-folie emellan. På en ojämn krypgrund kan man lägga ett lager med omkring 10cm cellbetong. Det rekommenderas att isolera sidorna på krypgrunden med cellplast.

Det är också lätt att bila upp håll som är fyllda med cellbetong.

I badrum och källare

Förutom sin lätta vikt har materialet även goda värmeisolerade egenskaper, vilket gör den till ett populärt och bra material vid badrumsrenoveringar. Det är lätt att lägga med fall mot exempelvis golvbrunnar i bardrum.

När man har problem med ett kallt källargolv är det enkelt att åtgärda med ett isolerande skikt av cellbetong. Det finns inget risk för mögel eftersom det är det icke organiskt material. Man kan med fördel spackla och lägga in parkett eller klinkers över.

Perfekt material på tak

Eftersom cellbetong har så låg vikt går det till och med att använda vid takarbeten. Då lägger man det översta lagret i cellbetong på låglutande tak. Det går att lägga med fall och kan enkelt forma rännor för avrinnig på tak. Man får inga problem med läckage på grund av dessa hårda yta.

31 May 2019