När smidet var populärt

För hundra år sedan såg man oftast smidda hantverk här och där. Numera är de särskilt sällsynta, de smidda hantverken. Endast då och då ser man smidda trappräcken, smidda grindar, eller som på bilden en smidd gallergrind. Stål är bland det bästa som man kan tillverka gallergrindar av. Annars ser vi stål i konstruktioner av olika slag. Oftast då endast i stommen. 

Smedar då och nu

När man tänker på smedar, associerar vi oftast en sådan hantverkare med någon som står i en smedesverkstad och bankar på en metallbit som formas av den duktiga smeden och sedan kyls ner. Det var verkligheten i flera tusentals år. De moderna smederna av idag arbetar oftast på stora fabriker och tillverkar stål i avancerade maskiner. Mer sällan ser man smederna arbeta på plats och tillverka något litet. Även om de också finns. Om det är så att man vill ha en vacker gallergrind, som på bilden, kan man beställa en sådan av en duktig hantverkare som kan komma med en sådan. De flesta smidda hantverken smides med hjälp av maskiner och blir tillverkare i stora mängder.

De arbetar ungefär som möbeltillverkare

På liknande sätt som snickare för det mesta arbetar antingen på stora fabriker i en masstillverkning, och att det finns enskilda snickare som arbetar med finsnickerier som möbeltillverkning, finns det även smeder som antingen arbetar i stora fabriker, och även enskilda smeder som tillverkar fina smideshantverk i mindre skala. Så vill man ha en sådan måste man beställa en sådan av en hantverkare som tillverkar sådana inredningsdetaljer i mindre skala. De massproducerade smidda hantverken är både billigare men mindre unika och kanske heller inte lika vackra som de som smids för hand.

Leta efter en smed i Stockholm

Vill du hitta en smed är det en smed i Stockholm som du bör leta efter. Där finns det åtminstone bland 200 smideshantverkare inom stål. Då arbetar de med allt inom dörrtillverkning eller bilreparationer eller med lås av olika slag. De bästa och säkraste dörrarna är till exempel av stål, liksom låsen till dörrarna är bäst om de är tillverkade av stål. Så om du letar efter en smed är det i Stockholm som du bäst hittar en sådan. Det är det rostfria stålet som är bäst och som håller bäst. Stålet har korroderat och legerats med metallen krom för att stålet ska bli rostfritt. Kromen måste överstiga 11 procent för att ytan ska bli rostfri på stålet.

24 Mar 2019