Montering av olika marikstyper

Markiser uppskattas mycket av de allra flesta. Samtidigt som de är snygga, skyddar de också huset mot sol, samtidigt som en del insläpp behålls. Det estetiska värdet i dem höjs inte minst av att markiser går att variera på så många olika sätt. De finns i olika material, i olika färger och i olika mönster. Allt det här kan varieras för att hitta den perfekta markisen som matchar just ditt hus bäst.

Något som vissa kan tycka är svårt är att sätta upp markiserna. Montering av markiser kan se lite olika ut, beroende på ditt hus och vilken typ av markiser du har köpt. Dessutom ser instruktionerna olika ut beroende på vilken tillverkare det handlar om. Vissa generella ”regler” finns dock när det kommer till montering av markiser. En av dem är att alltid se till att läsa anvisningarna ordentligt. Den andra är att man bör vara minst två personer. Montering av markiser – oavsett vilken typ av markis det handlar om – är ett tyngre jobb än man först kan tro. Ytterligare något man bör tänka på är att alltid ha en vanlig stege eller trappstege redo.

Fönster- eller terrassmarkis?

Montering av markiser skiljer sig åt en hel del, bland annat beroende på om det är fönster- eller terrassmarkiser det är fråga om. Terrassmarkiserna är större och mer otympliga än de som sitter på husets fönster. Dessutom är det vanligare att terrassmarkiser är motoriserade (styrs ofta med en fjärrkontroll) än fönstermarkiser. Det här kan göra att monteringen av dem blir betydligt mer komplicerad.

Faktum är att motoriserade markiser kräver att en behörig elektriker installerar dem. Försök därför absolut inte att göra detta själv. Det kan innebära livsfara.

Exempel på anvisningar för en fönstermarkis

De här anvisningarna är för en fönstermarkis. Tänk på att just dessa anvisningar inte behöver stämma in överens på just de fönstermarkiser du planerar att köpa. Dock bör de inte skilja sig allt för mycket åt.

Det du behöver för att montera den här fönstermarkisen är en borrmaskin och en borr (4 mm), en tumstock, stjärnskruvmejsel, en blocknyckel och en blyertspenna. Som synes är det här verktyg som många redan har i hemmet. Har man inte det är det ändå verktyg som är lätta att låna eller köpa för jobbet.

Sedan går det till ungefär såhär (skiljer sig som sagt åt beroende på markis och hus): Först mäts den totala bredden på markisen och markeras ut på väggen eller fodret. Därefter markerar man skruvhålen för väggsätet, som sedan borras. Därefter skruvas väggfästet in.

Efter det brukar man montera låsskruvarna. Dessa skruva förs in i skenan på kassetten som följde med. Sedan placeras en låsskruv i båda ändorna av markisen. Detta för att de ska kunna sättas fast i väggfästena. Därefter hakar man fast själva markisen i väggfästena. Sedan utför man sträckning av fjädern i markisarmen.

Det här var endast en kort beskrivning av hur en fönstermarkis monteras. Se till att läsa dina anvisningar noggrant för att inte missa några viktiga detaljer!

23 Feb 2017