Hur du ska tänka kring värmepumpar i Malmö

Att förse – och värma upp – sitt hus med energi från naturen har flertalet fördelar. De två främsta är att energin dels är grön och att man således gör naturen och vår miljö en tjänst. Den andra är rent ekonomisk. Du kommer helt enkelt att tjäna pengar på att byta energikälla och här kan vi som exempel säga att bergvärme kan sänka en årlig energikostnad med upp till 80%. Det gör onekligen viss skillnad och det handlar om ganska mycket pengar som man kan ha betydligt roligare för.

För att nå denna energi så krävs det dock värmepumpar och sådana finns egentligen all typ av energi. Vi har värmepumpar för nämnda bergvärme, det finns för sjövärme, det finns för solenergi, det finns för frånluft och det finns för exempelvis jordvärme. Att välja värmepumpar handlar mer om att hitta rätt i förhållande till hur naturen och området där man bor ser ut samt att se över vilka behov man har (hur mycket energi förbrukar ni och vilka mål har ni?).

Bäst är därför att först och främst gå igenom detta med exempelvis en återförsäljare eller en installatör av värmepumpar. Vissa hushåll har bäst förutsättningar för bergvärme; ett hus i Malmö kanske bör välja frånluftsvärme medan ett annat hus i en annan del av staden kan välja sjövärme och få en god effekt av det.

Energikälla åsido dock – vi tänkte titta lite närmare på hur du ska tänka då du står inför att köpa en värmepump till ditt givna (av installatören rekommenderade) val. Det handlar nämligen om lite av en djungel så det kommer till värmepumpar och vi tänkte genom några punkter försöka underlätta för dig. Vi kan säga att du bor i Malmö och ska köra en värmepump för bergvärme så vi säger: tänk på detta gällande val av värmepumpar.

  • Billig eller dyr? Priset är egentligen inte huvudfrågan. Den stora kostnaden för bergvärme kommer ändå att ligga på arbetet med exempelvis borrningen. Därför så bör du välja en värmepump som kostar lite mer pengar. Helt enkelt för att dessa är mer lättskötta, att de kommer med en längre garanti samt att de i stort sett är underhållsfria.
  • Etablerat märke? Vårt svar är ja. De större aktörerna är stora av en anledning och vi skulle definitivt välja värmepumpar från exempelvis Miele. Inte minst med tanke på det vi ovan berört i form av garanti på din köpta produkt.
  • Installation på köpet? Nej, installationen brukar inte ingå – men däremot så kan du med fördel låta din återförsäljare av värmepumpar sköta installationen för en extra summa. Se dock till att denne- eller den som han rekommenderar är certifierad kyltekniker och behörig att utföra installationen. Skulle det på något sätt inkludera elektricitet så är det viktigt att behörighet för detta finns också.
  • Garanti och service: här bör du vara lite vaksam gällande värmepumpar. En del företag erbjuder lång garanti på sina produkter; men där det även ska ingå service av värmepumpen under ett visst antal tillfällen. Det kan i slutändan faktiskt bli lite dyrare sett till totalkostnaden.
27 Dec 2016