Planera din badrumsrenovering

Vad ska man egentligen tänka på i samband med en badrumsrenovering? Det första handlar om att det är ett stort och komplext projekt. Oavsett storlek så kommer en badrumsrenovering att innebära att man arbetar i ett utrymme där både vatten och fukt är naturliga inslag. I kombination med att det också finns elektricitet i rummet så finns uppenbara risker som man bör vara medveten om.

Att man vill renovera ett badrum är i sak inte så konstigt. Det handlar om ett rum som används dagligen - och av alla medlemmar i familjen. Dessutom så är det ett rum som har en förmåga att sätta en standard för resten av bostaden. Har du exempelvis gäster i hemmet så kommer en stor del av deras intryck att baseras på hur ditt badrum ser ut.

En badrumsrenovering idag sker även av ett annat skäl. Hur många minuter under en dag får du vara ifred och få en chans till återhämtning? För många så blir badrummet en plats för att varva ner. Man kan kliva ner i ett hett bad, slå på lite lugn musik och bara rensa huvudet från allt vad jobb, sociala medier och stress heter. Som sagt, skälen till varför en badrumsrenovering sker är många.

Välj en professionell badrumsrenovering

Det finns saker att tänka på för att lyckas. Tyvärr så ser man att vattenskador och fuktskador tenderar att öka i Sverige och rent statistisk så sticker badrummet och köket ut som tydliga riskområden. Därav behovet av planering och ett professionellt utförande.

Det finns inga hinder för dig att genomföra en badrumsrenovering i Eskilstuna - eller var du nu än må bo i Sverige - på egen hand. Du kan sköta allt på egen hand - bortsett, givetvis, från allt som har med elektricitet att göra; det ska alltid utföras av en behörig elektriker. Vilket konkret innebär att du kan sätta kakel och klinkers, montera dusch, sätta upp skåp, dra rör för vatten och avlopp och så vidare.

Men, det handlar också - sett till det vi ovan beskrev - om risker och du bör alltid agera med ett syfte att minimera sådana. Därför är rådet att du tar professionell hjälp med din badrumsrenovering. Vad händer om du får en vattenskada som måste korrigeras? Försäkringsbolag ställer höga krav på ett fackmannamässigt utförande och en komplett dokumentation av en badrumsrenovering. Det gör att många privatpersoner som renoverat på egen hand hamnar i en prekär situation. En vattenskada kostar mycket pengar att korrigera.

Det här ska du tänka på vid en badrumsrenovering

Kostnaden är såklart en viktig faktor. Givet vilka material du väljer och hur pass mycket hjälp du tar så kan en rimlig summa att nämna vara ungefär 120.000 kronor för en komplett renovering av ett tio kvm stort badrum. Det ger dig en hyfsad bild av hur pass stor investering det handlar om - och i det priset så har du också tagit hjälp från start till mål och använt det Rot-avdrag som alla skattebetalande, svenska medborgare har rätt att använda årligen.

Som ett tips gällande material så finns det idag all anledning att se över marknaden. Det finns idag väldigt många återförsäljare av badrumsinteriör och av exempelvis kakel och klinkers. Sätt dig och gå igenom alla alternativ. Man kan få väldigt snygga lösningar även med en lite stramare budget. Dessutom finns en bra andrahandsmarknad också där allt från badkar, badrumsskåp och kommoder finns att köpa för en spottstyver.

Ska du ta hjälp hela vägen med din badrumsrenovering i Eskilstuna så är rådet att du väljer en och samma firma. Totalentreprenad ger större säkerhet, ett effektivare jobb och där du får en större delaktighet. Var noggrann med att kolla referenser innan du bestämmer dig och se till att det exempelvis finns F-skatt. En annan viktig sak: se till att alla steg dokumenteras och att en besiktning görs innan du betalar.

20 Feb 2022