Kostnad och material för att bygga hus

Drömmer du om att bygga hus? Fler och fler svenskar har idag drömmar om att skapa ett drömhem från grunden. Ett hus som man själv planerat och som man skapat utifrån sina egna preferenser, sin egen smak, stil och behov. Köper man ett hus från någon annan person så finns det nästan alltid saker som måste göras och åtskilliga summor ska - utöver ett högt initialt pris - även läggas på olika renoveringsprojekt. Det gör att det kan finnas ett värde i att betala mer pengar direkt och därigenom få exakt det hus man alltid drömt om.

Dessutom så finns det även en annan detalj att ta hänsyn till. Vår befolkning växer så att det knakar och det finns inte hur många villor som helst. Detta gör att nybyggnationer är ytterst välkomna även på längre sikt - hela vårt samhälle behöver fler bostäder och varje nybyggnation kommer att göra skillnad.

Att bygga ett hus handlar emellertid om planering. Vilket material ska användas? Vilka hantverkare behövs - och hur mycket kan jag göra på egen hand? Vad blir den totala kostnaden? Hur stort ska huset vara och hur många plan ska det ha? Ska huset resas i lösvirke eller ska man investera i ett nyckelfärdigt hus? Frågorna blir många - och för många så fastnar man redan här. All planering i kombination med mer administrativa spörsmål - bygglov, Kontrollansvarig, dragning av el, vatten och avlopp och tillstånd för detta. Kort sagt: det blir övermäktigt - drömmen stannar vid blott en dröm.

Nytt verktyg ger dig en bättre översikt om kostnader

Kostnaden är den enskilt viktigaste punkten för de flesta som drömmer om att bygga hus. Hur mycket kommer det att kosta - och finns det exempelvis val gällande material och hantverkare som kan sänka kostnaden. Många saknar referensramar. Men, nu finns det helt andra verktyg på marknaden som underlättar detta.

Iplanner är ett exempel på detta. Det är en tjänst som hjälper dig att A) rita upp ditt framtida hus B) få svar på vad olika material kommer att kosta - något som ger dig möjlighet att jämföra olika förslag - och C) som ger dig direktkoppling till anslutna hantverkare som kan ge dig offerter på arbetet. IPlanner ger dig en möjlighet att både leka fram en lösning - du kan skapa olika ritningar i exempelvis 3D - och samtidigt också få fram kostnader för både enskilda val och för helheten. Denna tjänst rekommenderas och då den dessutom är gratis så finns det inget att tveka på. Vill du bygga ett hus så är denna tjänst en perfekt början.

Läs mer om tjänsten: Kostnad material bygga hus

Bygga hus - är ett nyckelfärdigt hus en lösning?

Som sagt tidigare. Det finns olika vägar att välja i samband med att man bygger hus. En av de vanligaste alternativen handlar om att köpa ett prefabricerat sådant, ett nyckelfärdigt hus som ställs på plats och inreds väldigt snabbt. Här har en enorm utveckling skett och man kan se väldigt många olika modeller, leverantörer och alternativa lösningar gällande interiören.

Även här kan du påverka och välja ett hus som passar dig, dina behov och dina krav. Det är ett alternativ som blir lite dyrare, men som även har många fördelar. Rådet är att du inte utesluter denna lösning direkt. Sätt dig i lugn och ro och läs igenom kostnader, vilka leverantörer som finns och ställ sedan allting mot de uppgifter du sparat i sagda Iplanner. Det ger dig en bra bild över vilken lösning som passar bäst för dig.

28 Oct 2021