När en vägg ska ner

Kanske har man flyttat in i ett gammalt hus som ofta har många mindre rum. Men drömmen är en mera öppen planlösning för att skapa rymd samt tillåta värmen från en eldstad att fylla våningen.

Man kan tycka att det bara är att slå hål i väggen och få drömmen. Men så lätt är det inte. Det är klart att det är fysiskt möjligt att slå hål i väggen. Men om det är vad man kallar en bärande vägg, så kan det få stora konsekvenser. Det innebär nämligen att väggen, bara genom att finnas, ser till att husets konstruktion är stabil. Tar man bort den, eller gör ett större hål, så kan husets konstruktion bli ostadig. Som när man drar bort fel bit i spelet Yenga och allt rasar. Innan man börjar riva kan det vara en bra ide att ta kontakt med en rivningsfirma och få lite goda råd.

Flera olika metoder att göra hål

Det är inte alltid det rätta att bara slå hål på en vägg. Anledningarna kan vara många. Ett exempel är att man kanske vill göra rivningen så tyst som möjligt. Här kommer några olika varianter för håltagning: Golvsågning - En speciell metod som ofta används om man ska göra hål i ett golv för att till exempel göra ett hisschakt. Betongborrning - Borrning med diamantborr. Bra när det visar sig att väggen är av betong och man behöver lite mer kraft än om det är en vanlig gipsvägg. Spårsågning - Skapar nya utrymmen för att exempelvis kunna installera olika kablar. Väggsågning - När man vill öppna upp i betongväggar.

Rivningsfirmor gör så mycket mer

Man kan få hjälp med så mycket mera än håltagning när man hyr in en rivningsfirma. För trots namnet så är det inte allt de gör. Skulle man vilja ha ett betonggolv slipat så kan många av företagen fixa det. En annan vanlig tjänst som man kanske inte tänker sig att en speciell firma tas in för är rivning av badrum. Har man tänkt att helrenovera så är de rätt personer för jobbet. De ser till att rivningen sker så dammfritt som möjligt och sedan ser de dessutom till att alla rivningsmassor tas om hand. Inför själva rivningen förseglas rummet så att inte dammet sprids till övriga lägenheten. Har man ett projekt på gång som involverar rivning av en vägg är det bara att söka efter exempelvis “håltagning i Stockholm” för att hitta den information som man behöver.

7 Oct 2020