Funderar du på att utbilda dig plattsättare så har du framtiden för dig. I och med ROT-avdraget så har branschen för plattsättare och andra hantverkare som är aktiva inom bygg- och renovering exploderat, och inget tyder på att det kommer att bli ont om jobb i framtiden heller.
Dessutom är plattsättaryrket ett arbete där kreativiteten är i centrum, i kombination med noggrannhet och precision. Att sätta kakel och klinkers sätter också flera andra egenskaper på starka prov: känslan för mönster, former och material. Du kommer att få en varierad och spännande jobbvardag, full av nya bekantskaper och spännande utmaningar.
Många utbildningar att välja på
Det finns ett flertal olika utbildningar som man kan gå om man vill arbeta som plattsättare. Den gemensamma nämnaren med dessa utbildningar är att de stor utsträckning innefattar lärlingsarbete på företag inom branschen. När du har fått ditt lärlingsbrev så är det bara att ta steget ut på den heta arbetsmarknaden. Som plattsättare förväntas du behärska konsten att sätta plattor på väggar, klinkers på golv, i trappor och på andra ställen där det behövs. Dessutom måste du behärska det superviktiga grundarbetet till fullo. I det ingår ett flertal moment som är absolut oundgängliga för et bra resultat. Flytspackling, utförande av tätskikt och fallspackling är bara några av dem. Grundarbetet är livsviktigt för att utföra våtrumsarbeten, fuktskador eller mögel i ett badrum är en katastrof, både för kunden som tvingas bo mitt i eländet och hantverkaren själv som får sitt renommé förstört.
Utbildar du dig till plattsättare så får du bra grund om du senare vill utveckla dig och jobba inom andra områden i byggbranschen: husbyggnation, murningsarbeten, armering, projektering av arbeten, fuktspärr av badrum är bara några av de färdigheter som du lär dig.
Grundkurs i företagande
I de flesta utbildningar till plattsättare så kommer du också få lära dig en hel del om nyföretagande och datakunskaper, fantastiska färdigheter att ha den tag du vågar ta steget och starta ett eget företag i branschen. På vissa utbildningar får du till och med att prova på att starta ett eget företag som en del av utbildningen.
Som sagt, kakelbranschen har ökat med stor fart under den senaste tioårsperioden och hantverksarbeten av olika slag har överhuvudtaget blivit mer synliga.
När du är färdigutbildad plattsättare kan du ta steget direkt ut på arbetsmarknaden. Först blir du förstår lärling. Lärlingsperioden, med lärlingslön, varar i ungefär två år efter avslutad utbildning. För att få yrkesbevis som plattsättare krävs det att du har arbetat i 3 300 timmar, då räknas även de timmar du har tillgodo från utbildningen in.
Vill du veta mer om plattsättare och andra våtrumsrabeten. Lär mer på plattsättaretäby.se.
Andra inlägg
- Betongarbeten som skapar en hållbar infrastruktur
- Snickare i Upplands Väsby förverkligar dina husdrömmar
- Papptak i Stockholm för alla typer av fastigheter
- Hemligheten bakom att välja rätt byggbutik
- Byggställningar i Stockholm – en förutsättning för säkra byggprojekt
- Rörmokare i Huddinge för alla dina behov
- Renovera kök i Stockholm med omsorg och kvalitet
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Badrumsrenovering – en ny era för ditt badrum i Solna
- Lösullsisolering i Västerås