Licens på att köra sopmaskin

Den som varit i ett köpcentrum eller en större butik har säkert någon gång sett en smidig liten maskin som någon kör runt på med ratt. Men vad använder man dem till och vilka är de som kör?

Nja, att ha licens är kanske överdrivet men faktum är att för att köra en städmaskin så krävs ibland mer än att bara snabbt läsa en bruksanvisning. Och om man tänker gatsopmaskin så krävs åtminstone ett körkort för att kunna få föra fram maskinen på stadens gator. Att köra en lite större sopmaskin är nästan som att köra en mindre truck. Det finns en mängd funktioner och man ska även veta hur man sköter om maskinen och hur man får den att städa på bästa och mest effektiva sätt. Så i vilket fall så är det inte bara att hoppa på och börja köra.

Drivmedel och storlekar

Städmaskiner, eller mer specifikt sopmaskiner, finns i alla möjliga storlekar från mindre maskiner som man drar för hand till gatsopmaskiner som drivs med el, gasol eller diesel. Och allt däremellan. Vilken storlek man väljer beror på hur stora ytor man ska rengöra, hur smutsiga de är och hur lättillgängliga de är. Ibland kan man därför använda både en större och en mindre maskin för att komma åt i hörnen och under inredning. Eller så har man med sig en vanlig sopborste för att kunna dra ut det som sopmaskinen inte kan nå. Innehållet i sopmaskinen behöver tömmas med jämna mellanrum och underredet rengöras och dessutom bytas ut efter en tids slitage.

Vem som får köra sopmaskin

Företag kan ibland själva köpa in sopmaskiner men oftast så hyr man dem av städbolaget som utför städningen, och därmed också kör maskinerna. Det är vanligt att man har ett eget rum till maskinerna i samband med övrig städutrustning och ofta lager eller personalutrymmen. Om man har stora lokaler som man vill hålla i fint skick så är det vanligt att maskinerna är i bruk varje dag, hela dagarna. Så är ofta fallet när det gäller stora köpcentrum, sjukhus med mera. Personalen som kör maskinerna är ofta desamma men en mindre rotation kan ske för att främja lagandan och spara på personalens ryggar. När man kör städmaskiner så ska man inte enbart kunna maskinen och vara noggrann utan även vara försiktig och uppmärksam så man inte åsamkar skada på egendom eller person på något sätt.

24 Mar 2020