Hur man genomför en lyckad takrenovering

En takrenovering krävs inte ofta, underhåller man sitt tak väl kan det hålla i flera decennier. Det är oftast de underliggande materialen som behöver bytas ut först. Själva takmaterialet, som till exempel tegelpannor och takplåt, kan hålla betydligt längre än ett par decennier, ibland upp till hundra år under rätt förhållanden. Ofta är det en god idé att behålla takmaterialet när man renoverar taket, utseendemässigt är det svårt att till exempel byta ut gamla, vackert åldrade tegelpannor mot nya.

Anlita en takläggare

I Stockholm finns detaljplaner för alla områden i stan, och i de står de mer eller mindre noga hur man får bygga och renovera. Det är viktigt att man förhåller sig till det som står i detaljplanen och visar respekt för huset och området. Det bästa är om man kan genomföra fasad- och takrenoveringar så varsamt som möjligt, utan att förändra husets karaktär och utseende. Då kan det var abra att anlita en professionell takläggare.

Det finns många bra takläggare i Stockholm, och du bör söka så lokalt som möjligt. Att takläggaren har god kännedom om området du bor i och vilka egenskaper ditt tak har, gör att du kommer att få ett bättre resultat. Välj en takläggare som värnar om tradition och hantverk, och vet värdet av ett gammalt tak. Någon som kan bevara och restaurera snarare än att smälla upp ett helt nytt tak utan eftertanke.

Viktigt med tydliga anvisningar

Framför allt är det viktigt att du väljer en takläggare som är lyhörd för det du vill ha utfört. Var så tydlig du kan i dina anvisningar för hur du vill att takrenoveringen ska genomföras, och försäkra dig om att takläggaren har förstått. Det kanske är så att det enda du vill ha utbytt är takpappen, i så fall ska takläggaren inte dra iväg och köpa ny läkt för tusentals kronor.

Vill du spara ditt gamla tegeltak är det oftast möjligt, men ibland kan enstaka pannor behöva bytas ut. Det går oftast lätt att hitta ersättningspannor, men har du höga krav på estetik och kvalitet kan det ta lite tid. I så fall kan det vara bra att sköta dessa inköp själv, alternativt att vara mycket noga med att de extra tegelpannor takläggaren köper in motsvarar dina krav.

Om det inte funkar

Om det visar sig att takläggaren inte är intresserad av dina krav på varsam renovering och att bevara husets originalcharm, utan mer vill göra et snabbt jobb ”som det brukar göras”, var inte rädd för att avbryta samarbetet och hitta en annan takläggare. Det är dina pengar och ditt hus det handlar om, och som husägare vill man att en renovering görs på det sätt som är bäst för huset, inte för takläggaren. Visst kan det bli knot och dålig stämning, men så länge du har ett avtal på vad du specifikt vill ha utfört, har du rätten på din sida.

Till sist

När du letar takläggare i Stockholm, var noga med att välja en hantverkare med yrkesstolthet och kunskaper om äldre tak och dess egenskaper. Välj någon som är tillmötesgående och lyhörd för dina och husets behov. Med rätt val av takläggare säkerställer du att ditt hus får ett stabilt skalskydd mot regn, blåst och snö i ytterligare några decennier.

18 Jun 2018