Hur fungerar en hjullastare?

Hur fungerar en hjullastare och när behöver jag en sådan? Många förväxlar en hjullastare med en traktor och det är inte svårt att förstår varför detta sker. Till utseendet så är en hjullastare snarlik en traktor; men det finns skillnader.

Först och främst så är en hjullastare midjestyrd och detta styrsystem möjliggör en smidigare resa - oavsett vilket arbete som ska göras. Förvisso finns idag även midjestyrda traktorer, men gällande hjullastare så detta att anse som standard. En annan skillnad är att en hjullastare har lika stora hjul både fram- och bak samt att den har fyrhjulsdrift.

Vill man hårdra det så kan man säga att en hjullastare är en uppdaterad traktor där du - om du exempelvis väljer uthyrning - får bredare användningsområden och där du kan välja att använda den till egentligen vad som helst inom markarbeten.

En hjullastare används vid markarbeten

Det är också av den anledningen som en hjullastare är lite av ett måste inom markentreprenad. Mångsidigheten i kombination med den smidiga styrningen gör att arbetet förkortas, blir säkrare och kan utföras utan en massa andra maskiner inblandade; har man som entreprenör en hjullastare i sin motorpark så är man en bra bit på väg gällande exempelvis grusarbeten, hantering av sten och bortforsling av andra massor.

Tilläggas är dock att en hjullastare är ett sämre alternativ då det kommer till grävarbete. Även om en skopa finns påkopplad så kan man inte gräva lika djupt som med andra alternativ - detta så skopans räckvidd nedåt är ytterst begränsad.

En hjullastare är lätt att manövrera

Ser man till en fördel med en hjullastare och driften av en sådan så är den lättmanövrerad sett till att det inte enbart är hjulen som svänger då man snurrar ratten - hela främre ekipaget följer med och det inkluderar även skopan; om det nu är en sådan man kopplat på. Det är också något som är fördelaktigt med en hjullastare.

Du kan själv välja vad du vill koppla på. En skopa, en pallgaffel, en snöskopa, snöblad eller vikplogar. Mindre modeller kallas för kompakta hjullastare och det är förmodligen en sådan som du som privatperson kommer att bli erbjuden hos en uthyrare om du har behov.

Med en kompakt hjullastare kan du utföra allt från anläggningar i trädgården, plana ut marken eller för att skotta bort en massa snö. Den kompakta hjullastaren används primärt inom parkförvaltning där den - tack vare sin mångsidighet - är ett redskap som verkligen underlättar det dagliga arbetet.

Vill man slå sig lite på den svenska axeln och känna lite stolthet så kan man säga att Sverige är lite av en ledande aktör då det handlar om hjullastare. Volvo är nästan ohotad etta på marknaden, där endast Caterpillar konkurrerar på allvar. Även Ljungby Maskin ska nämnas i sammanhanget - ett lite mindre företag som levererar hjullastare av absolut högsta kvalitet och med en extremt bra prestanda.

5 Nov 2018