Källarrenovering - från start till klart

Har du en källare som behöver renoveras? Känns jobbet stort och du har svårt att veta var du ska börja? Hur du ska göra beror förstås på vilken typ av källare du har - här är några tips på vägen för dig som står inför en källarrenovering i Uppsala!

“Många källare ska fungera som husets lunga. Att isolera och bygga tätt i källaren försvårar kåkens möjlighet att andas”

Det är dyrt att göra fel när man renoverar sin källare. Planera noga, ta hjälp av kunnig byggpersonal och kom ihåg vad källarens funktion var tänkt som från början. Om du byter funktion finns risk att hela huset påverkas.

Mäta fuktigheten med hjälp av proffs

Många källare är från början tänkta att funka som husets lunga. Att isolera och göra tätt på fel sätt påverkar hela kåkens möjligheter att andas. Det kan leda till en rad olika skador på huset och problem med fukt.

Hur känns luften i källaren? Unken eller dålig lukt? Kanske har du redan synliga eller osynliga skador på grund av fukt. Då är det hög tid att göra något åt problemet. Med hjälp av en fackman kan du låta mäta fuktigheten i din källare. Det hjälper dig att få svart på vitt om hur problemet ser ut och vad du behöver göra.

Så löser du problem med dålig lukt

Börja med att plocka bort inredning och löst material som står i källaren.

Om hela källaren fortfarande doftar illa kan du behöva professionell hjälp att få bort lukten genom en så kallad luktsanering. Den bör utföras på ett fackmannamässigt sätt. Ibland stannar nämligen den dåliga doften i själva betongen och då kan det ta lång tid att få bukt med stanken.

Kolla var fukten kommer ifrån

Om du tagit hjälp av proffs som visar att du har fukt i källaren kan du installera en frånluftsventilering. En mekanisk ventilation (ljuddämpare finns) behöver inte bli särskilt dyr.

Det är såklart bra att ventilera bort fukten, men du behöver också ta reda på källan till problemet. Varifrån kommer fukten? Är dräneringen runt huset tillräcklig? Att någon gång tvingas dränera om sitt hus är något som rätt ofta händer ägare till äldre hus. Det är svårt att få en källare riktigt torr med bara förbättrad ventilation så när det är dräneringen som är problemet måste den fixas.

En bra dränering ska såklart leda bort dagvattnet från ditt hus. Rören i marken måste vara hela och fungera. Marken runt huset utkant ska luta bort från huset. Förutom det här kan du fuktisolera, och om du vill kan du också värmeisolera husets grund från utsidan. För att göra det krävs ett noggrant arbete.

Håll rent och välj rätt material!

Vare sig du ska isolera utvändigt eller invändigt måste materialet vara rent. Du ska också välja fukttåligt material.

Se till att få bort allt organiskt material i källaren som byggmaterial av trä och eventuellt isoleringsmaterial. Använd reglar av metall och sätt aldrig skivor direkt mot väggen så att de har direkt kontakt. Du måste lämna en luftspalt mellan yttervägg och byggskivorna så att huset kan andas!

Framför allt - ta hjälp av en fackman när du känner dig det minsta osäker. Det sparar dig pengar på lång sikt.

14 Jan 2019