Konsten att anlägga en brunn

Ska man anlägga en ny brunn är det viktigt att man går rätt tillväga. Den brunnsborrare man anlitar bör ha en skadeförsäkring och det måste också upprättas ett ordentligt brunnsprotokoll.

Rent dricksvatten är ett måste för ett bra boende och bor man utanför det kommunala vattennätet måste man ha sin egen brunn. Oavsett om man ska anlägga en ny brunn vid sitt bostadshus eller vid sommarstugan ska man vara noga med att anlita en seriös och erfaren brunnsborrare. Då det är en större kostnad att borra en brunn och saker kan gå fel ska företaget man anlitar också ha en skadeförsäkring.

I samband med att man tar in offerter kan man även be om referenser från tidigare kunder. Ring upp dessa och fråga om de var nöjda med företaget. Blev brunnen bra och var den färdig i tid är också viktiga frågor att ställa.

Brunnens placering är viktig

Innan man skriver kontrakt med en brunnsborrare ska man också kontrollera så att företaget inte har några betalningsanmärkningar. Skulle företaget gå i konkurs kanske brunnen blir försenad eller om fel uppstår kan det bli svårt att få dessa åtgärdade trots skadeförsäkring.

Det är sällan man behöver tillstånd för att borra en ny brunn men det kan ändå vara bra att höra med sin kommun vad som gäller. Brunnens placering är jätteviktig och en skicklig brunnsborrare vet var den bäst bör placeras. Men en huvudregel är att den ska placeras över andra eventuella föroreningskällor så att man inte riskerar vattnets kvalitet. Läs mer om brunnsborrning på denna hemsida: https://www.brunnsborrningvärmdö.se

3 Dec 2020