Målning – mycket mer än att pensla på lite färg

Med så många heminredningstidningar, gör det själv-program på teve och tips och guider som finns på nätet kring hur man målar hemma kan man fråga sig varför det ändå kan vara bättre att anlita ett proffs. Förutom att man kan vilja använda tiden till något annat förstås.

Men det finns många fler anledningar att anlita en målare som verkligen kan sin sak. Att läsa sig till hur man gör ett jobb är en sak, men att verkligen utföra det professionellt så det håller är en annan.

Den som nån gång har försökt måla huset själv vet att det krävs ett riktigt bra underarbete för att slutresultatet ska bli snyggt och hållbart. Om fasaden skall målas om måste man först tvätta ytan för att få bort smuts och eventuell mossa som börjat gro. Kring fönsterkarmarna måste man ofta skrapa bort flagnande färgrester. Fönstren kan behöva monteras ned för att målas separat. Det är ett stort arbete som tar tid och man måste förbereda noga för att få det hela bra. Att fasaden är rätt målad är viktig för att huset ska vara ordentligt skyddat mot vädrets makter.

Även inomhus kan det ta tid att verkligen få ett bra resultat. Om man har tur kan det gå lätt att måla över en existerande väggfärg eller direkt på tapeter, men ofta händer det att man måste jobba med slitna ytor eller tapeter som lossnar när de får fukten från väggfärg på sig. Väggar där tapeter tagits ner eller gammal färg flagnat av måste kanske spacklas helt och slipas så att man kan arbeta med en helt slät yta. Lister måste maskeras med tejp för att inte få färgfläckar. Man måste vara försiktig vid överkanterna för att inte få fläckar i taket.

Sen gäller det att ha kunskap om de olika färgernas egenskaper också. En typ av färg kan fungera perfekt på väggar av spån- eller gipsskiva, men helt flagna av när den torkat på en betongvägg.

Om du anlitar en professionell målare slipper du oroa dig om allt detta. Du får ett ordentligt förarbete gjort så att resultatet håller och en slät yta som är jämnt målad. Att hitta en bra målare kräver dock att du tar en ordentlig titt på de företag som erbjuder måleritjänster. Det finns många halvdana hantverkare som gör ett snabbt och hafsigt jobb. En sån vill du inte anlita. Satsa på kvalitet istället så kommer det att löna sig i längden.

Du kan till exempel kolla med Målaremästarna som är en organisation för professionella målare. Där kan du hitta kunniga målare som alla ger dig 2 års garanti på arbete. Skulle något vara fel kommer de alltså och åtgärdar det.  
Du bör självklart också bara anlita F-skatteregistrerade företag. Inte bara kan du vara säker på att du får en ordentlig faktura och kan se till att de som arbetar hos dig är försäkrade. Du kan också dra nytta av Skatteverkets ROT-avdrag för jobb både ute och inne. 50% rabatt på jobbet! Då är det bättre att låta ett proffs sköta målandet så att du har tid för annat själv!

 

11 Apr 2017