Kan man bygga växthus av gamla fönster?

Kan man bygga växthus av gamla fönster? Ja, det kan man och faktum är att det är ett av de bästa sätten att skapa denna ljuvliga oas genom. Gamla fönster är ett perfekt sätt att bygga ett vackert, unikt och personligt växthus av. Men, det finns några saker att tänka på innan man sätter igång. Vi går igenom några tankar om detta.

Ett växthus består av glas och det måste göra så av den enkla anledningen att växter behöver solljus och värme för att växa och ta sig till näring på bästa sätt. Det går att köpa färdiga växthus och montera dessa direkt på plats. Detta är emellertid ingen billig historia. Man får räkna med att kostnaden kan ligga från ungefär 30.000 kronor och uppåt. Det handlar således om ganska mycket pengar som ska fram på ett bräde. Därtill så tillkommer även kostnaden för växter, plantor och inredning.

Men, det går även utmärkt att bygga ett eget sådant och det är just här som gamla fönster kommer in i bilden. Gamla fönster har en charm och det finns dessutom också en möjlighet att skapa ett unikt växthus genom detta. Många väljer att blanda olika modeller och olika storlekar. Det är bra, men det sätter emellertid också vissa krav på konstruktionen i stort. Felet många gör är att man fokuserar på fönstren och glömmer bort att dessa ska bäras upp av en konstruktion också; den måste vara stabil och stadig samt vila på en grund som är fullt ut genomarbetad.

Tanken med ett växthus är att släppa in solljus - men det handlar även om att värmen ska hållas kvar: därför krävs det eftertanke och absolut täthet mellan de fönster man använder. Det första steget är således att bygga en stabil konstruktion - gärna så hög som möjligt - och använda sig av trä- och limbalkar. Här kan man ta hjälp av en snickare; både för inspiration, för råd och för själva utförandet.

växthus i trädgård

Behöver du bygglov?

Storleken på ditt växthus är avgörande för om du behöver bygglov eller inte. Om du håller dig till måtten för en friggebod - 15 meter2 och med en höjd om maximalt 3 meter - så är det något som ej kommer att kräva ett bygglov; detta om du samtidigt håller dig från att bygga närmare än 4.5 meter från din egen tomtgräns. Bygger du närmare än så kommer du att behöva ett godkännande från dina grannar.

Attefallshuset går även det att väva in i denna formel. Det ger dige n möjlighet att bygga ett växthus i hela 25 kvm och med en höjd på 4 meter från mark till nock. Här bör man dock även vara medveten om att denna typ av byggnad kräver en bygganmälan och att man erhåller ett startbesked. Samma regler gällande närhet till grannarna gäller även för ett Attefallshus.

Kolla alltid upp detta innan du sätter igång. Annars kan du få riva växthuset och dessutom då ett vite som måste betalas. Är du osäker så kan du med fördel kontakta Byggnadsnämnden i din kommun för vidare vägledning.

Så hittar du gamla fönster

Gamla fönster då? Var hittar man sådana? Vi tänkte ge några tips, men innan dess så ska vi även säga att du bör vara lite selektiv i denna fråga. Glasets kvalitet är en sak, en annan gäller karmarna och andra detaljer. Se till att dessa inte är ruttna eller alltför spruckna. Du behöver inte vara extremt petig, men du ska heller inte vara alltför lössläppt i frågan. Det handlar även om säkerhet. Du ska kunna vistas inne i växthuset utan någon risk för skada eller att taket - som kommer att bestå av fönsterpartier - rasar in.

  • Blocket. Skapa en sökning på Blocket och ha den sparad. Att hitta gamla fönster handlar mycket om tur. Ibland så får man vänta länge innan man hittar det man söker. Var beredd på att åka en bit - med släpvagn - om du hittar det du söker.
  • Kolla med byggare. Åk till några lokala snickare och byggföretag och berätta om ditt intresse. Dessa kasserar dagligen fönster i samband med rivning och fönsterbyten och du kan säkerligen få dessa gratis om du anmäler ett intresse för dem.
  • Byggnadsvård. Svenska Byggnadsvård är ett nätverk vars syfte är att ta hand om - och rädda! - gamla byggnadsdetaljer och gamla byggnadstekniker. Gå in på deras hemsida och se över vilka filialer som finns i närheten av dig.
28 Oct 2019