Kan man bygga hus för 1 miljon?

Hur stor budget krävs för att skapa sitt drömhem; kan man exempelvis bygga ett hus för 1 miljon kronor eller är det en omöjlig uppgift? Allt fler väljer att bygga hus och genom detta också få ett hem som fullt ut är anpassat efter de egna behoven och den egna smaken. Få av dessa kommer - tyvärr - under en miljon kronor i kostnad.

Det talande för att bygga ett nytt hus är att kostnaden är konstant och oberoende av var i Sverige du bygger. Visst, det kanske kan komma att kosta extra att bygga i Stockholm som en följd av att hantverkare där generellt är dyrare. Men gällande virke, material och annat så finns det ingen skillnad i att bygga hus i Stockholm eller i Vilhelmina.

Ett sidospår i detta blir därför: ska du bygga hus med en tanke på en framtida vinst så bör du också se till vilka faktiska huspriser som finns i den stad du bor i. Att bygga ett hus för kanske tre miljoner kronor i Stockholm kan mycket väl inbringa den dubbla vinsten. Samma hus upprest i Kramfors eller någon annan tätort får kanske svårt att ens säljas med vinst.

Utbud och efterfrågan styr alltid och just gällande ett bygge av ett nytt hus så bör man ha detta i åtanke. Det vill säga: är detta rakt igenom en kostnad och förlust, eller finns det en chans att få pengarna tillbaka - eller gå med vinst - vid en framtida försäljning?

Två män står framför ett bort med ritningar och verktyg

Alla kostnader räknas

Vän av ordning kan dock även se att en detalj som markpriser även spelar roll. Behöver du köpa mark så kostar det pengar och betydligt mer i exempelvis Stockholm än vad fallet är i en mindre tätort. 

Även försäkringsvärde ska vägas in i aspekten och faktum är att många försäkringsbolag kräver en högre premie om man exempelvis vill bygga på västkusten – detta som en följd av den nyckfulla väderlek som finns där. Att bygga hus är mer än att bara sätt ihop väggar, golv och tak – allt ska räknas in i budgeten.

Läs det finstilta och räkna på tillvalskostnader

Det är dyrt att bygga hus och detta även om du väljer ett nyckelfärdigt sådant. Många ser en prislapp och tar denna för given. Riktigt så fungerar det inte i verkligheten. I själva verket så kan olika tillval komma att kosta pengar och i vissa fall så räknas inte viktiga saker in i själva kostnaden. Exempel på detta kan vara husgrunden som då kan komma att ytterligare addera en kostnad till bygget av ett nyckelfärdigt hus.

Det är annars en bra lösning då huset i fråga ofta håller budgeten och att huset blir klart snabbt som en följd av att alla moduler redan är anpassade i varandra och redo att sättas ihop. Ett nyckelfärdigt hus kan av dessa skäl vara en bra lösning och även de billigaste modellerna kan definitivt ha fördelar.

Kan du bygga huset på egen hand?

Det bästa sättet att komma billigast undan vid ett husbygge är också det naturliga: att bygga själv. Naturligtvis så är det en fråga som inte faller alla på läppen. Vi har olika kunskaper, olika färdigheter och vi har alla liv vid sidan av – familj, vänner, arbete och så vidare.

Kan man bygga på egen hand så blir det också billigare, men här måste man ställa sig frågan om till vilket pris. Var beredd på att försumma allt annat i ditt liv under tiden. Är du - och din familj - redo att göra den uppoffringen.

Vissa typer av hus är billigare att bygga

Vi ska även säga att det skiljer i pris mellan olika husmodeller. En enplansvilla är dyrare att bygga än vad en villa med 1, 5 plan är. Det förklaras av att markarbetet blir mer omfattande och att det är ofta är en dyrare historia. Att bygga på höjden sänker priset.

Anlita en arkitekt då? Varför inte. Många tar för givet att det handlar om extravagans och betydligt högre kostnader. Det stämmer i många fall, men beror också helt på vilket typ av uppdrag du som kund ger arkitekten. I grund och botten kan ditt uppdrag alltså handla om att du säger till en arkitekt att rita ett hus som kostar en miljon kronor att bygga och han/hon kommer att komma väldigt nära den budgeten. Men, du får då även inkludera priset för arkitekten i kostnaden.

I vissa fall kan ett så kallat Attefallshus vara ett alternativ. Läs mer på https://www.attefallshusstockholm.nu

6 Sep 2019