Några bra tips och råd inför köp av fönster

Att köpa fönster är ett stort projekt. Det är en stor investering och behöver funderas igenom noga. Här kommer några tips och råd som kan besvara en del frågor.

Fönster i trä kräver mycket underhåll. Detta beror en del också på kvaliteten på träet samt vilken ytbehandling du väljer. Men förr eller senare krävs det att du behandlar fönstren på något sätt. Om de sköts dåligt måste delar av träet bytas ut. I andra fall kan det räcka med att slipa dem och måla om.

Vill du slippa extra arbete med dina fönster när de väl är på plats, ska du välja aluminium eller PVC. Dessa är i stort sett underhållsfria och håller för lång tid framåt. PVC kan du få med ett lager aluminium. Båda materialen kan göras så att de ser ut som trä, om du ändå vill ha den där fina känslan.

Fönster för dig som är allergiker

För dig som är allergiker är val av fönster och tillbehör viktiga. En orsak till att astmatiker och allergiker kan få det jobbigt i ett hus är för att ventilationen är dålig. Fönster med ventiler och vädringsbeslag kan därför vara ett bra val för dig. Fukt och partiklar måste kunna komma ut ur bostaden.

Andra tillbehör för allergiker och astmatiker kan vara luftrenare. Då kan det vara bra att ditt fönster är utrustat med ett utblås som luftrenaren kan kopplas till. På så sätt hålls luften i ditt hus eller din lägenhet konstant rensad från allergiframkallande partiklar.

19 May 2022