Hur man hittar en tomt att bygga hus på

Att hitta en tomt och bygga sitt eget hus är ett drömprojekt för många. Är man i startskedet, eller funderar fortfarande, kan det dock vara lite svårt att veta var man ska börja. Det kan vara bra att ha en aning om vilket typ av hus man vill köpa, så att man kan harmonisera huset och tomten med varandra. För många är dock läget det viktigaste och kan enkelt para ihop huset med den tomt man har hittat.

Gå genom kommunens kö

Ett vanligt sätt att få tag på en tomt att bygga hus på är att ställa sig i kommunens tomtkö. Det är dock inte alla kommuner som har detta – men de flesta. Det är upp till politikerna om tomter ska förmedlas genom kommunen eller inte. Ofta handlar det om kommuner som har en stor tillgång på mark. Till exempel har Stockholm och centralt belägna kommuner i området kring Stockholm (Solna och Sundbyberg) ingen tomtkö. Kommuner längre ut i Stockholms län, så som Nynäshamns eller Norrtälje kan däremot ha det.

Leta upp en tomt du gillar

Det här är något som är svårare att göra i exempelvis Stockholm, men lättare att göra på mer avlägsna platser där tomterna generellt sett är större. Genom att helt enkelt ta bilen, åka runt och hålla utkik efter tomter du gillar kan du ha tagit första steget till att hitta en tomt att bygga hus på. Om tomten är stor, är det inte alltför osannolikt att ägaren till marken inte har något att emot att sälja av en bit av tomten.

Vill du bo nära en storstad, Stockholm eller Göteborg till exempel, är tomterna generellt sett mycket mindre än de som är lite mer avlägsna. Således kan, som tidigare nämnt, den här taktiken bli ganska svår om du vill bo mer centralt.

Kolla runt på olika hemsidor

Det finns en rad olika sidor där tomter säljs som är möjliga att bygga hus på. Om en privatperson till exempel vill sälja en tomt, görs det normalt sett genom en mäklare eller en annonssajt. Många sidor där fastigheter och tomter säljs finns på nätet – lika så annonssajter. Genom att söka runt efter dessa kommer du med stor sannolikhet att hitta något intressant.

Om du inte hittar något med en gång, kan det löna sig att gå tillbaka och kolla lite senare. Dessa sidor uppdateras som regel ofta. Skulle du titta in på en dylik sida någon gång om dagen, eller någon gång i veckan, lär det inte dröja länge förrän du har hittat din drömtomt att bygga hus på.

Behöver du hjälpa med själva husbyggandet hittar du nyttig information på denna sida: http://www.byggahusstockholm.org/.

22 Apr 2017